Τον γύρο του θριάμβου κάνει τις τελευταίες ημέρες η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων που ξόδεψε πολλά προκειμένου να στηρίξει την εκλογή του Τραμπ και των φίλιων προς τα συμφέροντά της γερουσιαστές και βουλευτές και τελικά κέρδισε.
Οι προσδοκίες για επικείμενη απορρύθμιση -τύπου… «ξέφραγο αμπέλι»- στον κλάδο από την επόμενη κυβέρνηση και το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο έχουν προκαλέσει έξαρση του τζόγου οδηγώντας σε εκτόξευση του bitcoin σε νέα επίπεδα-ρεκόρ χθες. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα της υφηλίου ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά χθες τα 82.500 δολάρια, επίπεδο υπερδιπλάσιο του φετινού του χαμηλού (38.505 δολάρια), ενώ τα στοιχεία από χρηματιστήριο παραγωγών κρυπτονομισμάτων Deribit δείχνουν περαιτέρω άνοδο καθώς οι θέσεις που ποντάρουν σε άνοδο της τιμής του πάνω από τα 90.000 δολάρια έχουν εκτοξευθεί στα 2,8 δισ. δολάρια.
Κέρδη όμως έχουν κι άλλα κρυπτονομίσματα. Το ether ξεπέρασε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα 3.200 δολάρια για πρώτη φορά ύστερα από 3 και πλέον μήνες ενώ το dogecoin χτύπησε υψηλό τριετίας. Αλλά και οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών κρύπτο δεν πάνε πίσω. Ο τίτλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase Global σημείωνε χθες άνοδο μεγαλύτερη του 16% ύστερα από άλμα 48% την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή του iShares Bitcoin Trust αυξήθηκε κατά 7,3% ενώ της εταιρείας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Riot Platforms 10%.
Προσδοκίες... άνοιξης
Ολα αυτά εν μέσω προσδοκιών ότι η άφιξη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα φέρει νωρίτερα την άνοιξη στον κλάδο. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Τραμπ υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ότι θα κάνει τις ΗΠΑ «πρωτεύουσα κρυπτονομισμάτων του πλανήτη», όπως και ότι θα δημιουργήσει κρατικά αποθεματικά bitcoin αξίας μεγαλύτερης των 16 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε μάλιστα και μια νέα επιχείρηση κρυπτονομισμάτων, τη World Liberty Financial. Αν και οι λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή είναι μέχρι στιγμής ελάχιστες, οι επενδυτές θεώρησαν ότι η κίνησή του δείχνει το ενδιαφέρον που έχει για τον κλάδο. Δεν είναι ο μόνος.
Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, βασικός σύμμαχος του νέου προέδρου και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι επίσης θερμός υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων. Αλλά και ο Ερικ Τραμπ, ένας από τους γιους του εκλεγμένου προέδρου και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τραμπ, ψηφίζει κρύπτο και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Αμπου Ντάμπι για το bitcoin. Υπέρ των κρυπτονομισμάτων αναμένεται ταχθούν και τα περισσότερα από 250 μέλη του νέου Κογκρέσου που φέρονται φίλα προσκείμενα στον κλάδο. Αρκετά από αυτά εκλέχτηκαν με τη βοήθεια των εταιρειών κρύπτο. Στον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων συγκέντρωσε από τα μέλη της πάνω από 197 εκατ. δολάρια και εξ αυτών δαπάνησε τουλάχιστον τα 133 εκατ. δολάρια.
Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στις προκριματικές εκλογές για το Κογκρέσο ήταν μοιρασμένα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών υποψηφίων. Ωστόσο τα τεράστια ποσά που ρίχτηκαν στο Οχάιο τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να ηττηθεί ο μεγαλύτερος εχθρός των κρυπτονομισμάτων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν, άλλαξαν τον συσχετισμό υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Η ήττα του Μπράουν από τον αγαπημένο των κρύπτο Μπέρνι Μορένο, έναν έμπορο αυτοκινήτων ελάχιστα γνωστό στην εν λόγω αμερικανική Πολιτεία, αποτέλεσε μεγάλη ήττα για τις δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών στη Γερουσία. Σε συνδυασμό με τη σχεδόν ολοκληρωτική νίκη των φίλιων προς τα κρυπτονομίσματα υποψηφίων σε άλλες Πολιτείες, η ήττα αυτή έστειλε, σύμφωνα τον διευθυντή έρευνας της προοδευτικής ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών Public Citizen, Ρικ Κλέιπουλ, προειδοποιητικό μήνυμα προς μέλη και υποψηφίους του Κογκρέσου ότι αν δεν πάρετε θέσεις υπέρ του κλάδου θα σας κυνηγάμε με τα εκατομμύριά μας.
«Το μήνυμα που λαμβάνει το Κογκρέσο», υπογράμμισε ο Κλέιπουλ, «είναι σε μεγάλο βαθμό ότι ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζετε για τις πολιτικές που αφορούν τα κρυπτονομίσματα, θα έχει συνέπειες για τα χρήματα που ξοδεύουν τα κρυπτονομίσματα είτε υπέρ είτε εναντίον σας». Ο Κλέιπουλ εκτίμησε πως η απελευθέρωση των κρυπτονομισμάτων είναι πλέον ζήτημα χρόνου και τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός πλέον στο τι κάνει με τα χρήματά του. «Μοιάζει με τραγωδία που περιμένει να πραγματοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Εποπτεία
Εν τω μεταξύ, πολλοί απλοί Αμερικανοί πιθανότατα δεν συνειδητοποίησαν ποτέ ότι στο ψηφοδέλτιο που κρατούσαν μπροστά από την κάλπη υπήρχαν και τα κρυπτονομίσματα. Και αυτό γιατί τα δεκάδες εκατομμύρια που δαπάνησε η κορυφαία επιτροπή πολιτικής στήριξης του κλάδου Fairshake για διαφήμιση ή δυσφήμηση υποψηφίων ποτέ δεν εστίαζαν στα κρυπτονομίσματα. Τα σποτάκια τους δεν έλεγαν λέξη για τα κρυπτονομίσματα, αντίθετα ασχολήθηκαν με θέματα όπως ο πληθωρισμός και η μετανάστευση.
Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων σημείωσε ήδη μια σημαντική νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων φέτος, κερδίζοντας διακομματική υποστήριξη για την κορυφαία προτεραιότητά της, ένα νομοσχέδιο για τη μετατόπιση της εποπτείας της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μια ρυθμιστική αρχή που θεωρείται πιο φιλική προς αυτήν, την υποστελεχωμένη Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας