• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.4°C
  0 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.1°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.5°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  92%

Οι Γερμανοί απαιτούσαν τα τεστ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων να γίνονται σε... κατηφόρα

AP PHOTO/ JENS MEYER

Υποκρισία από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

 • A-
 • A+

Το σκάνδαλο της Volkswagen δεν ξεμπρόστιασε μόνο την υποκρισία του γερμανικού κολοσσού αλλά και των μεγάλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες όπως φαίνεται νοιάζονται πολύ περισσότερο για τα συμφέροντα των εθνικών τους επιχειρήσεων παρά για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών τους.

Οπως αποκαλύπτει ο χθεσινός «Guardian», Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, που αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου έσπευσαν μετά βαΐων και κλάδων να ζητήσουν «πλήρη διαφάνεια» και έρευνα μέχρι τελικής πτώσεως, είχαν ασκήσει πίσω από τις κουρτίνες άγριο λόμπι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διατηρηθούν «παραθυράκια» στους ελέγχους των ευρωπαϊκών οχημάτων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, τέσσερις μόλις μήνες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της VW, οι «τρεις μεγάλοι» της Ε.Ε. είχαν πιέσει αφόρητα προκειμένου τα «παραθυράκια» που υπήρχαν στο σχετικό τεστ εκπομπών που είχε επινοηθεί το 1970 -γνωστό και NDEC- να περάσουν στο νέο (WLTP) που πρόκειται να ισχύσει από το 2017.

Τα οχήματα είναι υπεύθυνα για το 12% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώς το 2021 το ανώτατο όριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να μειωθεί στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Ομως τα «παραθυράκια» για τα οποία άσκησαν έντονες πιέσεις οι 3 κυβερνήσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των πραγματικών εκπομπών των νέων αυτοκινήτων στα 110 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Παράλληλα θα αυξήσουν τους λογαριασμούς των οδηγών κατά 140 ευρώ ετησίως.

«Ευελιξίες»

Προκειμένου να γίνει αυτό το «έγκλημα», η βρετανική κυβέρνηση απαίτησε τον περασμένο Μάιο από την Επιτροπή να διατηρηθούν στο νέο τεστ (WLTP) «ευελιξίες» προς χάριν των κατασκευαστών, όπως η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας πριν από τις δοκιμές.

Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών υποστήριξε ακόμη ότι οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες θα πρέπει να αποφευχθούν στο νέο τεστ για χάρη των παρωχημένων «τάξεων αδράνειας».

Οι τελευταίες περιλαμβάνουν την διά χειρός προσθήκη βάρους 100 κιλών στο αυτοκίνητο προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η επίπτωση στις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα.

Ωστόσο, από έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Καθαρών Συγκοινωνιών διαπιστώθηκε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες συχνά χειραγωγούν αυτά τα τεστ βελτιστοποιώντας τις επιδόσεις τους και κάτω από τα όρια.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, έσπασε το κοντέρ του λόμπινγκ συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία. Απαίτησε οι δοκιμές των αυτοκινήτων να γίνονται σε… κατηφόρες αλλά και να επιτρέπεται στους κατασκευαστές να δηλώνουν την τελική τιμή του διοξειδίου κατά 4% χαμηλότερη από εκείνην που μετριέται.

Τα απίστευτα αιτήματα των «τριών» θα οδηγήσουν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών- σε εκπομπές 14% περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα από το επιτρεπόμενο όριο στα νέα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
Περίπου το 1/3 της αξίας της έχει χάσει το brand της Volkswagen από την αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, ενώ μέχρι και η… Ινδία εξήγγειλε χθες έρευνες για τα ρυπογόνα οχήματα του...
Κατακρημνίζεται η αξία της VW
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραδοσιακή γερμανική πρακτική η δημιουργία... καρτέλ
Οι επιχειρήσεις στους περισσότερους βιομηχανικούς κλάδους στη Γερμανία παραδοσιακά (από την εποχή του Μπίσμαρκ) λειτουργούσαν μέσω συνασπισμών, δημιουργώντας κοινές δομές πωλήσεων, ελαχιστοποιώντας τον μεταξύ...
Παραδοσιακή γερμανική πρακτική η δημιουργία... καρτέλ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους
Με μια φτηνή αναβάθμιση λογισμικού αποφάσισαν να επιλύσουν το πρόβλημα των ρύπων, που εκπέμπουν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά τους, οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι στη χθεσινή πολυαναμενόμενη «Σύνοδο Diesel»,...
Ξεκάθαρα ψέματα για τους «βρόμικους» ντιζελοκινητήρες τους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8,5 εκατ. πετρελαιοκίνητα ανακαλεί η Volkswagen στην Ε.Ε.
Την ανάκληση 8,5 εκατομμυρίων πετρελαιοκίνητων οχημάτων με το λογισμικό παραποίησης των ελέγχων για τις εκπομπές ρύπων από τις χώρες της Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες η Volkswagen ενώ ανακαλεί και τα 2,4 εκατομμύρια...
8,5 εκατ. πετρελαιοκίνητα ανακαλεί η Volkswagen στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγγίζει την Ε.Ε. το σκάνδαλο VW
Τη βαθιά σήψη του ευρωπαϊκού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου αναδεικνύει η αποκάλυψη της απάτης της γερμανικής Volkswagen με το λογισμικό (ή συσκευή αναστολής) που είχε εγκαταστήσει σε πετρελαιοκίνητα οχήματά...
Αγγίζει την Ε.Ε. το σκάνδαλο VW
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γνώριζαν οι Γερμανοί
Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτά το σκάνδαλο της Volkswagen, αφού χτυπά πλέον την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση. Παρ’ ότι το αρνήθηκε επιμόνως χθες, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών γνώριζε την απάτη...
Γνώριζαν οι Γερμανοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας