Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.6° 22.2°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.1°
2 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 20.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
23.0° 21.8°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.5°
1 BF
70%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 21.2°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 21.6°
2 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 22.9°
2 BF
56%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 21.5°
1 BF
63%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 24.9°
5 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
27.1° 21.4°
0 BF
40%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
0 BF
78%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.5°
2 BF
81%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ergasia platformes
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Πλατφόρμες: τέλος στην ψευδή αυτοαπασχόληση

Με καθοριστική συμβολή της βελγικής προεδρίας, των συνδικάτων αλλά και με κρίσιμη παρέμβαση της Δόμνας Μιχαηλίδου, ψηφίστηκε Ευρωπαϊκή Οδηγία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα στην Ευρώπη πανηγυρίζουν. Και δεν έχουν άδικο. Γιατί, ενώ κανείς δεν το περίμενε, η Ελλάδα στο τέλος συμφώνησε και υπερψήφισε την Οδηγία που εξασφαλίζει τα αυτονόητα δικαιώματα στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να αυξηθούν σε 43 εκατομμύρια άτομα.

Η επιτυχία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη στην αρχή των διαπραγματεύσεων, καθώς η σθεναρή άρνηση Γερμανίας και Γαλλίας έδειχνε αδιέξοδο, καθιστώντας τη στάση της Ελλάδας καθοριστική για την τελική έκβαση. «Ομως στη συνέχεια» γράφει το Politico «η Ελληνίδα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου πήρε τον λόγο και είπε ότι στο “πνεύμα του συμβιβασμού” η χώρα θα στηρίξει τη συμφωνία — προκαλώντας ένα αυθόρμητο χειροκρότημα στην αίθουσα. “Ευχαριστώ πολύ, Δόμνα”, είπε ο υπουργός Εργασίας του Βελγίου Πιερ-Ιβ Ντερμάν με έναν αναστεναγμό ανακούφισης». Και όπως προσθέτει η βελγική εφημερίδα «στο Συμβούλιο της Ε.Ε., αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θυμούνται ούτε μία φορά που είχε ψηφιστεί νομοθεσία με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αντιτίθενται. Ετσι μπράβο».

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Η Ελλάδα εξέφρασε όλες τις ανησυχίες της, όπως έκανε όλους αυτούς τους προηγούμενους μήνες, κυρίως σε σχέση με την έλλειψη πλήρους νομικής σαφήνειας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει είναι υπέρ των εργαζομένων στις πλατφόρμες, όπου η ασφάλεια στην εργασία είναι εγγυημένη και τα συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης εφαρμόζονται.

«Επιτέλους παρουσιάζονται λύσεις για το σκάνδαλο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών δεν θα εξαπατώνται πλέον από τους κατώτατους μισθούς, τις αποδοχές ασθενείας, τις αποδοχές διακοπών και την κοινωνική ασφάλιση» δήλωσε ο Λουντοβίκ Βοέ, συνομοσπονδιακός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC).

Mάλιστα, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται μέσω πλατφορμών έχει αυξηθεί κατά 34 % στις 800 ημέρες από τότε που η Επιτροπή εισήγαγε προς συζήτηση το σχέδιο Οδηγίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να διατηρήσουν την πίεση. Είμαστε περήφανοι για όλους εκείνους τους εργαζόμενους που οργανώθηκαν και τα συνδικάτα τους που πέτυχαν αυτήν την τεράστια νίκη. Η ένωση δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση αυτής της νομοθεσίας, η οποία είναι η πρώτη του είδους της παγκοσμίως. Η ισχυρή δέσμευση των συμμάχων των εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το ξεπέρασε», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος συνδικαλιστής.

Το σημαντικότερο στοιχείο της Οδηγίας είναι ότι τα συνδικάτα κατόρθωσαν να συμπεριλάβουν το τεκμήριο της μισθωτής απασχόλησης με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Ετσι, αντί μεμονωμένοι εργαζόμενοι να υπόκεινται σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν ότι είναι μισθωτοί κι όχι αυτοαπασχολούμενοι, θα εναπόκειται πλέον στις εταιρείες της πλατφόρμας να αποδείξουν ότι δεν είναι μισθωτοί. Η Οδηγία δίνει επομένως όλα τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας (κατώτατο μισθό, επιδόματα, άδειες) και αναγνωρίζει τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλες τις πτυχές της οικονομίας της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως η διαχείριση.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε και την τροποποίηση του άρθρου 69 του ν. 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) ώστε να καθιερωθεί -επιτέλους- τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως άλλωστε αυτό το τεκμήριο ισχύει σε κάθε περίπτωση δυσχερούς διάκρισης μεταξύ εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχόλησης» δήλωσε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Μουλκιώτης.

«Οι έντονες πιέσεις της Συνομοσπονδίας προς την ελληνική κυβέρνηση απέδωσαν, με αποτέλεσμα να δώσει το πράσινο φως υπερψηφίζοντας τη σχετική Οδηγία, ανταποκρινόμενη στο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων» επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας και τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, θα πρέπει να προσαρμοστούν για την γρήγορη εφαρμογή».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πλατφόρμες: τέλος στην ψευδή αυτοαπασχόληση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας