• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  89%

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για οικονομική σταθερότητα και σταθερότητα τιμών στην ευρωζώνη», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ

AP Photo/Jose Luis Magana
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενέσεις αισιοδοξίας για ομαλοποίηση της τραπεζικής κρίσης

 • A-
 • A+

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Καθησυχαστική εμφανίστηκε, χθες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον των ευρωβουλευτών της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη «διάσωση» της Credit Suisse. Η Κριστίν Λαγκάρντ επαίνεσε τις τελευταίες αποφάσεις των ελβετικών αρχών ως καθοριστικές για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών στην αγορά και χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα από την Credit Suisse θα μπορούσαν να επεκταθούν στην ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως είπε, «παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά».

«Καλωσορίζω τη γρήγορη δράση των ελβετικών αρχών, που έχει καθοριστική σημασία για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην αγορά. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και έτοιμοι να πράξουμε ό,τι απαιτείται για οικονομική σταθερότητα και σταθερότητα τιμών στην ευρωζώνη. Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα», δήλωσε πολλές φορές η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. «Η ΕΚΤ είναι επίσης πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει στήριξη ρευστότητας, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε η Κρ. Λαγκάρντ.

Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού αλλά και των αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών ήταν κυρίαρχο στην εξέλιξη των συζητήσεων. Οι ευρωβουλευτές επέμειναν με τις ερωτήσεις τους στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ υπό το πρίσμα του υψηλού πληθωρισμού, ρωτώντας αν ενέχει τον κίνδυνο να επιτείνει την αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αν, ως εκ τούτου, αν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα έπρεπε να ανασταλεί προσωρινά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ διαθέτει ξεχωριστά εργαλεία για την αντιμετώπιση και των δύο. Η ίδια επέμεινε ότι τα εργαλεία της ΕΚΤ θα οδηγήσουν στη μεσοπρόθεσμη μείωση του πληθωρισμού στο 2% που είναι και το όριο.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν επίσης ποιες άλλες δράσεις θα πρέπει να προβλεφθούν εκτός από τη μείωση των δημόσιων δαπανών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ιδίως με τη φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των επιχειρήσεων ή για να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ άλλα εργαλεία εκτός από την αύξηση των επιτοκίων. Η Κριστίν Λαγκάρντ πέταξε το μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης σχόλια από την επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η Κριστίν Λαγκάρντ εκφράστηκε αναφανδόν υπέρ, αναφέροντας ότι κάποια κράτη δεν το επιθυμούν για πολιτικούς λόγους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρ. Λαγκάρντ: Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης
Καθησυχαστική η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον των ευρωβουλευτών της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη «διάσωση» της Credit Suisse.
Κρ. Λαγκάρντ: Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, παρά τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο
Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «αρκετά περιορισμένη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει ότι οι τράπεζες «βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική...
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, παρά τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
Απο τον Ιούλιο αναμένεται η πρώτη αύξηση για τα επιτόκια του ευρώ εδώ και πάνω από μία δεκαετία που θα τα «ξεκολλήσει» από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.
Σινιάλο για αύξηση επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων το 2022
Με τον πληθωρισμό στα ύψη και το ράλι ανόδου να συνεχίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο αύξησης των επιτοκίων πριν το τέλος του έτους, την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
ΕΚΤ: Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων το 2022
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γεράκια, περιστέρια και... λαγοί της ΕΚΤ
Νέα άνοδο σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς εντείνεται η φημολογία στις αγορές για επίσπευση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξηση των...
Γεράκια, περιστέρια και... λαγοί της ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας