Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.5° 26.0°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 21.6°
2 BF
62%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
28.2° 26.0°
1 BF
42%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.3° 23.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 21.0°
2 BF
52%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.4°
0 BF
42%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
42%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.6° 25.4°
2 BF
61%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.9° 25.0°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 25.5°
2 BF
44%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.7° 24.0°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Θύελλα
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
64%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
25.7° 22.9°
0 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.5° 24.5°
2 BF
54%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.8° 25.4°
3 BF
53%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 26.2°
0 BF
29%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
24.3° 23.3°
3 BF
62%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.8° 21.7°
2 BF
59%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
45%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
Amazon Delivery
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Μισθοί ντροπής στις «γαλέρες» επιχειρηματικών κολοσσών

«Παγιδεύουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια» - Κόλαφος ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακραία φτώχεια κατά των Amazon, Walmart, DoorDash για τους μισθούς πείνας και τις αντισυνδικαλιστικές πρακτικές τους ● «Στον τοίχο» και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Την τσιγκουνιά, την απληστία, την απανθρωπιά τριών εκ των πλουσιότερων εταιρειών των ΗΠΑ και όλου του κόσμου -της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ WalMart, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και της μεγαλύτερης πλατφόρμας παραγγελιών φαγητού DoorDash- αλλά και την ξεφτίλα της κυβέρνησής τους καταδικάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους «μισθούς ντροπής» με τους οποίους αμείβουν τους εργαζομένους και τις αντισυνδικαλιστικές τους πρακτικές.

«Παγιδεύουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, εξαναγκάζοντάς τους να επιβιώνουν με κουπόνια σίτισης και παροχές του ομοσπονδιακού προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των οικονομικά ασθενέστερων Αμερικανών (Medicaid)», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακραία φτώχεια, Ολιβιέ Ντε Σούτερ. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επιστολές του προς τους επικεφαλής των 3 εταιρειών και την αμερικανική κυβέρνηση, στις οποίες ζητούσε διευκρινίσεις για τη σωρεία καταγγελιών που έχει λάβει και αφορούν την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από αυτές με τις πρακτικές τους.

Οι επιστολές εστάλησαν στις 31 Αυγούστου και σε αυτές αποτυπώνονται όλα όσα ήδη γνωρίζαμε για τις «γαλέρες» των τριών επιχειρηματικών κολοσσών. Μεταξύ άλλων, παρατίθενται ιστορίες εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που μένουν στο αυτοκίνητο, γιατί δεν τους φθάνει ο μισθός να νοικιάσουν ένα σπίτι, ο εξαναγκασμός του μισού προσωπικού ενός εκ των κολοσσών σε part time εργασία, με χαμηλότερες αμοιβές και επιδόματα, το βάπτισμα εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε ανεξάρτητους εργολήπτες και συνεργάτες, προς αποφυγήν καταβολής ελάχιστου ωρομισθίου και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, το άγριο κυνήγι του συνδικαλισμού, χιλιάδες εργαζόμενοι που, ενώ δουλεύουν, ζουν στην ανέχεια και τρέφονται με κουπόνια τροφίμων.

«Οι εργαζόμενοι σε κάποιες από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου –σε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου– δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά, να φάνε ή να πληρώσουν το ενοίκιό τους», τονίζει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακραία φτώχεια, Ολιβιέ Ντε Σούτερ | AP Photo/Richard Drew

Στα στοιχεία που παρατίθενται στις επιστολές περιλαμβάνεται και έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με την οποία Amazon και Walmart περιλαμβάνονταν στους 25 κορυφαίους εργοδότες της χώρας, με εργαζομένους που βασίζονται για την επιβίωσή τους στο πρόγραμμα συμπληρωματικής διατροφικής βοήθειας (Snap) (παλαιότερα γνωστό ως κουπόνια τροφίμων) ή στο Medicaid –με τη Walmart να κατατάσσεται πρώτη στη σχετική λίστα και την Amazon έκτη.

«Οι θέσεις εργασίας υποτίθεται ότι παρέχουν μια διέξοδο από τη φτώχεια, ωστόσο και στις τρεις εταιρείες το επιχειρηματικό μοντέλο φαίνεται να είναι η μετατόπιση του λειτουργικού κόστους στο κοινό και στους θεσμούς αρωγής του κράτους, προκειμένου να συμπληρωθούν οι άθλιοι μισθοί που παρέχουν», εξήγησε ο Σούτερ. «Είμαι εξαιρετικά ενοχλημένος που οι εργαζόμενοι σε κάποιες από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου –σε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου– δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά να φάνε ή να πληρώσουν το ενοίκιό τους», είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι εταιρείες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι εν λόγω τρεις, θα έπρεπε να θέτουν τα πρότυπα για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς και όχι να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων τους, μη αμείβοντάς τους με έναν αξιοπρεπή μισθό. Μείζονες ανησυχίες του Βέλγου εμπειρογνώμονα, ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται νομοθετικά ο κατώτατος μισθός είτε σε ομοσπονδιακό είτε σε πολιτειακό επίπεδο, η κλοπή μισθών από τους εργοδότες, τα απρόβλεπτα αλλά και άκαμπτα ωράρια εργασίας, τα δεινά των εργαζομένων που δεν έχουν χαρτιά, η παραβίαση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η αυτοματοποίηση.

«Αυτό που κάνουν αυτές οι εταιρείες, ως επί το πλείστον, δεν είναι παράνομο. Αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν τα κενά στο σύστημα –να εκλαμβάνουν π.χ. εσφαλμένα τους εργαζομένους ως ανεξάρτητους εργολάβους και όχι ως υπαλλήλους. Υπάρχουν πολλά κενά στο σύστημα, για τα οποία υπεύθυνη είναι η αμερικανική κυβέρνηση, από την οποία δεν έχω ακόμη λάβει απάντηση», είπε ο Ντε Σούτερ.

Οι τρεις εταιρείες και η κυβέρνηση κλήθηκαν να απαντήσουν εντός 60 ημερών από τη λήψη των επιστολών. Εξ αυτών, μόνο η Amazon φιλοτιμήθηκε, ωστόσο ο Ντε Σούτερ είπε ότι η απάντησή της δεν ανταποκρίνεται σε πολλές από τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην επιστολή του. Από την πλευρά της, η DoorDash απάντησε μόνο μετά τη δημοσιοποίηση των επιστολών, αμφισβητώντας τα όσα αναφέρονται για αυτήν και διαμηνύοντας ότι θα απαντήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Στην επιστολή του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Ντε Σούτερ καυτηρίασε την ανικανότητά της να προστατεύσει τους εργαζομένους από τη φτώχεια και να ικανοποιήσει το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή, ζητώντας πληροφορίες για το τι προτίθεται να κάνει. Περίπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι ταξινομούνται ως «εργαζόμενοι φτωχοί» στις ΗΠΑ, οι οποίες υστερούν μακράν έναντι άλλων χωρών υψηλού εισοδήματος όσον αφορά τις μισθολογικές πολιτικές, την προστασία των εργαζομένων και το δικαίωμα στον συνδικαλισμό. «Οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να σέβονται τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο μεροκάματο και ένταξης σε ένα συνδικάτο, χωρίς φόβο αντιποίνων. Οι ισχυρισμοί εναντίον της Amazon, της DoorDash και της Walmart συνιστούν κατάφωρη παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων και είναι καιρός αυτές οι εταιρείες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ να λογοδοτήσουν», διεμήνυσε ο Ντε Σούτερ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μισθοί ντροπής στις «γαλέρες» επιχειρηματικών κολοσσών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας