• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.0°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 28.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.8°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
Dreamstime.com

Κομμένες οι επιδοτήσεις στην Ενέργεια λέει η Κομισιόν στο εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

 • A-
 • A+

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά οι ευπάθειές της φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου της πολιτικής. Αυτό καταγράφει η νέα έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την οικονομία που πάντως προβλέπει... σφίξιμο στο ζωνάρι.

Η Κομισιόν παρέχει καθοδήγηση για τα κράτη μέλη υπό την μορφή συστάσεων.

Σε 4 συστάσεις προχωρά η Κομισιόν για την Ελλάδα:

1. Να τερματίσει τα ισχύοντα μέτρα στήριξης της ενέργειας έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Σε περίπτωση ανανέωσης των αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας που θα απαιτήσουν μέτρα στήριξης, να διασφαλιστεί ότι αυτά στοχεύουν στην προστασία στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να είναι δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμησης ενέργειας.

Διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως με τον περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των εθνικά χρηματοδοτούμενων καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

Διατήρηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων δημόσιων επενδύσεων και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Για την περίοδο μετά το 2024, να συνεχίσει να ακολουθεί μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακή και βιώσιμη εξυγίανση, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν σε υψηλότερη διατηρήσιμη ανάπτυξη, ώστε να επιτευχθεί μια συνετή μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δημοσιονομική θέση.

Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, βελτίωση της φιλικότητας του φορολογικού συστήματος προς τις επενδύσεις με τη θέσπιση προκαταβολής φόρου στο σύστημα φορολογικών αποφάσεων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με την αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους, και να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Διατήρηση και αύξηση της αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης με την επέκταση της εντολής της για την ανάπτυξη και διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων της και τους ανθρώπινους πόρους. Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης ενώ διασφαλίζοντας ότι μπορεί να προσελκύσει τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνοχή με την ενιαίο μισθολογικό πλέγμα. Να επιδιώξει τη συνεχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

2. Διατήρηση της δυναμικής στη σταθερή εφαρμογή της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας στο σχέδιο και ταχεία ολοκλήρωση του κεφαλαίου REPowerEU με σκοπό την ταχεία έναρξη της εφαρμογής του. Διασφάλιση της συνεχιζόμενης επαρκούς διοικητικής ικανότητας ενόψει της μεγέθους του σχεδίου. Συνέχιση της ταχείας εφαρμογής της πολιτικής συνοχής προγραμμάτων, σε στενή συμπληρωματικότητα και συνέργεια με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

3. Για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματολογίου.

4. Μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης της οδών εφοδιασμού ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ικανότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσης, προωθώντας την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου. Ενίσχυση της εφαρμογής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο στην παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Στήριξη για την απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αναλυτικά η έκθεση της Κομισιόν:

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεκλογική «πάσα» Κομισιόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί το 2023 και θα περιοριστεί περαιτέρω το 2024. Αυτό αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για τις οικονομικές προβλέψεις της άνοιξης που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Προεκλογική «πάσα» Κομισιόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027
12 περιφέρειες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ε.Ε., με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 75 % του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία στο Eurogroup για μηδενισμό επιδοτήσεων στην ενέργεια
Τις προβλέψεις της Κομισιόν συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες. Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ανθεκτική σε ένα δύσκολο παγκόσμιο πλαίσιο, ήταν η εκτίμησή...
Συμφωνία στο Eurogroup για μηδενισμό επιδοτήσεων στην ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτος ευρωδιαγωνισμός για αγορά φυσικού αερίου
Tον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, συνολικής ποσότητας περίπου 11,6 δισ. κυβικών μέτρων, προκήρυξε χθες η Ε.Ε. μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας - AggregateEU που δημιουργήθηκε...
Πρώτος ευρωδιαγωνισμός για αγορά φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φόρος» διαφθοράς 120 δισ. τον χρόνο
Eνιαίοι ορισμοί των αδικημάτων διαφθοράς σε όλην την Ε.Ε., ενισχυμένοι κανόνες για την ποινικοποίηση των αδικημάτων και εναρμόνιση των κυρώσεων και ποινών σε ολόκληρη την Ε.Ε. είναι ορισμένα από τα μέτρα που...
«Φόρος» διαφθοράς 120 δισ. τον χρόνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Βερολίνο επέβαλε (ξανά) το «δίκιο» του
Κομισιόν - Γερμανία, σημειώσατε 2. Αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα, αν η διαπραγμάτευση για την απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης ώς το 2035 ήταν ντέρμπι. Γιατί τελικά, οι Βρυξέλλες –παρά την...
Το Βερολίνο επέβαλε (ξανά) το «δίκιο» του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας