Ο χρυσός χτύπησε χθες τα 2.111,39 δολάρια η ουγκιά, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2.075,09 δολαρίων που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε σημαντική άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και η γεωπολιτική αστάθεια που προκάλεσε ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά λιμάνια όπως ο χρυσός.
Περαιτέρω στήριξη πήρε το κίτρινο μέταλλο και από τις κλιμακούμενες προσδοκίες των αγορών για οριστικό τερματισμό της σύσφιγξης στη νομισματική πολιτική και μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες από τον επόμενο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά. Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ φάνηκε να κάνει το σχετικό αμφίσημο νεύμα σε ομιλία του την περασμένη Παρασκευή. Παρότι ξεκαθάρισε ότι είναι νωρίς να σπεκουλάρει κανείς για μείωση των επιτοκίων, σύντομα ο κεντρικός τραπεζίτες τόνισε αναφερόμενος στον πληθωρισμό ότι «παίρνουμε αυτό που θέλαμε να πάρουμε».
Πάντως οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων οδηγούν ήδη τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο χαμηλότερα, καθιστώντας τις αγορές του χρυσού -ο οποίος αποτιμάται στο αμερικανικό νόμισμα- φτηνότερες και ελκυστικές για τους διεθνείς επενδυτές. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η τρέχουσα άνοδος του χρυσού έχει συνέχεια και ότι η τιμή τους θα αγγίξει ως το τέλος του επόμενου έτους τα 2.200 δολάρια η ουγκιά. Η μέση τιμή του στο β’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται στα 2.100 δολάρια, καθώς αρκετές κεντρικές τράπεζες προβλέπεται να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του World Gold Council, το 24% των κεντρικών τραπεζών της υφηλίου προτίθενται να αυξήσουν στους επόμενους 12 μήνες τα αποθέματά τους σε χρυσό, καθώς βλέπουν το δολάριο να χάνει την ελκυστικότητά του ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.
Η προβλεπόμενη εξασθένηση του δολαρίου και οι ανησυχίες για τη ζήτηση επηρεάζουν όμως και την τιμή του πετρελαίου. Παρά τις περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως που αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+, παρά την ενίσχυση του γεωπολιτικού κινδύνου μετά την επίθεση σε 3 εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη Κυριακή, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε και χθες.
Το μπρεντ βούτηξε ενδοσυνεδριακά χθες το πρωί για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έως και τα 77,78 δολάρια ανά βαρέλι σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό τετραμήνου που είχε σημειώσει στις 16 Νοεμβρίου (77,19 δολάρια) πριν ανακάμψει πάνω από τα 78 δολάρια αργότερα. Αιτία, πέρα από τις αμφιβολίες της αγοράς για το αν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ εφαρμόσουν τις περικοπές που ανακοίνωσαν, η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τη ζήτηση καθώς η οικονομική ανάπτυξη τελματώνει.
Τα τελευταία στοιχεία από τους υπευθύνους προμηθειών των επιχειρήσεων έδειξαν συρρίκνωση του τομέα μεταποίησης τον Νοέμβριο για 13ο συνεχόμενο μήνα στις ΗΠΑ. Είναι η μεγαλύτερη περίοδος συρρίκνωσης της αμερικανικής βιομηχανίας εδώ και 20 χρόνια. Στην Ευρώπη η ζήτηση για τα προϊόντα του εν λόγω τομέα υποχώρησε αντίστοιχα για 19ο συνεχόμενο μήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας