Πάνω από το 3% για 4ο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρά τη σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας και την εκπνοή της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με τη χθεσινή προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στο 3,2%, έναντι 3,1% τον Σεπτέμβριο, 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τροχιά τους καταγράφοντας άνοδο 0,2% έναντι του Σεπτεμβρίου.
Η επίδοση αυτή φέρνει τη χώρα μας 6η στην κατάταξη των χωρών της ευρωζώνης με τον υψηλότερο πληθωρισμό αυτόν τον μήνα μετά το Βέλγιο, την Εσθονία, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία. Στο επίπεδο του 3,2% ο ετήσιος πληθωρισμός της Ελλάδας είναι επίσης πάνω από 50% υψηλότερος από τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης παρότι και αυτός σημείωσε τον Οκτώβριο άνοδο. Η διαφορά αυτή στο επίπεδο τιμών καταγράφεται εδώ και μήνες και αν μη τι άλλο αναδεικνύει την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει την ακρίβεια που ταλανίζει τα νοικοκυριά.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης προσέγγισε τον προηγούμενο μήνα το 2% έναντι 1,7% τον Σεπτέμβριο, 2,2% τον Αύγουστο και 2,6% τον Ιούλιο. Η επιστροφή του σε ανοδική τροχιά είχε προαναγγελθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών των υπηρεσιών τον Οκτώβριο κατά 3,9% όπως και των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού κατά 2,9%. Η άνοδος σημειώθηκε μάλιστα παρά τη νέα σημαντική πτώση των τιμών ενέργειας κατά 4,6%.
Η υστέρηση της οικονομίας της ευρωζώνης -που παραπαίει σε επίπεδα στασιμότητας εδώ και δύο χρόνια καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,4% στο γ’ τρίμηνο του έτους- και οι συνεχείς αδύναμες επιδόσεις και προοπτικές των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είχαν ενισχύσει τη θέση όσων υποστήριζαν ότι στην επόμενη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ για τα επιτόκια (στις 12 Δεκεμβρίου) θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσής τους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η τράπεζα του ευρώ μείωσε τρεις φορές φέτος το βασικό της επιτόκιο (κατά 0,25% την κάθε μια), διαμορφώνοντάς το πριν από 15 ημέρες στο 3,25%.
Στάση αναμονής
Ωστόσο μετά την επάνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο το ενδεχόμενο μείωσης των ευρωεπιτοκίων κατά 0,5% πριν από το τέλος του 2024 δείχνει πλέον λιγότερο πιθανό. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν αντίθετα τις θέσεις των «γερακιών» της ΕΚΤ και πιο συγκεκριμένα του μέλους του Εκτελεστικού της Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ που υποστήριξε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η πιο κατάλληλη προσέγγιση είναι μια σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γιόακιμ Νάγκελ που συμφώνησε ότι τα επόμενα βήματα δεν θα έπρεπε να είναι βιαστικά.
Οι δηλώσεις αυτές διόλου τυχαία συνέπεσαν με την ανακοίνωση σημαντικής ανόδου του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Οκτώβριο στο 2,4% από 1,8% τον Σεπτέμβριο. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σε χθεσινή συνέντευξή της στον γαλλικό Τύπο ότι ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα καθοριστεί από τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα που θα έχει η ΕΚΤ στο επόμενο διάστημα. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι ορατός, αλλά αρνήθηκε ότι αυτός είναι ακόμη υπό έλεγχο. Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ γνωρίζει πως αυτός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες λόγω των επιπτώσεων της βάσης. Ας σημειωθεί ότι δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, παρέμεινε τον Οκτώβριο σταθερός στο 2,7%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας