«Μπουρλότο» στις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου και ευρύτερα στο παγκόσμιο εμπόριο έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την κατακόρυφη αύξηση των δασμών που ανακοίνωσε προχθές το βράδυ σε σειρά εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών, των μπαταριών λιθίου και των γερανών. Η κίνηση δικαιολογήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ως προληπτικό μέτρο απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί η Κίνα και στα φθηνά επιδοτούμενα προϊόντα της με τα οποία κατακλύζει την αγορά των ΗΠΑ, μεγεθύνοντας το εμπορικό έλλειμμα της υπερδύναμης και βυθίζοντας την εγχώρια μεταποίηση.
Οι νέοι δασμοί επηρεάζουν κινεζικά προϊόντα, αξίας 18 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 25% σε 100%, στις μπαταρίες ιόντων λιθίου από 7,5% σε 25%, στις φωτοβολταϊκές κυψέλες και τους ημιαγωγούς από 25% σε 50%, ενώ οι δασμοί στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας –οι οποίοι κυμαίνονται από 0% έως 7,5%– θα αυξηθούν στο 25%. Από 0% σε 25% αυξάνονται ακόμη και οι δασμοί στους γερανούς φόρτωσης των πλοίων, ενώ στη δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκε περιλαμβάνεται και η διατήρηση δασμών που υιοθετήθηκαν επί διακυβέρνησης Τραμπ σε κινεζικά αγαθά αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων.
Η αύξηση των δασμών, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, έχει και πολιτικά κίνητρα λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν, λένε, δυσκολεύεται να πείσει τους ψηφοφόρους για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών του πολιτικών, παρά το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας και την υψηλότερη της προσδοκώμενης οικονομικής ανάπτυξης. Η επίθεση στον «εξωτερικό εχθρό» και η εστίαση στις «ζαβολιές» που αυτός διαπράττει στο διμερές εμπόριο είναι μια λύση. Τόσο για τον ίδιο όσο και τον αντίπαλό του, Τραμπ, που είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι, αν εκλεγεί, θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 60% και στα κινεζικά αυτοκίνητα σε 100%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο για πολιτικό σπεκουλάρισμα εκατέρωθεν είναι τεράστιο, αν ληφθεί υπόψη το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών. Πέρυσι, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 427 δισ. δολαρίων από την Κίνα, ενώ εξήγαγαν σε αυτήν προϊόντα 148 δισ. δολαρίων. Το τεράστιο έλλειμμα δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες, από την εποχή της παγκοσμιοποίησης, του ελεύθερου εμπορίου και της -μετά βαΐων και κλάδων από τη Δύση- εισόδου της Κίνας (το 2001) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, υπέρ της οποίας η Ουάσινγκτον πρωτοστάτησε.
Ο Μπάιντεν, από τότε που έφτασε στον Λευκό Οίκο το 2021, έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις εμπορικές σχέσεις και πιστεύει ότι το σχέδιό του προσφέρει μια πιο στοχευμένη -και λιγότερο επικίνδυνη- προσέγγιση στην απειλή που θέτει η Κίνα από εκείνη του Τραμπ.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο αντιτάχθηκε σθεναρά, χθες, στις αυξήσεις των δασμών και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και συμφερόντων. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι η αύξηση των δασμών παραβιάζει τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν, πως δεν θα επιδιώξει την καταστολή και τον περιορισμό της ανάπτυξης της Κίνας, καθώς και ότι οδηγεί στη ρήξη των δεσμών των δύο χωρών. Προσέθεσε ότι η κίνηση «θα επηρεάσει σοβαρά την ατμόσφαιρα συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για μπούλινγκ εκ μέρους των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις δικές τους επιδοτήσεις ως “κρίσιμες επενδύσεις στη βιομηχανία”, ενώ παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες χαρακτηρίζονται “αθέμιτος ανταγωνισμός”», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν. Χαρακτήρισε την αμερικανική ρητορική υποκρισία όπου οι αμερικανικές εξαγωγές θεωρούνται προϊόντα «ελεύθερου εμπορίου», όταν διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ οι εξαγωγές άλλων χωρών απορρίπτονται ως «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόσχημα της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», για να καταστείλουν προηγμένες βιομηχανίες άλλων χωρών, επιστρατεύοντας τον προστατευτισμό, υπό το πρόσχημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού», καταπατώντας τις οικονομικές αρχές της αγοράς και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, σε μια κατάφωρη επίδειξη μπούλινγκ, κατήγγειλε ο Γουάνγκ. Η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι περίπου 7 με 8 χιλιάδες από τα συνολικά 30 χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγει η Κίνα αποτελούν πλεονάζουσα παραγωγή, καθώς δεν απορροφώνται στην εγχώρια αγορά της.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά τη δασμολογική στόχευση τόσο του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας, ο όμιλος Stellantis -μια από τις «Big Three» (λόγω Chrysler) αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ- ανακοίνωσε χθες ότι, από τον Σεπτέμβριο, θα πουλά τα φθηνά ηλεκτρικά οχήματα του Κινέζου εταίρου της, Leapmotor, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από το δ΄ τρίμηνο του 2024 στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή, Αφρική και την Ινδία-Ασία-Ειρηνικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας