• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.7°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.0°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 23.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%

Η πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών στη Γερμανία (-1,2%) υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού και η εξίσου σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών (-4,9%) οδήγησαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τη γερμανική οικονομία σε ύφεση

AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ρετάρει» η γερμανική μηχανή

 • A-
 • A+
Εγκλωβισμένη μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης Σολτς, του πολέμου στην Ουκρανία και της ρήξης με τη Ρωσία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσιάζει αδυναμία παρέμβασης και στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Δεν τα κατάφερε τελικά να αποφύγει την ύφεση η Γερμανία, όπως πίστευε στην αρχή του έτους ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ η συνέχεια δείχνει πλέον όλο και πιο αβέβαιη.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. υποχώρησε στο α’ τρίμηνο του 2023 κατά 0,3%. Η πτώση -έναντι αρχικής πρόβλεψης για μηδενική αύξηση- ήλθε μετά τη συρρίκνωση που είχε σημειωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2002. Η συρρίκνωση των δύο συνεχόμενων τριμήνων -που καθορίζει την ύφεση- αποδόθηκε από τη στατιστική υπηρεσία στην πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 1,2% -υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού- αλλά και στην εξίσου σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 4,9%.

Ο ζεστός χειμώνας, η ανάκαμψη που πρόσφερε στη βιομηχανική δραστηριότητα το τέλος των λοκντάουν στην Κίνα και η χαλάρωση των προβλημάτων στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς δεν ήταν αρκετά για να βγάλουν τη γερμανική οικονομία από τη ζώνη του υφεσιακού κινδύνου, ενώ οι τιμές ενέργειας συνέχισαν να αποτελούν το μεγάλο βαρίδι της. Παρότι οι τελευταίες έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά από την αρχή του χρόνου (χθες η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021), ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός, στο 7,2% τον Απρίλιο.

Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια διίστανται. Η γερμανική κεντρική τράπεζα υποστήριξε στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της, που δημοσιοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό στο τρέχον τρίμηνο, καθώς αναμένει ανάκαμψη της βιομηχανίας, η οποία θα εξισορροπήσει την πτώση του κατασκευαστικού τομέα και τη στασιμότητα στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν από την πλευρά τους ότι περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών θα βγάλει από το καβούκι τούς Γερμανούς καταναλωτές, ενώ στα θετικά επισημαίνουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτόν τον μήνα και τις υψηλές ανεκτέλεστες παραγγελίες της βιομηχανίας, παρά την απότομη επιβράδυνση συνολικά του τομέα της μεταποίησης. Δεν αναμένουν ωστόσο κάποια ισχυρή ανάπτυξη.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των αναλυτών που πιστεύουν ότι η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στη διάρκεια του 2023. Επισημαίνουν ότι η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ -την προανήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ- θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις. Εκτιμούν επίσης ότι οι εξαγωγές -βασική συνισταμένη της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της Γερμανίας- θα συνεχίσουν να υποφέρουν, καθώς και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες χαμηλώνουν ταχύτητα και οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους επιδεινώνονται συνεχώς.

Με άλλα λόγια, ο κινητήρας της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζει να ρετάρει από δύο βλάβες που προκάλεσε με την οδική του συμπεριφορά ο ίδιος ο οδηγός, δηλαδή η κυβέρνηση Σολτς. Πρώτον, δεν προσπάθησε να σταματήσει (ή έστω να τερματίσει) τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία και δεύτερον, αδυνατεί να εναντιωθεί στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ας σημειωθεί ότι στην πιο πρόσφατη εκτίμησή του το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας φέτος κατά 0,1%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετρούν απώλειες, αλλά δεν αντιδρούν
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας για την Απασχόληση το 2023 το γερμανικό ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερο κατά 1,8% από αυτό που θα ήταν αν υπήρχε ειρήνη, ενώ 240.000 λιγότεροι Γερμανοί θα έχουν μια δουλειά.
Μετρούν απώλειες, αλλά δεν αντιδρούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμιοι πρωταθλητές στις πωλήσεις όπλων
ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα ήταν όλες μαζί υπεύθυνες για τις εξαγωγές του 74% των οπλικών συστημάτων που πουλήθηκαν στον πλανήτη την περίοδο 2013-17. Την ίδια περίοδο οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων...
Παγκόσμιοι πρωταθλητές στις πωλήσεις όπλων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το νοικιασμένο... μαχητικό συμφέρει
Αφού έπεσαν θύματα της αμυντικής βιομηχανίας και των εμπόρων όπλων, οι Αυστριακοί πήραν την απόφαση να σταματήσουν την αγορά αεροσκαφών Eurofighter και να εκμισθώνουν, στο εξής, μαχητικά αεροσκάφη από άλλη...
Το νοικιασμένο... μαχητικό συμφέρει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει φέτος και το 2018 στον πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή όμως μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί όταν μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Βρετανία,...
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζει ο κόσμος... ώς το 2030
Ενδιαφέρουσες μεταβολές στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα προβλέπει για τα επόμενα 15 χρόνια η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Centre for Economics and Business Research. Οι μετανάστες αναμένεται να...
Αλλάζει ο κόσμος... ώς το 2030
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικό τους οίκο αξιολόγησης στήνουν οι BRICS
Είδαν κι απόειδαν οι BRICS με τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν τον δικό τους ανεξάρτητο οίκο. Hδη αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ν....
Δικό τους οίκο αξιολόγησης στήνουν οι BRICS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας