Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.2° 13.6°
1 BF
86%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.0° 11.2°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 12.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.7° 12.0°
0 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
10.1° 8.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.2° 12.8°
3 BF
86%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
71%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 12.7°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
4 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
14.1° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 14.5°
1 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.8°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.0° 13.8°
0 BF
89%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
2 BF
70%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 10.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
uae-cop28
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Kamran Jebreili
Με αφορμή την COP28 ο Αλ Τζαμπέρ είχε προετοιμαστεί για εξαγωγές πετρελαίου

Φερετζές για «βρόμικες» συμφωνίες

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνουν προτεινόμενα «σημεία συζήτησης» με κυβερνήσεις, τα οποία αντί να παραπέμπουν σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στοχεύουν σε συμφωνίες που ρυπαίνουν.

Του ανέθεσαν να είναι επικεφαλής των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα και αυτός βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον ρόλο αυτόν για να συνάψει πετρελαϊκές συμφωνίες!

Ξεπερνούν κάθε φαντασία οι χθεσινές αποκαλύψεις των ανεξάρτητων δημοσιογράφων του Centre for Climate Reporting (CCR) και του BBC, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνουν ότι ο σημερινός θεματοφύλακας της παγκόσμιας μάχης για το κλίμα εργάζεται παρασκηνιακά ενάντια και με στόχο να συνεχίσει να τα κονομά η χώρα του. Ο λόγος για τον πρόεδρο της COP28, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος φέρεται στις συναντήσεις του με τις ξένες κυβερνήσεις, κατά την 28η σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), να άσκησε πιέσεις προκειμένου να αποσπάσει... δουλειές με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Αλ Τζαμπέρ -ο οποίος, παρά τις εκκλήσεις να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην COP28, συνέχισε να είναι διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC- έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, βασιλείς και επιχειρηματικούς ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Ενημερώσεις, που προετοιμάστηκαν πριν από αυτές τις συναντήσεις και διέρρευσαν από ανώνυμο πληροφοριοδότη στο CCR, δείχνουν ότι η ομάδα του Αλ Τζαμπέρ στην COP28 είδε αυτή την πρόσβαση σε ξένες κυβερνήσεις ως ευκαιρία για να αυξηθούν οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της ADNOC.

Οι ενημερώσεις προετοιμάστηκαν από την ομάδα COP28 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για συναντήσεις που είχε ο Αλ Τζαμπέρ μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου με τουλάχιστον 27 ξένες κυβερνήσεις -πριν από τη σύνοδο κορυφής COP28 που ξεκινά μεθαύριο στο Ντουμπάι. Τα έγγραφα-ενημερώσεις (συνολικά 150 σελίδων) περιλαμβάνουν προτεινόμενα «σημεία συζήτησης», τα οποία αντί να παραπέμπουν σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στοχεύουν σε μπίζνες που ρυπαίνουν.

Ενα εξ αυτών π.χ., που αφορά συνάντηση με υπουργό της Κίνας, λέει ότι η ADNOC είναι «πρόθυμη να αξιολογήσει από κοινού τις διεθνείς ευκαιρίες LNG [υγροποιημένο φυσικό αέριο] στη Μοζαμβίκη, τον Καναδά και την Αυστραλία). Αλλο έγγραφο υποδεικνύει στον Αλ Τζαμπέρ να διαμηνύσει στις συζητήσεις για το κλίμα με έναν Κολομβιανό υπουργό ότι η ADNOC «είναι έτοιμη» να υποστηρίξει την Κολομβία στην ανάπτυξη πόρων ορυκτών καυσίμων. Ανάλογα «σημεία συζήτησης» υπάρχουν και στις ενημερώσεις οι οποίες προορίζονται για συναντήσεις με αντιπροσωπείες ακόμη 13 χωρών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και της Αιγύπτου. Σε αυτά προτείνεται να δηλωθεί ότι η ADNOC θέλει να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις τους για την ανάπτυξη έργων ορυκτών καυσίμων.

Οι ενημερώσεις υποδεικνύουν επίσης «σημεία συζήτησης» με στόχο τη συγκομιδή εμπορικών ευκαιριών και για την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ Masdar (στην οποία ο Αλ Τζαμπέρ είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος). Οι εν λόγω ενημερώσεις προετοιμάστηκαν για συναντήσεις με αντιπροσωπείες συνολικά 20 χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Κένιας.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση μία χώρα έδωσε συνέχεια σε εμπορικές συζητήσεις που προέκυψαν από συνάντηση με τον Αλ Τζαμπέρ. Δεν είναι σαφές σε πόσες ακριβώς περιπτώσεις ο Αλ Τζαμπέρ και οι συνάδελφοί του συζήτησαν τα εν λόγω «σημεία συζήτησης» στις συναντήσεις της COP28 με ξένες κυβερνήσεις. Οι ενημερώσεις δείχνουν ωστόσο σχεδιασμό για προώθηση δουλειών με σχεδόν 30 χώρες. Αρκετές χώρες αρνήθηκαν πάντως να συζητήσουν για δουλειές με τον Αλ Τζαμπέρ, ενώ πέντε δήλωσαν ότι δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μαζί του.

Υποκρισία

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και ειδικός σε ζητήματα κλιματικής πολιτικής, Μάικλ Τζέικομπς, χαρακτήρισε από την πλευρά του τις ενέργειες του Αλ Τζαμπέρ «εκπληκτικά υποκριτικές». «Ως πρόεδρος της COP δεν πρέπει να εκπροσωπεί κανένα εθνικό ή εμπορικό συμφέρον. Δουλειά του είναι να ηγείται του κόσμου. Τα ΗΑΕ αυτή τη στιγμή είναι ο θεματοφύλακας μιας διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Ωστόσο στις ίδιες συναντήσεις, όπου προσπαθεί γι’ αυτόν τον στόχο, επιχειρεί και να επιτύχει παράπλευρες συμφωνίες οι οποίες θα αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φερετζές για «βρόμικες» συμφωνίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας