Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.7° 22.8°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.8°
3 BF
77%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 23.8°
2 BF
71%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 20.7°
3 BF
78%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.4°
1 BF
90%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 16.2°
1 BF
82%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.5°
3 BF
76%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.5°
3 BF
62%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 25.5°
3 BF
78%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.7° 21.7°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.8° 22.9°
2 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
80%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 17.5°
2 BF
86%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 25.8°
1 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.7°
1 BF
82%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.3°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.7° 20.3°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
efimerides news ai
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αγωγή κατά Microsoft και OpenAI από αμερικανικές εφημερίδες για πνευματικά δικαιώματα

Εκπαίδευση με... κλεμμένες ειδήσεις

Η κατάχρηση ειδησεογραφικού περιεχομένου για την «εκπαίδευση» εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης υπονομεύει το επιχειρηματικό μοντέλο για τις ειδήσεις ● Microsoft και OpenAI υποστηρίζουν ότι «η χρήση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ως μέρος μιας τεχνολογικής διαδικασίας που έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων, διαφορετικών και καινοτόμων προϊόντων είναι απολύτως νόμιμη».
Aγωγή κατά της OpenAI -για το ChatGPT- και της Microsoft -για το Copilot- κατέθεσαν 8 αμερικανικές εφημερίδες, υποστηρίζοντας ότι οι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποίησαν εκατομμύρια άρθρα ειδήσεων που έχουν δημοσιευθεί στις σελίδες τους προκειμένου να εκπαιδεύσουν τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν χωρίς να ζητήσουν την άδεια ή να πληρώσουν κάποια αποζημίωση.


Η αγωγή -για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων- κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από τις Mercury News, Denver Post, Orange County Register και St. Paul Pioneer-Press που ανήκουν στον όμιλο MediaNews, τη Chicago Tribune Publishing της Tribune Tribune, την Orlando Sentinel, τη South Florida Sun Sentinel και τη New York Daily News.

Οι ενάγοντες ανέφεραν μεταξύ άλλων στην μήνυσή τους ότι, ενώ οι εκδότες των εφημερίδων δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να στείλουν «πραγματικούς ανθρώπους σε πραγματικά μέρη και να έχουν ρεπορτάζ για πραγματικά γεγονότα στον πραγματικό κόσμο», οι δύο παραπάνω εταιρείες «σκουπίζουν» τα δημοσιεύματα των εφημερίδων χωρίς αποζημίωση «προκειμένου να δημιουργήσουν προϊόντα που παρέχουν ειδήσεις και πληροφορίες οι οποίες είναι προϊόντα λογοκλοπής και κλοπής».

Κατάχρηση

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην OpenAI και τη Microsoft να επεκτείνουν το υψηλής τεχνολογίας εγχειρίδιο κλοπής της δουλειάς μας προκειμένου να χτίσουν σε βάρος μας τις δικές τους επιχειρήσεις», διεμήνυσε ο Frank Pine, εκτελεστικός διευθυντής του MediaNews Group και της Tribune Publishing, που κατέχουν τις επτά από τις ενάγουσες εφημερίδες. «Η κατάχρηση ειδησεογραφικού περιεχομένου από την OpenAI και τη Microsoft υπονομεύει το επιχειρηματικό μοντέλο για τις ειδήσεις. Αυτές οι εταιρείες κατασκευάζουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που προορίζονται σαφώς να αντικαταστήσουν τους εκδότες ειδήσεων, επαναπροσδιορίζοντας το ειδησεογραφικό μας περιεχόμενο και παραδίδοντάς το στους χρήστες τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του chatbot Copilot από τη Microsoft βοήθησε τον κολοσσό να αυξήσει την αξία του στο χρηματιστήριο πέρυσι κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ η αξία της OpenAI εκτοξεύτηκε αντίστοιχα πάνω από τα 90 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή οι εφημερίδες παλεύουν σε έναν αγώνα επιβίωσης, προσπαθώντας να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο στην εποχή του διαδικτύου.

Η νέα γενετική τεχνητή νοημοσύνη δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από τεράστιους θησαυρούς δεδομένων οι οποίοι αντλούνται από το διαδίκτυο για τη δημιουργία κειμένου, εικόνων και ήχου ως απάντηση στα αιτήματα των χρηστών. Η κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI στα τέλη του 2022 πυροδότησε μια τεράστια αύξηση παραγωγικών επενδύσεων τεχνητής νοημοσύνης από μεγάλες και μικρές εταιρείες για την κατασκευή και πώληση προϊόντων που φιλοδοξούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να γράψουν δοκίμια, να παράξουν προσομοιώσεις φωτογραφιών, βίντεο και ήχου, να κάνουν τέχνη και μουσική.

Καταιγισμός αγωγών

Ακολούθησε ένας καταιγισμός αγωγών από καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, κωδικοποιητές υπολογιστών και ειδησεογραφικούς οργανισμούς που ισχυρίζονται ότι η χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την «εκπαίδευση» της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι αγωγές δεν έχουν μέχρι στιγμής παραγάγει «οριστικά αποτελέσματα» που να βοηθούν στην επίλυση των διαφορών.

Η Microsoft και η OpenAI, απαντώντας τον Φεβρουάριο σε παρόμοια αγωγή που κατέθεσαν οι New York Times τον Δεκέμβριο, χαρακτήρισαν τον ισχυρισμό ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοσιογραφία «καθαρή μυθοπλασία». Υποστήριξαν ότι «η χρήση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ως μέρος μιας τεχνολογικής διαδικασίας που έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων, διαφορετικών και καινοτόμων προϊόντων είναι απολύτως νόμιμη».

Ο Pine αντιτείνει ότι οι δύο εταιρείες κλέβουν περιεχόμενο από εκδότες ειδήσεων για να δημιουργήσουν τα προϊόντα τους. Πληρώνουν μηχανικούς, προγραμματιστές και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, «αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν για το περιεχόμενο χωρίς το οποίο δεν θα είχαν καθόλου προϊόν. Αυτό δεν είναι δίκαιη χρήση, δεν είναι δίκαιο. Πρέπει να σταματήσει». Οι οκτώ εφημερίδες ζητούν απροσδιόριστες αποζημιώσεις, επιστροφή των κερδών και δικαστική απόφαση που αναγκάζει τη Microsoft και την OpenAI να σταματήσουν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το προνόμιο της «δίκαιης χρήσης»

Το νομικό δόγμα της «δίκαιης χρήσης» είναι κομβικής σημασίας στη διαμάχη. Η εν λόγω αρχή επιτρέπει στις εφημερίδες να αναπαράγουν νόμιμα κομμάτια από βιβλία, ταινίες και τραγούδια σε άρθρα που σχετίζονται με αυτά. Πατώντας σε αυτό η Microsoft και η OpenAI υποστήριξαν στην υπόθεση των New York Times ότι η χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση της AI απολαμβάνει το ίδιο προνόμιο.

Βασικά σημεία για την αξιολόγηση του κατά πόσον ισχύει η αρχή της «δίκαιης χρήσης» περιλαμβάνουν πόσο υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιείται και πόσο μετατρέπεται, εάν η χρήση είναι για εμπορικούς σκοπούς και η επίδραση της χρήσης του έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι από την πλευρά των τεχνολογικών κολοσσών ισχυρίζονται ότι η χρήση περιεχομένου που βασίζεται σε γεγονότα, όπως η δημοσιογραφία, είναι πιο πιθανό να χαρακτηριστεί δίκαιη χρήση έναντι της χρήσης δημιουργικού υλικού όπως π.χ. η μυθοπλασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκπαίδευση με... κλεμμένες ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας