Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χρυσοτόκος όρνιθα για το Βερολίνο τα μνημόνια

Καταρρέει το αφήγημα της Μέρκελ που λέει πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι διασώζουν την Ελλάδα

Joerg VCarstensen/dpa via AP

Χρυσοτόκος όρνιθα για το Βερολίνο τα μνημόνια

  • A-
  • A+

Ισως οι Γερμανοί φορολογούμενοι σοκάρονταν εάν κάποια στιγμή η κυβέρνησή τους τούς έλεγε την αλήθεια για τη σχέση της χώρας τους με την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης. Εάν, δηλαδή, τους αποκάλυπτε ότι, όπως έγραψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» την ημέρα δημοσίευσης της μελέτης του Ινστιτούτου Λάιμπνιζ, (βλ. συνέντευξη του επικεφαλής του Ινστιτούτου) «το ελληνικό δράμα βοήθησε στον ισοσκελισμό των γερμανικών λογιστικών βιβλίων», αφού το Βερολίνο κέρδισε το αστρονομικό ποσό των εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αποκάλυψη αυτή, φυσικά, θα γκρέμιζε μονομιάς σαν χάρτινο πύργο την κυβερνητική παραπληροφόρηση των Μέρκελ - Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία μέχρι σήμερα οι Γερμανοί πληρώνουν θηριώδη ποσά για τις «διασώσεις» της άσωτης Ελλάδας.

Στη μελέτη του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού και έγκυρου Ινστιτούτου, γνωστού ως IWH, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ένα μήνα και δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στα ΜΜΕ, αποδεικνύεται με όλα τα στοιχεία ότι το συνολικό ποσό που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει το Βερολίνο (90 δισ. ευρώ) είναι μικρότερο από τα συνολικά κέρδη που έχει αποκομίσει εξαιτίας της ελληνικής κρίσης την τελευταία πενταετία, τα οποία φτάνουν τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ ή 3% του γερμανικού ΑΕΠ!

Εξ αυτού συνάγεται το συγκλονιστικό συμπέρασμα της έρευνας: «Οταν συζητάμε για το κόστος που επωμίστηκαν οι Γερμανοί φορολογούμενοι διασώζοντας την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε αυτά τα οφέλη, καθώς είναι μεγαλύτερα από τη ζημία, ακόμα και στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κήρυσσε χρεοκοπία». Φυσικά το ίδιο θα ίσχυε εάν, υποθετικά, γινόταν διαγραφή του συνόλου του ελληνικού χρέους...

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των Μέρκελ - Σόιμπλε για την επιβολή των βάρβαρων προγραμμάτων λιτότητας και τη δική τους συναίνεση στις «διασώσεις» ήταν ότι οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ακριβώς όπως η Γερμανία, δηλαδή η θεωρία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί «black zero».

Η μελέτη, όμως, αποδεικνύει ότι ο ισοσκελισμός του γερμανικού προϋπολογισμού οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στα χαμηλά (αρνητικά) επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Βερολίνο και στους ποταμούς ζεστού χρήματος που εισέρρεαν στη χώρα κάθε φορά που η κρίση στην ευρωζώνη επιδεινωνόταν εξαιτίας κακών ειδήσεων από την Ελλάδα. Σ’ εκείνες τις περιόδους οι διεθνείς επενδυτές που ζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους έσπευδαν να τα στείλουν στη Γερμανία, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού.

Ετσι καταπίπτει το επιχείρημα ότι η γερμανική οικονομική ισχύς οφείλεται αποκλειστικά στην ανταγωνιστικότητά της και στην προγενέστερη περιοριστική πολιτική που εφαρμόστηκε. Με αυτό τον τρόπο τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση στην ευρωζώνη ήταν, σύμφωνα με τη μελέτη, πολύ μεγαλύτερα ακόμα και από εκείνα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες επίσης επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Ετσι, αποδεικνύεται απολύτως ακριβής ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel ήδη από το 2012, σύμφωνα με τον οποίο «Η ευρωπαϊκή κρίση αποτελεί ευλογία για τη Γερμανία». Στο ίδιο κλίμα και ο υπέρτιτλος «Αποκομίζοντας κέρδη από τον πόνο».

Οσο για το μέλλον; Η μελέτη προεξοφλεί ότι «η Γερμανία θα συνεχίζει να αποκομίζει κέρδη από την παρούσα κατάσταση κρίσης, η οποία εάν ηρεμούσε αιφνιδίως, θα έκανε το Βερολίνο να χάσει τα χαμηλά επιτόκια». Ωστόσο, όπως σημειώνει, αξιοσέβαστος αριθμός μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία εκδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, απέχουν πολύ από το να φθάνουν στην ωρίμασή τους, οπότε «επεκτείνεται στο μέλλον η περίοδος των γερμανικών κερδών».

Εν κατακλείδι, μπορεί ο κ. Σόιμπλε να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι κινείται από ιδεολογικά κίνητρα, ωστόσο ο ίδιος, με τη δημοσίευση της μελέτης, αποδεικνύεται ότι κινείται αμιγώς από ταπεινά κίνητρα, όπως το στενό οικονομικό όφελος της χώρας του και μάλιστα εις βάρος του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος, στο όνομα του οποίου συχνά ομνύει μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ.

 

 

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη 100 δισ. για τη Γερμανία από την ελληνική κρίση
Τον μύθο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν τους «άσωτους» Έλληνες καταρρίπτει η έκθεση του φημισμένου Ινστιτούτου Leibniz για την Οικονομική Έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι το ελληνικό δράμα βοήθησε...
Κέρδη 100 δισ. για τη Γερμανία από την ελληνική κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνίες Ευρωπαίων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου αυτή να μην αντιμετωπίσει ξανά τον κίνδυνο κατάρρευσης, συναινούν τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, οι ηγέτες των χωρών διαφωνούν για το ποιες ακριβώς θα...
Διαφωνίες Ευρωπαίων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Economist: Περισσότερο συμφιλιωτικός από τον Σόιμπλε ο νέος υπουργός
Την εκτίμηση ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, θα είναι περισσότερο συμφιλιωτικός, ότι στη Γερμανία θα δούμε περισσότερα μέτρα κοινωνική πολιτικής, αλλά και διάθεση...
Economist: Περισσότερο συμφιλιωτικός από τον Σόιμπλε ο νέος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην ατζέντα των Μέρκελ-Λαγκάρντ το ελληνικό ζήτημα
Σειρά επαφών θα έχει σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών προκειμένου να συζητήσει επίκαιρα οικονομικά θέματα. Ξεχωρίζει η συνάντηση με τη διευθύντρια του...
Στην ατζέντα των Μέρκελ-Λαγκάρντ το ελληνικό ζήτημα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζει ρόλο το ΔΝΤ μετά από 70 χρόνια ζωής;
Πριν από 70 χρόνια ιδρύθηκε το ΔΝΤ. Από την 1η Μαρτίου του 1947 όμως έχουν αλλάξει πολλά στη διαχείριση των παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων. Ενισχύονται πλέον οι σκέψεις για σύσταση περιφερειακών ταμείων.
Αλλάζει ρόλο το ΔΝΤ μετά από 70 χρόνια ζωής;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων στην ευρωζώνη»
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ότι αν η Ελλάδα δεν είναι συνεπής, θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, υπέρ της ενότητας των «19» τάχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ. Κάλεσε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να...
«Δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων στην ευρωζώνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας