ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Κλιματοσκεπτικισμός. Αυτή η λέξη έχει γίνει ο... φόβος και ο τρόμος των Βρυξελλών, αλλά και των πρωτευουσών της Ε.Ε. Η Ευρ. Επιτροπή έχει βάλει σκοπό να μειώσει τα όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ώς το 2035 και να τα μηδενίσει ώς το 2050, υιοθετώντας πολιτικές που επηρεάζουν τα κράτη-μέλη, αλλά και τις εταιρείες ενέργειας -και όχι μόνο.
Καθώς οι χώρες και οι εταιρείες εξαντλούν τους εύκολους τρόπους για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, όπως η αντικατάσταση των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αιολικά και φυσικό αέριο, κάθε πρόσθετη μείωση του άνθρακα γίνεται πιο δαπανηρή και πολιτικά δύσκολη σε κάθε χώρα των 27.
Πάνε οι μέρες της εύκολης εξοικονόμησης με την αγορά LED και το σφράγισμα των παραθύρων. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για πρόσθετες μειώσεις εκπομπών: οι λέβητες φυσικού αερίου πρέπει να αντικατασταθούν με αντλίες θερμότητας, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με ηλεκτρικά οχήματα, τα αεροπορικά ταξίδια με ταξίδια με τρένο.
«Παρά τις προφανείς αρνητικές πλευρές, αν οι κυβερνήσεις δεν εξαναγκάσουν τους ψηφοφόρους τους ή δεν τους εξαγοράσουν, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα τους κάνουν να αλλάξουν αρκετά γρήγορα», αναφέρουν χαρακτηριστικά αναλυτές.
Στη Γαλλία χθες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επιπλέον 7 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των πράσινων πολιτικών στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, καθώς και πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Πάντως, σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, ξεκαθάρισε ότι αποφάσισε να μην απαγορεύσει τους λέβητες αερίου για κατοικίες, κάτι που ζητεί η Κομισιόν.
Σε ολόκληρη την Ε.Ε., οι κυβερνήσεις φοβούνται μια λαϊκή αντίδραση κατά των μέτρων για το κλίμα. «Ποιος θα περίμενε ότι οι λέβητες αερίου θα γίνονταν ένα τόσο εκρηκτικό πολιτικό ζήτημα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά το Politico, σχολιάζοντας την... οπισθοχώρηση Μακρόν.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να το αγνοήσει ο Γάλλος πρόεδρος: στη Γερμανία, η σταδιακή απαγόρευσή τους από τα σπίτια έχει προκαλέσει μεγάλη κυβερνητική κρίση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο μιας βίαιης πολιτικής στροφής, με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να αποφασίζει να αναβάλει μια σειρά μέτρων για το κλίμα μέχρι νεωτέρας, λόγω μιας προβλεπόμενης εκλογικής ήττας.
Η απαγόρευση των λεβήτων φυσικού αερίου έχει εξελιχθεί σε μέτρο με μεγάλες δυνατότητες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, αλλά με υψηλό πολιτικό ρίσκο. Η Γερμανία ανακάλεσε το σχέδιο απαγόρευσης των λεβήτων φυσικού αερίου και της θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα, ύστερα από μαζικές κυβερνητικές διαμάχες και δημόσιους καβγάδες που συνέπεσαν με την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στις δημοσκοπήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, επιτέθηκε στις Βρυξέλλες που επιδιώκουν αυστηρότερους κανόνες αποδοτικότητας για τα κτίρια, προειδοποιώντας ότι τέτοια σχέδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνες αντιδράσεις των ψηφοφόρων και να τροφοδοτήσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς.
Η γερμανική κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα και θα βοηθηθούν οι άνθρωποι να αποκτήσουν οικονομικά προσιτές κατοικίες.Το σχέδιο του Βερολίνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, είναι να διευκολυνθεί η κατασκευή νέων κατοικιών χωρίς να χρειάζεται να πληρούν υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.
Το Βερολίνο εγκαταλείπει επίσης το σχέδιό του να προωθήσει σε επίπεδο Ε.Ε. την υποχρεωτική ανακαίνιση των κατοικιών.
Στη Σουηδία οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή, καθώς η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον εγκατέλειψε επίσημα τους κλιματικούς στόχους της για το 2030 και αποφάσισε νέες φοροελαφρύνσεις για τα ορυκτά καύσιμα.
Δύο μήνες πριν από τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι -όπου οι χώρες θα δεσμευτούν να καταβάλουν σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων τους για το 2030- η Ευρώπη αναρωτιέται πόσο περισσότερο μπορεί να προχωρήσει. Και για να προχωρήσει η Ε.Ε. χρειάζονται και τα κράτη-μέλη όπου έρχονται σημαντικές εκλογικές διαδικασίες...
7 τρισ. δολάρια για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων το 2022
Ετος κορύφωσης των κρατικών επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα ήταν το 2022. Το ΔΝΤ υπολογίζει το σύνολο των επιδοτήσεων διεθνώς σε 7 τρισ. δολάρια, αυξημένο κατά 2 τρισ. δολάρια σε σχέση με το 2021. Οπως δείχνει το σχετικό διάγραμμα, η πορεία των επιδοτήσεων είναι αδιάλειπτα αυξητική από το 2015 – το 2022 μειώθηκε λόγω μεγάλης μείωσης της παραγωγής εξαιτίας του λοκντάουν. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν σαφές μέτρο της υποκρισίας των κυβερνητικών αρχών σχετικά με τους στόχους της απανθρακοποίησης και της αποτροπής της κλιματικής κρίσης.
Ακόμη χειρότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κατηγορία των σιωπηρών επιδοτήσεων αναμένεται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αυξήσουν σταδιακά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στα επίπεδα των προηγμένων οικονομιών…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας