Υπό μεγάλη οικονομική πίεση βρίσκεται πλέον η ευρωζώνη, στη συγκυρία που δημιουργεί ο «συντονισμός» των κεντρικών τραπεζών στην απόφαση να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το αποτέλεσμα είναι η -επίσης συντονισμένη- πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, αλλά και στα χρηματιστήρια μετοχών και ομολόγων. Η πίεση αυτή, ιδιαίτερα της πτώσης τιμών/αύξησης αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, δοκιμάζει τα όρια αντοχών των οικονομικά «ασθενών» της ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ιταλίας, που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα αναχρηματοδότησης του πολύ υψηλού κρατικού χρέους.
«Κόκκινες» οι αγορές
Οι δείκτες των χρηματιστηρίων μετοχών, στη Ν. Υόρκη και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «κοκκίνισαν» και χθες. Ο US-500 σημείωσε πτώση 1,4% ενώ την τελευταία βδομάδα έχει χάσει 3,73%. Ο γερμανικός δείκτης DE-40 σημείωσε πτώση 1,15% και σε εβδομαδιαία βάση 2,70%. Ο ιταλικός ΙΤ-40 σημείωσε πτώση 1,27% και σε εβδομαδιαία βάση 2,59%.
Στις αγορές ομολόγων η πτώση είναι πιο εμφατική: οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, δηλαδή χάνουν την αξία τους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να ανεβαίνουν. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στα υψηλά 10 μηνών, στο 4,55%.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε σε 2,80%, προσεγγίζοντας σταθερά το 3% και με μηνιαία αύξηση 34 μονάδων βάσης. Το γαλλικό, στο 3,37, προσεγγίζει το 3,5% καταγράφοντας μηναία αύξηση 24 μονάδων βάσης. Το ιταλικό βαδίζει προς το ύψος-ρεκόρ του 5% (4,75% χθες) με μηνιαία αύξηση 52 μονάδων βάσης. Το ισπανικό πλησιάζει το 4% (3,90% χθες), με μηνιαία αύξηση 32 μονάδων βάσης. Το ελληνικό έχει κάνει τη μεγαλύτερη κίνηση προς τα πάνω ύστερα από το ιταλικό. Χθες ήταν στο 4,36%, αυξημένο σε μηνιαία βάση κατά 47 μονάδες βάσης.
Τέλος, πτωτική πορεία ακολουθεί και η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Το ευρωνόμισμα έπεσε χθες στο 1,563, χάνοντας σε μηνιαία βάση 2,34%.
Αιτίες…
Η αιτία για όλα αυτά είναι η μέθοδος την οποία επέλεξαν οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Η μέθοδος αυτή, δηλαδή οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, δεν έχει κάτι το πρωτότυπο και γι’ αυτό έχει τις εντελώς αναμενόμενες συνέπειες: μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στα όρια της ύφεσης.
Ωστόσο, στις πρόσφατες συνεδριάσεις τους, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μιλώντας την ίδια γλώσσα, διαβεβαίωσαν ότι σταματούν μόνο προσωρινά τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά είναι έτοιμες να τις επαναλάβουν όποτε χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση θα κρατήσουν τα επιτόκια στα διαμορφωμένα υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα. Τι «διάβασαν» σε αυτά οι αγορές;
● Οτι οι ρυθμοί ανάπτυξης, άρα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να πιέζεται προς τα κάτω. Ετσι, οι μετοχές, που ακολουθούν τις προβλέψεις για ανάπτυξη-κέρδη, μπήκαν σε φάση πτώσης.
● Οτι απομακρύνεται η στιγμή που οι τιμές των ομολόγων θα σταματήσουν να πέφτουν (ώστε να είναι ελκυστικά για αγορά, με την προσδοκία ότι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν), με αποτέλεσμα τα ομόλογα να πουλιούνται, να πέφτουν οι τιμές τους και να ανεβαίνουν οι αποδόσεις τους.
● Οτι είναι πιθανότερο στο εξής η FED να είναι πιο επιθετική στο ζήτημα των επιτοκίων σε σχέση με την ΕΚΤ. Επομένως, το δολάριο είναι πιο ελκυστικό σε σχέση με το ευρώ.
Η προοπτική διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν προκαλεί απλώς ρίγη πανικού στις αγορές, αλλά και «απαισιοδοξία» για τις προοπτικές, σε σημείο ώστε να πληθαίνουν ξανά οι εκτιμήσεις ότι έρχεται μεγάλη πτώση στις αγορές κ.λπ. κ.λπ.
…και συνέπειες
Οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι οι πιο σοβαρές. Η σημαντική άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων/πτώση της τιμής τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους υπερχρεωμένων χωρών της Ε.Ε. Ιδιαίτερα η Ιταλία, με τρομακτικά υψηλό δημόσιο χρέος πάνω από 140% του ΑΕΠ, το οποίο έχει μικρή μέση διάρκεια (περίπου 7 χρόνια) και την υποχρεώνει να βγαίνει κάθε χρόνο στις αγορές ζητώντας περί τα 400 δισ. ευρώ, είναι εντελώς αμφίβολο αν μπορεί να αντέξει τέτοιες υψηλές αποδόσεις στα ομόλογά της για πολλούς μήνες ακόμη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας