Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.6° 20.1°
4 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.1° 20.8°
3 BF
66%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.0° 19.3°
4 BF
70%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.7° 19.9°
5 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.6° 19.0°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
17.9° 15.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
21°C
23.2° 20.5°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.5° 19.6°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.4°
4 BF
68%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 17.9°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
71%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
65%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.5° 18.8°
2 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.8° 22.1°
4 BF
70%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
22.7° 18.8°
2 BF
62%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.5° 20.3°
1 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.2° 21.4°
2 BF
77%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
79%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
dreamstime

Η ΕΚΤ αφήνει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια UPD

Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια, όπως αναμένονταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι το βασικό της επιτόκιο διατηρείται στο 4%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση αυτή, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή του για τις μεσοπρόθεσμες του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, οδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και των αγαθών. Τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού μειώνονται, η αύξηση των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις τιμών είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

Αισιόδοξη ότι η ΕΚΤ κερδίζει τη μάχη του πληθωρισμού, γεγονός που θα της επιτρέψει τον Ιούνιο να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της εμφανίστηκε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ, Κριστίν Λαγκράντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Δεν θριαμβολογούμε και δεν γιορτάζουμε προς το παρών» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα «στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας καταδεικνύουν ότι όχι μόνο έχει μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά και ότι έχουμε εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσής του (disinflation), η οποία μπορεί να μην είναι ευθύγραμμη ωστόσο διαφαίνεται ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας το 2025. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ορθότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα νέα δεδομένα κάθε φορά πριν λάβουμε τις αποφάσεις για τα επιτόκια».

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, η Κριστιν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Ιούνιο, θα υπάρχουν αρκετά περισσότερα στοιχεία διαθέσιμα ότι μόνο για την εξέλιξη του πληθωρισμού αλλά και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως απεκάλυψε μάλιστα οι ίδια, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ συμφώνησαν οι αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούνιο, ενώ λίγοι εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ του "εδώ και τώρα".

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ «εάν η επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας με διαρκή τρόπο, τότε θα είναι δυνατό να αρχίσει να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική».

Σημειώνεται ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να διατηρήσει για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή του για τις μεσοπρόθεσμες του πληθωρισμού.

Όσον αφορά στη πορεία του πληθωρισμού ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, οδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και των αγαθών. Τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού μειώνονται, η αύξηση των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις τιμών είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία παρέμεινε αδύναμη το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ενώ ο τομέας των υπηρεσιών εμφανίζεται ανθεκτικός οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χαμηλή ζήτηση και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι υποτονική, ειδικά σε τομείς έντασης ενέργειας. Οι έρευνες δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με "ατμομηχανή" τις υπηρεσίες. Αυτή η ανάκαμψη αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου πληθωρισμού, της αύξησης των μισθών και των βελτιωμένων όρων εμπορίου.

Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και οι δαπάνες μετατοπίζονται περαιτέρω προς τα εμπορεύσιμα προϊόντα.

Τέλος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ασκεί μικρότερη επιβάρυνση στη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.

Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ. Ταυτόχρονα, η στενότητα στην αγορά εργασίας συνεχίζει σταδιακά να μειώνεται, με τους εργοδότες να δημοσιεύουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας.

Η ΕΚΤ ζήτησε για μία ακόμη φορά από τις κυβερνήσεις να αρχίσουν σταδιακά να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, έτσι ώστε ο αποπληθωρισμός να προχωρήσει με βιώσιμο τρόπο. Εξάλλου, η πλήρης και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους δείκτες Δημοσίου Χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ΕΚΤ αφήνει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας