Mπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε αντίθεση με την αμερικανική FED, να έχει μοναδική αποστολή τον πληθωρισμό και όχι ταυτόχρονα και την οικονομική ανάπτυξη-ανεργία, αλλά είναι σαφές ότι στη χθεσινή της απόφαση για τα επιτόκια η οικονομική ανάπτυξη έπαιξε τον ρόλο της. Ετσι, παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ανοδικές πιέσεις, τα παραγνώρισε. Τα «γεράκια» του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνήθως δεν έχαναν τέτοιες ευκαιρίες για να διαφωνήσουν με τη μείωση επιτοκίων, αυτή τη φορά το απέφυγαν.
Ετσι, οι γνώμες στο Γενικό Συμβούλιο ισορρόπησαν στη νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, που όμως συνοδεύτηκε από τη δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για επόμενες μειώσεις. Η δήλωση αυτή έγινε για να αποφευχθεί η καλλιέργεια προσδοκιών περί συνεχών, σε κάθε συνεδρίαση, μειώσεων, καθώς η επόμενη συνεδρίαση είναι πολύ κοντά, τον Οκτώβριο.
Με μια δεύτερη απόφασή της, η ΕΚΤ μείωσε σε 15 μονάδες βάσης τη διαφορά μεταξύ επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης (επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ) και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (επιτόκιο με το οποίο γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ οι καταθέσεις των τραπεζών).
Ετσι, τα επιτόκια του ευρώ διαμορφώθηκαν ως εξής:
● Επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης: 3,65%
● Επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: 3,5%
● Επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης: 3,90%
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό και ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη επικαιροποιήθηκαν ως εξής:
● Πληθωρισμός: Θα είναι 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.
● Ρυθμοί ανάπτυξης: «Αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους», αλλά θα βελτιωθούν στη συνέχεια. Φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί 0,8%, το 2025 1,3% και το 2026 1,5%.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε έναν καλό λόγο να πει για τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, και για τις προτάσεις που περιλαμβάνει η πρόσφατη έκθεσή του, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει θα ήταν θετικές για την Ευρώπη.
Τέλος, χωρίς να ειπωθεί κάτι σχετικό -δεν θα μπορούσε άλλωστε-, είναι φανερό ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι επίσης σε «μια γωνιά του μυαλού» των ιθυνόντων της ΕΚΤ. Καθώς παγιώνεται η αίσθηση ότι η ομοσπονδιακή αμερικανική κεντρική τράπεζα θα είναι πιο επιθετική στη μείωση των επιτοκίων, η ισοτιμία του ευρωνομίσματος θα ευνοηθεί από πιο ήπιους ρυθμούς αποκλιμάκωσης στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων από την ευρωπαϊκή ήπειρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας