Hχηρό ράπισμα στη βιομηχανία αγωγών που έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ με στόχο την κατάργηση του νεότευκτου προγράμματος διαπραγμάτευσης των τιμών φαρμάκων που αγοράζει το Medicare, ο δημόσιος φορέας ασφάλισης υγείας των ηλικιωμένων Αμερικανών, έδωσε χθες ομοσπονδιακός δικαστής.
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Εζρα στο Οστιν του Τέξας απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει μία από τις ενώσεις πίεσης για την επιβολή των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας -και πιο συγκεκριμένα η PhRMA (που εκπροσωπεί τις εταιρείες), η GCCA (Παγκόσμια Ενωση για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου) και η NICA (Εθνική Ενωση Κέντρων Εγχυσης). Οι τρεις οργανώσεις ισχυρίστηκαν ότι ο σχετικός νόμος -που απειλεί τη σχεδόν ανεξέλεγκτη ισχύ των φαρμακοβιομηχάνων να πωλούν όσο θέλουν φάρμακα που σώζουν ζωές- ήταν αντισυνταγματικός.
Ο δικαστής απέρριψε την αγωγή για διαδικαστικούς λόγους, κρίνοντας ότι η Εθνική Ενωση Κέντρων Εγχυσης (NICA) -η οποία δεν κατασκευάζει ούτε πωλεί συνταγογραφούμενα φάρμακα- δεν νομιμοποιείται να ασκήσει αγωγή. Η NICA ήταν ο μόνος από τους 3 ενάγοντες που είχε έδρα το Τέξας.
Το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης αποτελεί μέρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2022. Στοχεύει στην εξοικονόμηση 25 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2031, απαιτώντας από τις φαρμακοβιομηχανίες να διαπραγματεύονται τις τιμές επιλεγμένων ακριβών φαρμάκων τους με τα κέντρα Medicare και Medicaid Service των ΗΠΑ (CMS), τα οποία επιβλέπουν το Medicare. Οι φαρμακοβιομηχανίες που αρνούνται να συμμετάσχουν πρέπει είτε να πληρώσουν βαριά πρόστιμα είτε να αποσυρθούν εντελώς από το Medicare, το οποίο καλύπτει 66 εκατομμύρια Αμερικανούς, κυρίως ηλικίας 65 ετών και άνω, και αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο των δαπανών συνταγογραφούμενων φαρμάκων των ΗΠΑ.
Η απόφαση του Τεξανού δικαστή αποτελεί τη δεύτερη σφαλιάρα που τρώνε η φαρμακοβιομηχανία και οι σύμμαχοί της σε δικαστήριο από τότε που εξαπέλυσαν το μπαράζ των αγωγών. Τον Σεπτέμβριο ένας άλλος ομοσπονδιακός δικαστής στο Οχάιο αρνήθηκε να μπλοκάρει τον νόμο σε αγωγή που άσκησε το πανίσχυρο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι φαρμακοβιομήχανοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω καθώς τα λεφτά που διακυβεύονται είναι πολλά. Οι υποθέσεις αναμένεται να φτάσουν στα ομοσπονδιακά εφετεία και ενδεχομένως στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Τιμές ανοίγματος
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε τις προσφορές τιμών ανοίγματος στους παραγωγούς 10 συνταγογραφούμενων φαρμάκων υψηλής τιμής, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Merck και Johnson & Johnson, οι οποίες έχουν όλες προσφύγει κατά του προγράμματος διαπραγμάτευσης του Μedicare. Οι εταιρείες έχουν τώρα λιγότερο από έναν μήνα για να αποδεχθούν την προσφορά της κυβέρνησης ή να κάνουν αντιπρόταση. Την περασμένη Πέμπτη ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ξεμπρόστιασε σε ακρόαση επιτροπής του Κογκρέσου τους αμειβόμενους με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο διευθύνοντες συμβούλους τριών μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Σε επίμονο ερώτημά του αυτοί αρνήθηκαν την Πέμπτη να δεσμευτούν για τη μείωση των τιμών ορισμένων από τα κορυφαία σε πωλήσεις φάρμακά τους. Ο Σάντερς καυτηρίασε ότι τα ίδια φάρμακα είναι διαθέσιμα σε άλλες χώρες για ένα κλάσμα της τιμής που πληρώνουν οι Αμερικανοί. Μην αντέχοντας σε τόσο υψηλές τιμές αρκετοί καρκινοπαθείς των ΗΠΑ καταφεύγουν σε διαδικτυακές σελίδες εράνων για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται. Το Keytruda π.χ., ένα φάρμακο της Merck για τον καρκίνο, φέρει τιμή καταλόγου 191.000 δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας