• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 26.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.4°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 21.2°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 24.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.3°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  78%

Η ύπαρξη ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων και υπεράκτιων παραδείσων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου

Η διεθνής υποκρισία για τη μάχη κατά της φοροαποφυγής

 • A-
 • A+

Τεράστιες ενστάσεις υπάρχουν για το αν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου (Luxleaks) και οι δεσμεύσεις των ηγετών των πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη σύνοδο της G20 θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός συμπαγούς κανονιστικού πλαισίου που θα κλείσει τα παραθυράκια της εκτεταμένης φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των πλουσίων στον πλανήτη.

Αρκετοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η όψιμη –κατά δεκαετίες– διάθεση των πλούσιων χωρών του κόσμου και των κυβερνήσεών τους για την πάταξη της φοροαποφυγής είναι απλώς υποκρισία. Η ύπαρξη ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων και υπεράκτιων παραδείσων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου -με βασικές παραμέτρους δηλαδή της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής οικονομίας. Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε μέτρο εναντίον αυτής αποτελεί έναν ντε φάκτο περιορισμό.

Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων BEPS (Base Erosion and Profit Shifting Project) για την αντιμετώπιση των στρατηγικών που επιδεινώνουν τη φορολογική βάση και επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε προορισμούς όπου ο φόρος είναι χαμηλός ή μηδενικός, που πρότεινε ο ΟΟΣΑ και αποδέχθηκε πρόσφατα η G20, είναι αμφίβολη όμως και για έναν ακόμη λόγο.

Σήμερα, εκτός του Μεγάλου Δουκάτου, της Ελβετίας, των νησιών Καϊμάν και των υπόλοιπων «συνήθων υπόπτων», παραθυράκια για την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων και τη φοροαποφυγή παρέχει σχεδόν όλος ο ανεπτυγμένος και αναπτυσσόμενος κόσμος. «Φορολογικά κίνητρα» τα ονομάζουν και τα αξιοποιούν για την προσέλκυση κεφαλαίων και οι τρεις ευρωπαϊκές οικονομίες που φέρονται ότι ήταν πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το Λουξεμβούργο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Βρετανία: Η κυβέρνηση κόπτεται εδώ και δύο χρόνια για φόρους δεκάδων δισ. λιρών που έχασε από τη Starbucks, την Amazon και τις άλλες αμερικανικές πολυεθνικές. Ομως επί της ουσίας το ίδιο το βρετανικό Δημόσιο ενισχύει αυτές τις πρακτικές. Πέρα από την άμεση σύνδεση με τους υπεράκτιους παραδείσους της Κοινοπολιτείας –τα νησιά Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ στα Στενά της Μάγχης και τις αποικίες στη Θάλασσα της Καραϊβικής– το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει το δικό του φορολογικό κίνητρο προς τις επιχειρήσεις, το γνωστό «κουτί της πατέντας» (patent box). Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αιτούνται χαμηλότερου φόρου στα κέρδη τους από τις πατενταρισμένες εφευρέσεις έως και κατά 10%.

Η προσφορά του βρετανικού Δημοσίου επεκτείνεται πέρα από τις πατέντες και σε άλλα δικαιώματα φαρμακευτικής ή βοτανολογικής καινοτομίας. Αυτό το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς εισήχθη το 2013 και υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να πραγματοποιούν κέρδη από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας. Επί της ουσίας στερεί έσοδα χάριν των επιχειρήσεων.

Γαλλία: Θεωρείται μια από τις χώρες της Ε.Ε. που εφαρμόζει αυστηρή νομοθεσία κατά της φοροαποφυγής. Εν τούτοις επιβραβεύει με γενναίες φοροαπαλλαγές όσες εγχώριες και ξένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας επιλέξουν να κάνουν τις έρευνές τους εκεί. Περισσότερες από 17.000 εταιρείες, από τους χώρους της βιοτεχνολογίας και της ενέργειας έως των λογισμικών και των τυχερών παιχνιδιών, απόλαυσαν φέτος συνολικές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις 5,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και κολοσσοί όπως η Microsoft ή η κινεζική Huawei. Δεν είναι οι μοναδικές που ευνοούνται από τη στάση των γαλλικών αρχών. Πρόσφατη έρευνα των CCFD-Terre Solidaire and Secours Catholique Caritas France (Plateforme Paradis Fiscausx et Judiciaires) έδειξε ότι: α. το 1/3 των ξένων θυγατρικών των 5 μεγαλύτερων τραπεζών της Γαλλίας βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, β. το 26% του διεθνούς τζίρου των γαλλικών τραπεζών έχει τοποθετηθεί σε φορολογικούς παραδείσους, γ. οι θυγατρικές στους φορολογικούς παραδείσους εξειδικεύονται βασικά σε επενδύσεις, δομημένη χρηματοοικονομική, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, δ. οι υπάλληλοι στα υποκαταστήματα των φορολογικών παραδείσων φέρνουν τα διπλάσια κέρδη απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες, ε. 117 θυγατρικές τους εδρεύουν στο Λουξεμβούργο, ενώ έπονται Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ και Ελβετία.

Ολλανδία: Tην περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι οι συμφωνίες του ολλανδικού Δημοσίου για την τιμολόγηση των συναλλαγών μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών της Starbucks αποτελούν παράνομη κρατική επιδότηση. Δεν είναι οι μοναδικές. Τα τελευταία πέντε χρόνια «η χώρα της τουλίπας» είναι αποδέκτρια του μεγαλύτερου μέρους των άμεσων ξένων επενδύσεων από τις ΗΠΑ και αυτό δεν είναι άμοιρο της εγχώριας νομοθεσίας, η οποία προστατεύει από τη φορολόγηση πληθώρα τύπων κερδοφορίας. Μεταξύ άλλων και αυτής που προέρχεται από τα πνευματικά δικαιώματα.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και χρόνια μεγάλα αστέρια της ροκ μουσικής, όπως οι Rolling Stones και οι U2, την επιλέγουν προκειμένου να «παρκάρουν» τα χρήματά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
Η Ιρλανδία, μια χώρα που κατηγορείται για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που παρέχει προς πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Microsoft, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον φόρο επί των...
Η υποκρισία των φορολογικών παραδείσων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
Τα κριτήρια για την κατάταξη ενός κράτους στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη υποτίθεται ότι αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά μάλλον κορόιδευαν τον εαυτό τους και την κοινωνία....
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο... κουκούλωμα
Η αποκάλυψη των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 ανέδειξε πώς μεγιστάνες, μεγάλες επιχειρήσεις, αξιωματούχοι και επικεφαλής κυβερνήσεων, λαθρέμποροι ναρκωτικών και τράπεζες απ’ όλον τον πλανήτη μετέφεραν...
Το μεγάλο... κουκούλωμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ, όπως... Ελβετία
Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg, ένας ραγδαία αυξανόμενος αριθμός μη Αμερικανών μεγιστάνων του πλανήτη μετακινεί τα τελευταία δύο χρόνια αμύθητα πλούτη που ήταν «παρκαρισμένα» στην Ελβετία...
ΗΠΑ, όπως... Ελβετία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του 2014, το Λουξεμβούργο συνέχισε να βοηθά τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν αντικαθιστώντας τις «μυστικές φορολογικές συμφωνίες» με...
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος
Σαουδική Αραβία, Παναμά αλλά και 4 επικράτειες των ΗΠΑ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα μαύρη λίστα της με τις χώρες και τις περιοχές του πλανήτη που αποτελούν απειλή λόγω των ανεπαρκών ελέγχων τους...
Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας