Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.8° 28.8°
2 BF
38%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.8° 26.6°
2 BF
35%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
31.5° 26.0°
2 BF
64%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
4 BF
36%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 26.8°
0 BF
46%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.0°
2 BF
31%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
36%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 27.8°
3 BF
56%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.9° 26.8°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 26.8°
4 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 24.6°
2 BF
51%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 28.4°
2 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 27.5°
2 BF
40%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
33.2° 28.8°
4 BF
49%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.5° 29.8°
2 BF
30%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 25.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.7°
3 BF
55%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
46%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
usa trofima dolario
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πείνα απειλεί 23 εκατομμύρια Αμερικανούς

Η απόσυρση των προγραμμάτων αρωγής της πανδημίας αποκάλυψε την τεράστια ανισορροπία, καθώς οι μισθοί δεν επαρκούν παρά την πολυδιαφημισμένη αύξησή τους ● Σε δεινή θέση τα κατώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης ● Ο αριθμός οικογενειών εργαζομένων που στρέφεται στις τράπεζες τροφίμων αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Παρότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να βρυχάται, εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά αρκετών τροφίμων, τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους. Το ποσοστό των ανθρώπων που στρέφονται σε τράπεζες τροφίμων, κοινωνικά παντοπωλεία, κυλικεία και άλλες οντότητες ανακούφισης από την πείνα είναι σήμερα υψηλότερο απ’ ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα σφυγμομέτρησης των νοικοκυριών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο από το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ, πάνω από το 10% των ενήλικων Αμερικανών, περισσότερα από 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε νοικοκυριά που κάποιες φορές την εβδομάδα ή ακόμη συχνότερα δεν είχαν αρκετό φαγητό.

Στο Κονέκτικατ, όπου το μέσο εισόδημα είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των ΗΠΑ, η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη καθώς ένας στους 8 ενηλίκους δεν είχε αρκετό φαγητό για να τραφεί. Παρότι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός που ξεκίνησε το 2021 έχει επιβραδυνθεί, οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα και συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα είδη παντοπωλείου κοστίζουν 33,5% περισσότερο απ’ ό,τι στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ειδών παντοπωλείου της Datasembly, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές σε περισσότερα από 150.000 καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι η τιμή του ηλεκτρικού, του φυσικού αερίου, της βενζίνης, τα ενοίκια, τα έξοδα διατήρησης μιας κατοικίας που έχουν όλα αυξηθεί καθιστώντας τον βίο των κατώτερων στρωμάτων της αμερικανικής μεσαίας τάξης αβίωτο.

Ενώ οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες και οι αυξήσεις των μισθών ξεπέρασαν τον πληθωρισμό πέρυσι, οι μισθοί αυτών των ανθρώπων δεν επαρκούν. Επιπλέον, πολλά από τα ομοσπονδιακά προγράμματα που θεσπίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να κρατηθούν στη ζωή –συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης πίστωσης φόρου τέκνων, της παύσης στις πληρωμές φοιτητικών δανείων και των πιο γενναιόδωρων παροχών κουπονιών τροφίμων– έχουν λήξει.

Πριν από την πανδημία, η πλειονότητα όσων προμηθεύονταν τρόφιμα από την τράπεζα τροφίμων Εnfield Shelf του Κονέκτικατ ήταν ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία με σταθερά εισοδήματα. Σήμερα οι πιο πολλοί από τους ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια είναι οικογένειες εργαζομένων που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, υπογραμμίζει η επικεφαλής της τράπεζας Kathleen Souvigney. «Πολλές από τις θέσεις εργασίας δεν πληρώνουν αρκετά για να καλύψουν τα έξοδά τους και να κάνουν κάποιες οικονομίες. Μια απροσδόκητη δαπάνη (π.χ. για ένα πρόβλημα υγείας) επηρεάζει τα οικονομικά των ανθρώπων», προσθέτει.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που καταφεύγουν σήμερα στις τράπεζες τροφίμων δεν είχε διανοηθεί ποτέ ότι αυτό θα συνέβαινε στη ζωή τους. Είχαν πάντα μια δουλειά και αμείβονταν αρκετά για να επιβιώσουν. Οχι πλέον. Πρόσφατη έρευνα του Feeding America, ενός εθνικού δικτύου με περισσότερες από 200 τράπεζες τροφίμων και πάνω από 60.000 συνεργαζόμενους οργανισμούς, κυλικεία τροφίμων και προγράμματα δωρεάν γευμάτων, έδειξε ότι το 75% αυτών ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν/βοηθήθηκαν σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή η μία μετά την άλλη οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακοινώνουν αύξηση κερδών, επαναγορές μετοχών και διανομή υψηλότερων μερισμάτων στους πλούσιους μετόχους τους. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των λίγων υπερπλουσίων και των τεράστιων μαζών νεόπτωχων μεγαλώνει. Και στην ανισορροπία αυτή το ελεγχόμενο από τις ελίτ πολιτικό προσωπικό, αντί για μέριμνα, απαντά με την πρόκληση γεωπολιτικών εντάσεων, πολέμους και καταλήστευση των δημόσιων πόρων από πολεμοκάπηλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η αποκάλυψη του ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων Ynet ανήμερα το Πάσχα ότι ο Νετανιάχου και η αμερικανική κυβέρνηση ζητούσαν με επιστολές τους το 2018 από το Κατάρ να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς –τον βασικό εχθρό και υπαίτιο της τωρινής εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων και του αιματοκυλίσματος σε Γάζα και Ράφα– με 30 εκατ. δολάρια τον μήνα, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις εγκληματικές προθέσεις αυτής της νοσηρής ελίτ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η πείνα απειλεί 23 εκατομμύρια Αμερικανούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας