• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.2°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.3°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.5°C / 23.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  68%

Η συμφωνία για την Credit Suisse απέτρεψε την κρίση, λέει η ελβετική Κεντρική Τράπεζα

 • A-
 • A+

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, επιχαίροντας την ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse από την ανταγωνίστρια τράπεζα UBS, που «έδωσε τέλος στην οικονομική αναταραχή».

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανέφερε ότι παρέχει μεγάλα ποσά υποστήριξης στη συμφωνία για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών και της κεντρικής τράπεζας, αργά την Κυριακή, «έθεσε τέλος στην κρίση».

«Μια χρεοκοπία της Credit Suisse θα είχε σοβαρές συνέπειες για την εθνική και διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την ελβετική οικονομία», δήλωσε ο Τόμας Τζόρνταν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής κεντρικής τράπεζας και πρόσθεσε ότι «η ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου θα ήταν ανεύθυνη».

Η συμφωνία, ύψους 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιτεύχθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο, είχε ως στόχο να ανακόψει την αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και η ανησυχία για τα μακροχρόνια προβλήματα στην Credit Suisse οδήγησε τις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας σε κατρακύλα και τους πελάτες να αποσύρουν τα χρήματά τους. 

Οι ελβετικές αρχές προέτρεψαν την UBS να αναλάβει τον μικρότερο ανταγωνιστή της, αφού το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας για δανεισμό έως και 50 δισεκατομμυρίων φράγκων (54 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Credit Suisse, την περασμένη εβδομάδα, απέτυχε να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους πελάτες.

«Η εκτεταμένη βοήθεια ρευστότητας παρείχε τον απαραίτητο χρόνο για την εξεύρεση λύσης, με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα στη δήλωσή της. «Αυτή η λύση έπρεπε να βρεθεί υπό σημαντική πίεση χρόνου, προκειμένου να είναι έτοιμη πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές αυτή την εβδομάδα».

Για να υποστηρίξει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή, η ελβετική Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι χορηγεί δάνειο έως και 100 δισεκατομμυρίων φράγκων (109 δισεκατομμύρια δολάρια) και ότι η κυβέρνηση παρέχει άλλα 100 δισεκατομμύρια φράγκα υποστήριξης ως backstop, εφόσον χρειαστεί.

Ο Τζόρνταν είπε ότι τα δάνεια «δεν είναι δώρα», αλλά υποστηρίζονται από εξασφαλίσεις και υπόκεινται σε τόκους.

Η ελβετική Κεντρική Τράπεζα αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους, στο 3,4% τον περασμένο μήνα.

Ανέφερε ότι ήταν «πάνω από το εύρος που η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (ΕΤΕ) εξισώνει με τη σταθερότητα των τιμών» και ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι μέτρια φέτος, προβλέποντας αύξηση 1% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Η ΕΤΕ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ήταν αβέβαιες, με κύριους κινδύνους την οικονομική ύφεση και τις δυσμενείς επιπτώσεις της αναταραχής στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (ΚΤΕ) έρχεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις, στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και όταν το χάος στον τραπεζικό τομέα έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έκανε σήμερα το ίδιο και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να εγκρίνει μια αύξηση επιτοκίων μετά την απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, την περασμένη εβδομάδα.

Οι επικεφαλής της ΕΚΤ και της Fed εξέφρασαν και οι δύο διαβεβαιώσεις ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό και ότι τα χρήματα είναι ασφαλή στις τράπεζες.

Ο Άντριαν Πρέτετζον, οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, είπε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας «είναι ξεκάθαρα πρόθυμη να προσπαθήσει να χαράξει μια γραμμή κάτω από τον μύθο της Credit Suisse».

«Φαίνονται χαλαροί σχετικά με οποιοδήποτε πλήγμα στη μακροοικονομική δραστηριότητα από την κατάρρευση της Credit Suisse», ανέφερε σε γραπτή εκτίμησή του, επισημαίνοντας τις αναβαθμισμένες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Πηγή: Associated Press

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο της ελβετικής Βουλής η εξαγορά της Credit Suisse 
Το κοινοβούλιο της Ελβετίας ανοίγει σήμερα ειδική συνεδρίαση για να εξετάσει εξονυχιστικά την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από την ανταγωνίστρια UBS – και πιθανώς να εξετάσει το ενδεχόμενο...
Στο μικροσκόπιο της ελβετικής Βουλής η εξαγορά της Credit Suisse 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bloomberg: «Πόρτα» από Credit Suisse στη UBS για την πρόταση εξαγοράς της
Η ελβετική τράπεζα αρνείται την πρόταση υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενούς της
Bloomberg: «Πόρτα» από Credit Suisse στη UBS για την πρόταση εξαγοράς της
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Financial Times: Προς συμφωνία συγχώνευσης Credit Suisse-UBS
Έκτακτα μέτρα για να επιταχυνθεί η εξαγορά της τράπεζας Credit Suisse από την UBS ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η Ελβετία. Η κυβέρνηση της Ελβετίας είναι έτοιμη να δώσει εγγυήσεις για να επιτευχθεί η συμφωνία.
Financial Times: Προς συμφωνία συγχώνευσης Credit Suisse-UBS
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη σε Credit Suisse και First Republic
Προσωρινή ανακούφιση, αλλά όχι και λήξη συναγερμού επέφερε στις αγορές η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να χορηγήσει δάνειο 50 δισ. φράγκων (περίπου 54 δισ. δολάρια) στην Credit Suisse.
Στήριξη σε Credit Suisse και First Republic
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελβετικό πλυντήριο
Με τις βαλίτσες κατέθεταν Βούλγαροι μαφιόζοι στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας τις εισπράξεις από την κοκαΐνη ● Οι διευθυντές ήταν ενήμεροι και για τα ναρκωτικά και για φόνους αλλά έκαναν τα στραβά...
Ελβετικό πλυντήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας