Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.2° 25.8°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.1° 25.8°
4 BF
37%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
29.3° 24.9°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
27.0° 25.1°
0 BF
43%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.4° 22.9°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 28.5°
2 BF
30%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.9° 23.8°
3 BF
63%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 22.9°
3 BF
47%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.4°
2 BF
57%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.0° 23.7°
4 BF
60%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
38%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
30%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.5°
2 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
29.3° 23.8°
5 BF
51%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.4° 28.0°
3 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.3° 22.7°
3 BF
76%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 25.8°
2 BF
54%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
anemogenitries autokinita
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν η έρευνα διαπιστώσει ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας έχουν πράγματι επιδοτηθεί, οι Βρυξέλλες δεν θα διστάσουν να επιβάλουν περιορισμούς | © Elvira Kolomiytseva | Dreamstime.com
Στο στόχαστρο της Ε.Ε. οι προμήθειες ανεμογεννητριών

Ερευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις

Εντοπίστηκαν ύποπτες προσφορές σε δημόσιο διαγωνισμό για τρένα στη Βουλγαρία ● Εξετάζονται οι προσφορές κινεζικών εταιρειών που μπορεί να επωφελήθηκαν αδικαιολόγητα σε δημόσιο διαγωνισμό για ηλιακούς συλλέκτες στη Ρουμανία ● Η έρευνα θα επεκταθεί σε Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέα έρευνα σε Κινέζους προμηθευτές ανεμογεννητριών, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού Μαρκρέτ Βεστάγκερ. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες είναι και η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. «Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε ξεκινήσει έρευνες βάσει του κανονισμού μας για τις ξένες επιδοτήσεις. Κάθε φορά που υποπτευόμαστε ότι οποιαδήποτε ξένη εταιρεία έχει ωφεληθεί αδικαιολόγητα σε δημόσιο διαγωνισμό, σκάβουμε περαιτέρω», είπε η Βεστάγκερ μιλώντας σε αμερικανικό κοινό στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

«Ερευνήσαμε ύποπτες προσφορές σε δημόσιο διαγωνισμό για τρένα στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα μια κινεζική κρατική εταιρεία να αποσύρει την προσφορά της. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ξεκινήσαμε έρευνες για προσφορές κινεζικών εταιρειών που μπορεί να επωφελήθηκαν αδικαιολόγητα σε δημόσιο διαγωνισμό για ηλιακούς συλλέκτες στη Ρουμανία», είπε, για να ανακοινώσει την επέκταση της έρευνας και στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Ε.Ε. για τις κινεζικές επιδοτήσεις επιταχύνεται, με την απόφαση να αναμένεται το συντομότερο αυτό το καλοκαίρι. Η αντιπρόεδρος Βεστάγκερ είπε ότι η Ε.Ε. έχει αποδεχθεί πως έκανε ένα λάθος πριν από μια δεκαετία, αποτυγχάνοντας να επιβάλει περιορισμούς στα βαριά κρατικά επιδοτούμενα ηλιακά πάνελ της Κίνας. Δήλωσε έτοιμη η Κομισιόν να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της, ζητώντας πάντως κοινή προσέγγιση Ε.Ε.-Κίνας.

Σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν η έρευνα διαπιστώσει ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας έχουν πράγματι επιδοτηθεί, οι Βρυξέλλες δεν θα διστάσουν να επιβάλουν περιορισμούς, προανήγγειλε η αντιπρόεδρος Βεστάγκερ.

Στρατηγική

Το 2013, η Επιτροπή είχε πράγματι αποφασίσει να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ – προτού ο τότε επικεφαλής εμπορίου αναγκαστεί να υποχωρήσει κάτω από τεράστια πίεση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που φοβούνταν αντίποινα. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί την ίδια στρατηγική 10 χρόνια αργότερα και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει ήδη εκφράσει φόβους για αντίποινα εναντίον των αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας του – αν και κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο έχουν πριν η κινεζική δύναμη τους αποσπάσει από την αγορά.

Η Ε.Ε. διαπίστωσε ότι η Κίνα έφτασε να κυριαρχεί στη βιομηχανία ηλιακών πάνελ και το Πεκίνο τρέχει το ίδιο παιχνίδι τώρα σε στρατηγικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των ανεμογεννητριών και των μικροτσίπ.

Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το διαφαινόμενο σοκ της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε όλες αυτές τις βιομηχανίες, που θα πλήξουν όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα της ηπείρου αλλά και την οικονομική της ασφάλεια, σύμφωνα με τη Βεστάγκερ.

Επίσης, η Βεστάγκερ υποστήριξε ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του Τζο Μπάιντεν ήταν λάθος, επειδή έπληξε τους συμμάχους της Ουάσινγκτον και πρότεινε ΗΠΑ και Ε.Ε. να συνεργαστούν ώστε στους G7 να αντιμετωπίσουν πιο συστηματικά τις ανισορροπίες που δημιουργούνται από τον κρατικό καπιταλισμό της Κίνας. Βασικό εργαλείο της η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων «αξιοπιστίας» για όλες τις κρίσιμες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής τεχνολογίας, όπως έχουν ήδη κάνει η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ για τους προμηθευτές 5G. Οι χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια θα εξαιρεθούν από τις πιστοποιήσεις και τις κρατικές συμβάσεις.

Η ομιλία της πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία: ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας μόλις ξεκίνησε ένα ταξίδι στην Ευρώπη και λίγες μέρες πριν ο καγκελάριος Oλαφ Σολτς ξεκινήσει ένα ταξίδι στο Πεκίνο με μια γερμανική αντιπροσωπεία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ανταγωνιστικότητα

Μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Απριλίου. Σήμερα, ο Ενρίκο Λέτα αναμένεται να παραστεί στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν για τη σχετική έκθεση που έχει εκπονήσει. Οι ηγέτες θέλουν επίσης μια νέα οριζόντια στρατηγική για την ενιαία αγορά έως τον Ιούνιο του 2025.

«Η πολιτική δράση της Ε.Ε. πρέπει να τεθεί καλύτερα στην υπηρεσία της ενίσχυσης της οικονομικής, μεταποιητικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης, διασφαλίζοντας έτσι την οικονομική ανθεκτικότητα της Ενωσης, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της, την τεχνολογική της ηγεσία και την ελκυστικότητά της ως επιχειρηματικού κέντρου», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων που βρίσκεται στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το κείμενο, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι η Ενωση Κεφαλαιαγορών, αλλά και η ενίσχυση των βιομηχανιών ψηφιακής και καθαρής τεχνολογίας, δημιουργώντας μια «γνήσια» ενεργειακή ένωση και ενισχύοντας θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και μισή ντουζίνα άλλες βασικές ιδέες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ερευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας