Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών που βρίσκονται σε κρίση και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός.
H ανακοίνωσή έρχεται μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να μηδενίσουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.
Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), αφού καλωσορίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέτρα που έλαβαν χθες οι ελβετικές Αρχές, τονίζουν ότι «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας».
«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μία προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι μετοχές είναι οι πρώτες που θα πρέπει να απορροφούν ζημιές «και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείτο να «κουρευτούν» τα ομόλογα.
«Αυτή η προσέγγιση εφαρμόστηκε με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις σε κρίσεις», προσθέτει, ενώ τονίζει ότι «Τα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας