Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 17.1°
3 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12°C
13.3° 11.0°
2 BF
81%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.0°
4 BF
80%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.5° 10.0°
0 BF
84%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
6°C
7.9° 6.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.7° 18.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.9°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.4°
4 BF
66%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
3 BF
67%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11°C
10.9° 10.2°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.5°
1 BF
85%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
2 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.3° 17.3°
1 BF
54%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.3°
2 BF
71%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.2° 11.7°
1 BF
78%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
2 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
Κριστίν Λαγκάρντ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Δεν βλέπει ύφεση η Κριστίν Λαγκάρντ λόγω της σφικτής πολιτικής που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πετά το μπαλάκι στις κυβερνήσεις καλώντας τες σε διαρθρωτικές και δημοσιονομικές πολιτικές για βελτίωση παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας | AP Photo

Στο 3,25% μείωσε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο του ευρώ

Πρώτη διαδοχική μείωση έπειτα από 13 χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχωρεί κάτω από το 2% και η οικονομία παραπαίει

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκιά της χθες, για τρίτη φορά φέτος, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα κάτω από το 2% και η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να βουλιάζει στη στασιμότητα.

Η πρώτη διαδοχική μείωση (κατά 0,25%) μετά από 13 χρόνια διαμορφώνει πλέον το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25%. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι έως τον Μάρτιο θα ακολουθήσουν ακόμη τρεις μειώσεις. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία συνηγορούν προς μια τέτοια προοπτική, καθώς δείχνουν χαμηλότερες των αναμενόμενων επιδόσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Αποφάσεις

Η ΕΚΤ πάντως δεν παρείχε καμία ένδειξη για τις μελλοντικές της κινήσεις στο ανακοινωθέν της επαναλαμβάνοντας το γνωστό «μάντρα» της ότι οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα λαμβάνονται «συνεδρίαση με συνεδρίαση» με βάση τα νεότερα στοιχεία που λαμβάνει. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής γι’ αυτόν τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, σημειώνοντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας ότι η ΕΚΤ προχώρησε στη χθεσινή μείωση των επιτοκίων της επειδή όλες οι μετρήσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων έδειχναν πτωτική τροχιά του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και της μεταποίησης.

Η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ. Ας σημειωθεί ότι με βάση τα χθεσινά τελικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,7%. Ηταν η πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια που αυτός υποχώρησε κάτω από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Αρνητικές εκπλήξεις

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάστηκαν από αρνητικές εκπλήξεις σε μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας και επανέλαβε ότι αυτός προβλέπεται να αυξηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% στη διάρκεια του 2025. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επεσήμανε ότι οι αυξήσεις των μισθών εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές και στηρίζουν τον «εγχώριο πληθωρισμό» - δηλαδή την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των αγαθών που δεν βασίζονται πολύ στις εισαγωγές. Προέβλεψε όμως παράλληλα ότι οι πιέσεις στο κόστος εργασίας θα αρχίσουν σταδιακά να μετριάζονται περιορίζοντας τις επιπτώσεις του στον πληθωρισμό.

Οσον αφορά το τίμημα της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ, δηλαδή την οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης που παραπαίει στη στασιμότητα εδώ και περίπου 2 χρόνια, η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι αυτή είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις τους με αργό ρυθμό και τα νοικοκυριά καταναλώνουν λιγότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν. Η ΕΚΤ ψαλίδισε τον προηγούμενο μήνα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος σε 0,8% από 0,9% λόγω της ασθενέστερης ζήτησης, ενώ κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της αδυναμίας ανάκαμψης της βιομηχανίας στη Γερμανία και της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται στη Γαλλία.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Προσέθεσε όμως ότι δεν βλέπει ύφεση και ότι εξακολουθεί να αναμένει ομαλή προσγείωση της οικονομίας.

Η αρνητική επίδραση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ την προηγουμένη διετία στην οικονομία έχει πάντως εντείνει τις εκκλήσεις στο εσωτερικό της για χαλάρωση πριν είναι αργά. Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο μίλησε πρόσφατα για ένα νέο κίνδυνο, το κυνήγι του στόχου του πληθωρισμού να πνίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Διαρθρωτικά προβλήματα

Η άλλη πλευρά τονίζει ότι η αδυναμία της οικονομίας οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα που δυσχεραίνει τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να διορθωθούν μόνο με χαμηλότερα επιτόκια τονίζουν. «Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει διαρθρωτικά ζητήματα», διεμήνυσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Ιζαμπελ Σνάμπελ μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ πριν από μερικές ημέρες. Κάτι που ασπάσθηκε χθες στις δηλώσεις της και η Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να σχεδιάσουν δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για να κάνουν τις οικονομίες τους πιο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και ανθεκτικές. Είναι «κρίσιμο» να δοθεί συνέχεια στις προτάσεις που έγιναν φέτος από τον Μάριο Ντράγκι (για τον ανταγωνισμό) και τον Ενρίκο Λέτα (για τη μεταρρύθμιση της ενιαίας αγοράς), προσέθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο 3,25% μείωσε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο του ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας