Την εξοργιστική φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναδεικνύουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά τους που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο. Τα νέα στοιχεία δείχνουν μεταξύ άλλων ότι πέντε επιχειρηματικοί κολοσσοί της υπερδύναμης -οι General Electric, General Motors, Meta (ιδιοκτήτρια του Facebook), Tesla και T-Mobile- πλήρωσαν ψίχουλα σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για τα περσινά τους κέρδη, ενώ κάποιες εξ αυτών δεν πλήρωσαν καν, απολαμβάνοντας γενναίες επιστροφές.
Φορολογική αποτυχία
Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Americans for Tax Fairness -AFT(μιας ποικιλόμορφης εκστρατείας 420 εθνικών, πολιτειακών και τοπικών οργανώσεων των ΗΠΑ που μάχονται για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα), οι πέντε εταιρείες κέρδισαν συνολικά το 2023 πάνω από 71 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής με τον οποίο επιβαρύνθηκαν γι’ αυτά τα κέρδη όμως ήταν μόλις 6,9% παρότι την ίδια στιγμή οι διοικήσεις τους έσπευσαν να ανακοινώσουν επαναγορές μετοχών δισεκατομμυρίων και αύξηση μερισμάτων, ανταμείβοντας τους μεγαλομετόχους τους. Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ένα τυπικό αμερικανικό νοικοκυριό φορολογείται κατά μέσον όρο για τα εισοδήματά του με διπλάσιο πραγματικό συντελεστή 13,6%, ενώ ο νόμιμος ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής των εταιρειών είναι μόλις 21%.
Ο χαμηλός εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι απόρροια της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ το 2017, οποίος τον ψαλίδισε κατά 60% από το 35% «πουλώντας» τον στην κοινή γνώμη ως αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή μεταφοράς εταιρικών κερδών και θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. Η μείωση του συντελεστή απέτυχε παταγωδώς ως προς τους στόχους της ενώ από την άλλη πλευρά έκανε τους πλούσιους μετόχους των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών ακόμη πλουσιότερους.
Η έκθεση της AFT έδειξε ακόμη ότι οι General Electric και T-Mobile, αν και είχαν συνολικά κέρδη περίπου 18 δισ. δολάρια το 2023, δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο. Αντίθετα απόλαυσαν επιστροφές, 423 εκατ. δολαρίων η πρώτη και 42 εκατ. δολαρίων η δεύτερη. Από τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες (που πλήρωσαν φόρο), η Meta φορολογήθηκε με συντελεστή 11,5%, η General Motors με 4,1% και η Tesla με μόλις 1,5%!
Η T-Mobile, παρότι δεν πλήρωσε σεντ σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, απόλαυσε γενναίες επιστροφές σε επαναγορές μετοχών ύψους 13 δισ. δολαρίων αυξάνοντας την αξία τους και γεμίζοντας με ζεστό και αφορολόγητο χρήμα τούς μεγαλομετόχους της.
Η Meta, από την πλευρά της, εισέπραξε τέσσερις φορές περισσότερα για επαναγορές μετοχών (αξίας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων) απ’ όσα πλήρωσε για φόρους, ενώ η General Motors... 40 φορές (11 δισ. δολάρια)!
General Motors, General Electric και T-Mobile κατέβαλαν στους μετόχους τους και μερίσματα συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων. Ας σημειωθεί ότι ο ανώτατος βασικός φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων και των κεφαλαιακών κερδών από επαναγορές μετοχών είναι περίπου ο μισός από τον αντίστοιχο ανώτατου συντελεστή φορολόγησης του εισοδήματος που προέρχεται από τους μισθούς (20% έναντι 37%).
Δεν είναι το μοναδικό μέτρο που ευνοεί τους πλούσιους μετόχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των απλών εργαζόμενων.
Εξαιρέσεις
Εκτός από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ υπάρχει πληθώρα κενών και ειδικών εξαιρέσεων που συμβάλλουν στην απαλλαγή ή την πολύ χαμηλή φορολόγησή τους.
Οι μεγάλες εταιρείες και οι πλούσιοι θα απολαύσουν ακόμη μεγαλύτερη φορολογική ασυλία στο μέλλον αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να ακυρώσουν την αύξηση χρηματοδότησης της αμερικανικής Εφορίας (IRS) που πέρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν με στόχο τη φοροαποφυγή.
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, τον οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σε νόμο το 2022 χωρίς καμία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους, χρηματοδότησε έπειτα από χρόνια περικοπών (από τους Ρεπουμπλικάνους) τη φορολογική υπηρεσία (IRS) με 80 δισ. δολάρια.
Οι εκτιμήσεις της τελευταίας είναι ότι στην επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 560 δισ. δολάρια, κυρίως από πλούσιους φορολογικούς απατεώνες και μεγάλες εταιρείες που φοροαποφεύγουν... Ομως αυτοί έχουν μάθει να μη πληρώνουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας