Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
22°C
23.0° 19.6°
0 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.8° 17.4°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 16.5°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
18.0° 16.9°
0 BF
82%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
1 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.4° 12.4°
0 BF
88%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.8°
3 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.9° 19.4°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 18.8°
1 BF
74%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 17.9°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
1 BF
75%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 17.9°
0 BF
77%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 18.4°
0 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
23.1° 20.8°
3 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
23.0° 19.8°
0 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 15.3°
1 BF
70%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.5°
1 BF
95%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
dragi makron kyriakos von der lien
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι (αριστερά) ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Αντί για «νέο παραγωγικό υπόδειγμα» η Σύνοδος έβγαλε «αλλαγή πολιτικής»

Εν αναμονή του «Σούπερ Μάριο»

Οι «μικροί» βάζουν βέτο στους «μεγάλους» ● Εκατοντάδες δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την ανάταξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας ● Αναζητούνται απαντήσεις στην ενιαία χρηματαγορά, τη συγκεντρωτική διαχείριση των αποταμιεύσεων και την «ευρωπαϊκή διάσταση» στις κρατικές δαπάνες ● Μάχες για να χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες ανάγκες της ψηφιακής και «πράσινης» μετάβασης.

Η προχθεσινή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., η αφιερωμένη στο υπαρξιακό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, είχε μια μάλλον μοιραία κατάληξη: αντί για πρόσω ολοταχώς, κήρυξε το βήμα σημειωτόν. Το πρόσω ολοταχώς θα σηματοδοτούσε η υποστήριξη σε αυτό που ονομάστηκε «νέο παραγωγικό υπόδειγμα», δηλαδή μια επιτάχυνση προς τη «βαθιά» ενοποίηση και σε πεδία που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένα (χρηματαγορές, αξιοποίηση ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων, ευρωπαϊκός ενιαίος χώρος «άμυνας και ασφάλειας»). Η «αλλαγή πολιτικής», που ήταν η κατάληξη της προχθεσινής συνόδου, ισοδυναμεί με αποτυχία και βήμα σημειωτόν.

Η πανουργία της Ιστορίας ήθελε, τώρα που οι «μεγάλοι», πιεσμένοι από τις τρομερές αποτυχίες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, επείγονται, να είναι οι «μικροί» (μια ομάδα 10 λιγότερο ισχυρών χωρών) που τους πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα: ουσιαστικά το βέτο.

Ωδινεν όρος…

Η Ενωση Κεφαλαιαγορών (CMU), που θα ενίσχυε τις επενδύσεις εναρμονίζοντας τους κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές λειτουργούν και ρυθμίζονται σε ολόκληρη την Ε.Ε., έχει χαρακτηριστεί βασικό ορόσημο στον δρόμο για να γίνει η Ευρώπη οικονομική δύναμη για τον 21ο αιώνα.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν προετοιμάσει το έδαφος κάνοντας αλλαγές στα συμπεράσματα των ηγετών για το CMU, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς να συζητούν τον φάκελο την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το πρωί. Βρέθηκαν όμως μπροστά σε «τείχος» από τουλάχιστον 10 μικρότερες χώρες (με πρωταγωνίστριες την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο) που τοποθετήθηκαν ενάντια στη σκληρότερη και πιο συγκεντρωτική εποπτεία των κεφαλαιαγορών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μακρόν «υποσχέθηκε» συνέχεια: «Υπήρξε μια πολύ μεγάλη συζήτηση επειδή έχουμε αρχικές θέσεις που αποκλίνουν, αλλά είναι επίσης μια ουσιαστική μάχη εάν θέλουμε να πετύχουμε στα επόμενα στάδια». Προς το παρόν, πάντως, οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες αναγκάστηκαν να αποδεχτούν έναν περιορισμένο κατάλογο στόχων που περιλαμβάνει γενικότητες, όπως η «βελτίωση των συνθηκών» για τους επενδυτές και η «δημιουργία ενός ελκυστικού και φιλικού προς τον καταναλωτή επενδυτικού περιβάλλοντος»…

Οσον αφορά την εποπτεία, οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «αξιολογήσει και να εργαστεί βάσει των συνθηκών» που θα επιτρέψουν στις τρεις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. (για τράπεζες, ασφαλιστικές και τίτλους) να επιβλέπουν τους μεγάλους χρηματοδότες που δραστηριοποιούνται πέρα από τα σύνορα.

Επ’ αυτού, ο Ενρίκο Λέτα ήταν ωμά ειλικρινής στην αναγνώριση του προβλήματος: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα μοιραζόμαστε τα ψίχουλα και όλα βρίσκονται στις ΗΠΑ», είπε.

Αναζητήστε το χρήμα

Το ζήτημα λοιπόν είναι, ξανά, το χρήμα: πώς θα σταματήσει η διαρροή ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και πώς η ΕΕ θα γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Αυτό είναι εντελώς κρίσιμο, γιατί οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη μετάβαση στο νέο «παραγωγικό υπόδειγμα» (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση) απαιτεί την κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ, πέραν του ότι «τραβούν όλο το χρήμα» με τις ηγεμονικές τους χρηματαγορές, έχουν εξαγγείλει και χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων για τις τεχνολογίες της μετάβασης. Η Κίνα έχει ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα: μπορεί, ευκολότερα και από τις ΗΠΑ, να κινητοποιήσει συγκεντρωτικά τεράστιους χρηματοδοτικούς πόρους – και ήδη έχει εξαγγείλει πρόγραμμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες αιχμής ύψους κοντά στο 1 τρισ. δολάρια!

Τέτοιου ύψους πόροι δεν μπορούν να εξευρεθούν από τις ιδιωτικές επενδύσεις, τον ισχνό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τις εξίσου ισχνές εθνικές δαπάνες – τα μεγέθη έχουν χαώδη διαφορά! Οι προτάσεις της έκθεσης του Ενρίκο Λέτα, τις οποίες παρουσιάσαμε χθες, αποσκοπούν στο να απαντήσουν στο πρόβλημα, ώστε να περιοριστεί ή εξαλειφθεί η μετανάστευση αποταμιεύσεων και κεφαλαίων εκτός Ευρώπης, να γίνει η Ευρώπη ελκυστικός χρηματο-οικονομικός και επενδυτικός προορισμός και να κατευθυνθούν στοχευμένα δημόσιοι πόροι «εκεί που πρέπει».

Κινητοποίηση τεράστιων πόρων, συγχωνεύσεις ώστε να δημιουργηθούν επιχειρήσεις συγκρίσιμης κλίμακας με τις αμερικανικές και κινεζικές κ.λπ. προϋποθέτουν, εκτός των άλλων και ένα ισχυρό ευρώ, διότι η ελκυστικότητα του ευρώ είναι όρος για τη μη διαφυγή και, αντίθετα, την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά νόημα η επιμονή των «γερακιών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη βιαστεί η ΕΚΤ στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Αν τα επιτόκια του ευρώ πέσουν γρηγορότερα από ό,τι του δολαρίου, οι χρηματοδοτικοί πόροι θα συνεχίσουν να διαρρέουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από την άλλη, ούτε η καθήλωση στην οικονομική στασιμότητα ή, πολύ περισσότερο, η διακινδύνευση μιας ευρωπαϊκής ύφεσης είναι ελκυστική – το αντίθετο. Αντίφαση στα όρια της έκρηξης. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αλλά καμία επιλογή δεν είναι άμοιρη συνεπειών…

Ομως, η μεγαλύτερη και πιο δυσεπίλυτη αντίφαση είναι αυτή ανάμεσα στην ανάγκη για «φυγή προς τα μπρος» και στον εδραιωμένο «οικονομισμό» που έχει εγκαταστήσει τρομακτικές αδράνειες ενάντια στην εμβάθυνση της ενοποίησης. Ηρθε η ώρα οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε., η Γερμανία και η Γαλλία, να βρεθούν αντιμέτωπες με τα έως τώρα έργα τους. Το δίλημμα είναι σκληρό: ή φυγή προς τα μπρος μιας πρώτης ταχύτητας «προθύμων» (με ανάληψη του ρίσκου για όλες τις πιθανές συνέπειες) ή συντριπτική ήττα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (με αντίστοιχη ανάληψη του ρίσκου για τις προφανείς συνέπειες)…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εν αναμονή του «Σούπερ Μάριο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας