• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.8°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 35.9°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 30.9°C
  4 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.8°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.7°C / 34.9°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  48%

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια της υιοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, μετά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας

Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση

 • A-
 • A+

Φρένο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης βάζει η Γερμανία, γράφοντας στα παλαιότερα των... υποδημάτων της τις δεσμεύσεις της και αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού της φεντεραλισμού.

Οπως αποκαλύπτουν τα χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης –μέσω της υιοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων– μετά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και να αποσύρουν κάθε σχετική αναφορά στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων τους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης, όλες οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται πλέον υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, έχει μπει σε εφαρμογή μια κοινή μέθοδος εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών που περιλαμβάνει κοινό ταμείο κάλυψης του κόστους και το οποίο χρηματοδοτείται από τις ίδιες οι τράπεζες.

Προστασία αποταμιευτών

Ο τελευταίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης είναι ένα κοινό σχήμα εγγύησης των καταθέσεων με σκοπό την προστασία των αποταμιευτών από πτωχεύσεις τραπεζών.

Το Βερολίνο, όμως, αντιδρά σε οποιαδήποτε ιδέα, χρήματα που εγγυώνται τις γερμανικές τραπεζικές καταθέσεις να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των καταθέσεων σε άλλες χώρες.

Με τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση οδηγεί τις συζητήσεις σε τέλμα και την υλοποίηση του σχεδίου σε ορίζοντα ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν σκοπό να κάνουν κάποια άμεση αναφορά για το κοινό σχήμα εγγύησης των καταθέσεων στο προσχέδιο των συμπερασμάτων τους.

Σύμφωνα με το Reuters, που είδε προσχέδιο των συμπερασμάτων, αυτό ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις συζητήσεις επί της έκθεσης των προέδρων για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης. Ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες σε όλες τις πτυχές, τονίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης».

Οπως αποκάλυψαν όμως στο πρακτορείο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ακόμη και αυτή η μικρή φράση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης δεν άρεσε στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από την τελική εκδοχή των συμπερασμάτων.

Η παραπάνω έκθεση των «πέντε προέδρων» της Ε.Ε. συντάχθηκε ύστερα από αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών –μαζί και της Ανγκελα Μέρκελ– τον περασμένο Οκτώβριο.

Στόχος αυτής ήταν να αποτελέσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την καλύτερη διακυβέρνηση και ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

Οι κινητήριες δυνάμεις αυτής ήταν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, ενώ συνυπέγραψαν και οι πρόεδροι του Eurogroup, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η έκθεση παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο, μιλώντας για τρία στάδια εμβάθυνσης, σύγκλισης και ολοκλήρωσης της ΟΝΕ μεταξύ 2015 και 2025.

«Ενοχλητικές» πρωτοβουλίες

Οι μετέπειτα εξελίξεις, όμως, γύρω από το ελληνικό ζήτημα και το προσφυγικό έκοψαν την όρεξη των Ευρωπαίων για συζήτηση.

Γιούνκερ και Ντράγκι επέλεξαν να υποβαθμίσουν τις «φιλοδοξίες» της έκθεσης, απέκλεισαν όλες τις «ενοχλητικές» πρωτοβουλίες –όπως το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης ανεργίας– και άφησαν μόνο μία – το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

Στόχος να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Το Βερολίνο όμως δεν δείχνει καμία διάθεση συνεννόησης, αδειάζοντας διαρκώς μέσω των ανθρώπων του τόσο τον Γιούνκερ όσο και τον Ντράγκι.

Εν τω μεταξύ, ο τελευταίος δεν είναι ο μόνος που επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από την αξιολόγηση, που αποκάλυψε προχθές γερμανικό περιοδικό.

Χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr –επικαλούμενο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ– τονίζει ότι η θέση του Ντράγκι είναι και θέση του συνόλου του Δ.Σ. της ΕΚΤ, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική πλευρά συντάσσεται, όπως είναι αναμενόμενο, με τη θέση της ΕΚΤ και ευελπιστεί αυτή να υπερισχύσει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν ώς και 15 δισ. ευρώ απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης.

Κι αυτό γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να τηρηθεί –οι δανειστές αναγνωρίζουν καθυστερήσεις λόγω εκλογών– και υποστηρίζει ότι για την ΕΚΤ αρκούν οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνει η Κομισιόν για το «Ασφαλές Ευρωομόλογο»
Μιλώντας μετά την τελευταία σύνοδο του Ecofin, ο Ντομπρόβσκις επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt για τη δημιουργία ενός κοινού ομολόγου μέσω τιτλοποίησης δέσμης κρατικών ομολόγων των...
Επιβεβαιώνει η Κομισιόν για το «Ασφαλές Ευρωομόλογο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων...
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η χαλάρωση της νομοθεσίας στην τρέχουσα περίοδο είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των κινήτρων που οδήγησαν στην κρίση. Βροντερό...
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
Οι Γερμανοί πιέζουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της και να απεμπολήσει την ποσοτική χαλάρωση λόγω ανόδου πληθωρισμού. Τα στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, τα σημερινά 100...
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκληραίνει η διαπραγμάτευση με τη μέθοδο των διαρροών
ΕΚΤ και Γερμανία μπήκαν οριστικά από προχθές το βράδυ στην επίπονη παρτίδα διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση, με… «διαρροές». «Διαρροές» εμπιστευτικού εγγράφου στο πρακτορείο...
Σκληραίνει η διαπραγμάτευση με τη μέθοδο των διαρροών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας