Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 21.2°
1 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
24.5° 19.6°
2 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 19.8°
1 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.6°
0 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 20.5°
1 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.4° 17.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.8° 20.8°
1 BF
75%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 19.0°
0 BF
52%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 23.4°
2 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
21.9° 19.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 19.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
26.0° 20.3°
0 BF
48%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.8° 21.4°
0 BF
89%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
usa gelen
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επιδεικνύει το πιστοποιητικό επίτιμης διδάκτορος που της απονεμήθηκε στη Σχολή Οικονομικών της Φρανκφούρτης, στην ομώνυμη πόλη | AP Photo/Michael Probst
Η πρόεδρος της Κομισιόν υπαινίχθηκε ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι κινεζικές επιδοτήσεις φοβίζουν και την Ε.Ε.

Η Γέλεν κάλεσε την Ε.Ε. να παρέμβει επειγόντως για να περιορίσει τα αυξανόμενα επίπεδα εξαγωγών των φθηνών προϊόντων της κινεζικής πράσινης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών, ωθώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν επί της ουσίας σε έναν εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση του αθέμιτου οικονομικού επεκτατισμού της Κίνας κάλεσε τους Ευρωπαίους η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ενώ χτύπησε καμπανάκι προς τις τράπεζες της Ε.Ε. για πιθανές κυρώσεις αν συνεχίσουν να κάνουν δουλειές στη Ρωσία.

Μιλώντας χθες στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης -η οποία την ανακήρυξε επίτιμη διδάκτορα- η Γέλεν προσπάθησε να αναδείξει τη σημασία και τη δύναμη της Διατλαντικής Συμμαχίας προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν πιστά την Ουάσινγκτον στις πολιτικές της έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. Επισήμανε τα τεράστια οικονομικά οφέλη που απολαμβάνουν οι δύο σύμμαχοι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι μεταξύ τους οι μεγαλύτεροι εμπορικοί και επενδυτικοί εταίροι, με αμφίδρομο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων και συνδυασμένες άμεσες ξένες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια. «Οι πρόσφατες επενδύσεις της Microsoft στη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι και από την άλλη πλευρά «οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ε.Ε. υποστηρίζουν σχεδόν 2 εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας».

Πατώντας σε αυτές τις διαπιστώσεις, η Γέλεν κάλεσε την Ε.Ε. να παρέμβει επειγόντως για να περιορίσει τα αυξανόμενα επίπεδα εξαγωγών των φθηνών προϊόντων της κινεζικής πράσινης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών, ωθώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν επί της ουσίας σε έναν εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ταυτόχρονα, προέτρεψε τα στελέχη των γερμανικών τραπεζών να εντείνουν τις προσπάθειες συμμόρφωσης με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας και να σταματήσουν τις προσπάθειες παράκαμψής τους έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν από πιθανές δευτερογενείς κυρώσεις των ΗΠΑ που θα τους αποκόψουν την πρόσβαση στο δολάριο.

Η Αμερικανίδα υπουργός προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Δύση οφείλουν να αντιδράσουν με «ενιαίο τρόπο», καθώς η αυξανόμενη παραγωγή της Κίνας αποτελεί απειλή για τις βιομηχανίες σε όλες τις αγορές τους. «Η βιομηχανική πολιτική της Κίνας μπορεί να φαίνεται απόμακρη καθώς καθόμαστε εδώ σε αυτή την αίθουσα, αλλά αν δεν ανταποκριθούμε στρατηγικά και με ενιαίο τρόπο, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τόσο στις χώρες μας όσο και σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», είπε στο ακροατήριό της όπου μεταξύ άλλων ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι επισημάνσεις της Γέλεν έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, αξίας 18 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100%.

Η Ε.Ε., η οποία πουλά μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών στην Κίνα απ’ ό,τι οι ΗΠΑ, ακολουθεί έως τώρα πολιτική μείωσης των κινδύνων αντί της αποσύνδεσης. Ελπίζει ότι η προσέγγισή της, που περιλαμβάνει έρευνες σε περισσότερους από 20 εμπορικούς τομείς, θα «μαζέψει» κάπως το Πεκίνο. Ωστόσο, το τελευταίο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που η Ε.Ε. χτυπήσει, με πιθανούς δασμούς στο γαλλικό μπράντι, το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ε.Ε. Η πρόεδρος της Κομισιόν υπαινίχθηκε προχθές ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε επιβολή δασμών, όμως αυτοί δεν θα είναι του μεγέθους αυτών που εισήγαγαν οι ΗΠΑ. Διεμήνυσε ότι η έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στις αρχές του επόμενου μήνα για τις επιδοτήσεις του Πεκίνου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν «υπερβολικές επιδοτήσεις παραγωγής».

Συμμαχίες

Το περίεργο είναι πάντως ότι ένα μέρος των επιδοτούμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας προωθούν στις αγορές της Ε.Ε. και άλλων περιοχών της υφηλίου οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από την ανακοίνωση του αμερικανο-ευρωπαϊκού ομίλου Stellantis -ο οποίος δημιουργήθηκε το 2021 από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και της γαλλικής PSA- ότι από τον Σεπτέμβριο θα πουλά τα φθηνά ηλεκτρικά οχήματα της κινεζικής Leapmotor σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από το δ’ τρίμηνο του 2024 σε Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ινδία-Ασία-Ειρηνικό. Αν πιστέψει κανείς όσα διατυμπανίζουν Γέλεν και Φον ντερ Λάιεν, ο εν λόγω όμιλος (στις τάξεις του οποίου ανήκουν μεταξύ άλλων και οι μάρκες αυτοκινήτων Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Jeep, Chrysler, RAM, Dodge, Citroen, Opel, Peugeot, Vauxhall, Abarth, DS Automobiles) προωθώντας τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σαν να βγάζει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια.

Ανάλογο σκεπτικισμό τροφοδοτεί και η χθεσινή αποκάλυψη έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου ότι μια σειρά από αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης, όπως ΒMW, Jaguar, Land Rover και Volkswagen, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν από την Κίνα αλλά αντίθετα κέρδιζαν χρησιμοποιώντας στην παραγωγή των οχημάτων τους απαγορευμένα φθηνά ανταλλακτικά κινεζικής εταιρείας η οποία εκμεταλλεύεται την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων της ΒΔ Κίνας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι κινεζικές επιδοτήσεις φοβίζουν και την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας