Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.4° 17.8°
0 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.7° 16.6°
1 BF
67%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 15.0°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
22.0° 17.3°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 15.1°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 16.4°
3 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
35%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.5° 14.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.8° 13.5°
2 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.8°
2 BF
70%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.1° 18.0°
2 BF
48%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.4° 16.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Κουμπαράς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Καμπανάκι FSB προς G20 για το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών, τις φουσκωμένες αποτιμήσεις και την αναντιστοιχία μόχλευσης και ρευστότητας στη «σκιώδη τραπεζική»
120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΜΕΣΩ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η μεγάλη αρπαχτή των μετόχων

Σε αντίθεση με νοικοκυριά και δανειολήπτες που είδαν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους να αυξάνεται ραγδαία, οι τράπεζες συσσώρευσαν «ουρανοκατέβατα» κέρδη χάρη στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ● «Πάρτι» μερισμάτων ενώ απειλείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Στην απόλυτη ευφορία ζουν φέτος οι μεγαλομέτοχοι και επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς ετοιμάζονται να απολαύσουν τις υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον 16 ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των χθεσινών Financial Times, oι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να αποδώσουν φέτος στους μετόχους τους πάνω από 120 δισ. ευρώ είτε με υπό τη μορφή μερισμάτων είτε με τις επαναγορές μετοχών που έχουν εξαγγείλει. Οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεσμευτεί συγκεκριμένα για τη διανομή 74 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 47 δισ. ευρώ σε επαναγορές μετοχών. Το ποσό είναι κατά 54% υψηλότερο απ’ όσα είχαν διανείμει πέρυσι στους μετόχους και πολύ υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, τουλάχιστον από το 2007 - δηλαδή έναν χρόνο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers και το παγκόσμιο κραχ.

Οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των πολιτικών που εφάρμοσαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στην προηγούμενη διετία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες που είδαν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους και συνολικά του χρήματος να αυξάνεται ραγδαία συρρικνώνοντας την αγοραστική τους δύναμη, οι τράπεζες συσσώρευσαν «ουρανοκατέβατα» κέρδη χάρη στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των «αδελφών» κεντρικών τραπεζών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν απροσδόκητα κέρδη 100 δισ. ευρώ την τελευταία διετία χάρη στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της ηπειρωτικής Ευρώπης είδαν πέρυσι τα συνολικά καθαρά κέρδη να εκτινάσσονται στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι 15 εξ αυτών πέτυχαν μάλιστα τα υψηλότερα ετήσια κέρδη στην ιστορία τους.

Η απόφαση των διοικήσεών τους να μοιραστούν το σύνολο των περσινών υπερκερδών με τους μετόχους τους προκαλεί αρκετές ενστάσεις. Κατ’ αρχάς τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που διοικήσεις και μέτοχοι καρπώνονται δεν παρήχθησαν από κάποιες παραγωγικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία αλλά από τους υψηλότερους τόκους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια τεράστια αφαίμαξη πλούτου από αυτούς με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζιτών.

Επιπλέον ενστάσεις προκαλεί το γεγονός ότι αυτά τα κέρδη μοιράζονται ενώ δεν έχει περάσει χρόνος από την τραπεζική κρίση του περασμένου Μαρτίου που οδήγησε μεταξύ άλλων στα λουκέτα της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse. Παρά το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης, οι προκλήσεις για το τραπεζικό και συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν. Εν όψει της συνόδου των χωρών του G20 που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board – FSB) προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες για την κρισιμότητα της κατάστασης τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Το πιο ισχυρό εποπτεύον όργανο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην υφήλιο χτύπησε με επιστολή του καμπανάκι για το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών, τις φουσκωμένες αποτιμήσεις σε κάποιες αγορές-κλειδιά και την αναντιστοιχία μεταξύ μόχλευσης και ρευστότητας στην αγορά της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, δηλαδή της σκιώδους τραπεζικής.

Το FSB τονίζει συγκεκριμένα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στην προηγούμενη διετία εξακολουθούν να περνούν στους δανειολήπτες και επομένως οι προκλήσεις εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσαν να αυξηθούν. Ως εκ τούτου, τα ανοίγματα σε τομείς που αντιμετωπίζουν υφιστάμενες αντιξοότητες, όπως τα εμπορικά ακίνητα, οφείλουν να παρακολουθούνται στενά. Οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι επίσης τεταμένες σε ορισμένες βασικές αγορές. Απότομες αλλαγές στις αποτιμήσεις θα μπορούσαν να εκθέσουν ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη μόχλευση και την αναντιστοιχία ρευστότητας των εταιρειών του τομέα της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης (NBFI).

«Η τραπεζική αναταραχή του περασμένου έτους ήταν ακόμη μία υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε στο σημερινό περιβάλλον», προειδοποιεί υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες το FSB. Υπό το πρίσμα αυτών των προειδοποιήσεων, η παραπάνω γαλαντομία των διοικήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών προς εαυτούς και μετόχους, τα μερίσματα-ρεκόρ και οι επαναγορές μετοχών που ανακοινώνονται, καθώς και η βιασύνη τους να καρπωθούν την «αρπαχτή των επιτοκίων» είναι αναμφίβολα προς διερεύνηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μεγάλη αρπαχτή των μετόχων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας