• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  65%
Michael Buholzer/Keystone via AP

Financial Times: Προς συμφωνία συγχώνευσης Credit Suisse-UBS

 • A-
 • A+
Η τράπεζα UBS επιδιώκει να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων για την πιθανή εξαγορά της Credit Suisse

Έκτακτα μέτρα για να επιταχυνθεί η εξαγορά της τράπεζας Credit Suisse από την UBS ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η Ελβετία, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τρεις διαφορετικές πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας. Η ελβετική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, και έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης με δάνειο ύψους 50 δισ.ελβετικών φράγκων, έχει πυροδοτήσει διεθνώς την ανησυχία για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, οι δύο τράπεζες και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας σπεύδουν να υπογράψουν συμφωνία συγχώνευσης.

Οι ελβετικοί τραπεζικοί κανόνες προβλέπουν υπό κανονικές συνθήκες ότι η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους της έξι εβδομάδες για να εξετάσουν την εξαγορά, η οποία αφορά τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times, η UBS έχει ενημερώσει ότι θα ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσει να παρακάμψει την περίοδο διαβούλευσης, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη απαντήσει στα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα, η Credit Suisse και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ωστόσο, κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma φέρονται να έχουν δηλώσει στους διεθνείς ομολόγους τους ότι θεωρούν τη συμφωνία συγχώνευσης με την UBS ως τη μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης έναντι της Credit Suisse και εργάζονται για την επίτευξη ρυθμιστικής συμφωνίας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Οι αναλήψεις καταθέσεων από την τράπεζα ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ελβετικά φράγκα την ημέρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για την κατάσταση της Credit Suisse αυξήθηκαν, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Credit Suisse στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία εξετάζουν τη νομική δομή μιας συμφωνίας και αρκετές παραχωρήσεις που έχει επιδιώξει η UBS για να δεχθεί να απορροφήσει την τράπεζα.

Η UBS ζητά να της επιτραπεί να ανταποκριθεί σταδιακά σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις θα αντιμετωπίσει βάσει των διεθνών κανόνων για το κεφάλαιο, αλλά και κάποια μορφή αποζημίωσης ή κυβερνητική συμφωνία για την κάλυψη μελλοντικών νομικών εξόδων, είπε μία από τις πηγές της εφημερίδας.

Η Credit Suisse έχει υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. ελβετικών φράγκων για το 2022 και προειδοποίησε ότι οι ανεπίλυτες αγωγές και οι ρυθμιστικές έρευνες θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλα τόσα στις υποχρεώσεις της.

Η ηγετική ομάδα της UBS έχει εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναλάβει το επενδυτικό σκέλος της Credit Suisse, καθώς αυτό υπήρξε η πηγή πολλών από τα σκάνδαλα και τις απώλειές της τα τελευταία χρόνια. 

Η διαπραγμάτευση έρχεται λίγες μέρες αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παράσχει έκτακτη πιστωτική γραμμή 50 δισ. στην Credit Suisse, με αποτέλεσμα να ανακόψει διολίσθηση στην τιμή της μετοχής της, η οποία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής άλλου κεφαλαίου και η πρόεδρός της παραδέχτηκε ότι η φυγή πελατών διαχείρισης περιουσίας συνεχίστηκε.

Παράλληλα, οι μετοχές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών επλήγησαν σκληρά από την κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν «σχέδιο Α» για να σταματήσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Credit Suisse, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές.

Πιθανή πλήρης συγχώνευση μεταξύ της UBS και της Credit Suisse θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς, καθώς η UBS έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισ. δολαρίων στον ισολογισμό της και η Credit Suisse 575 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί πολύ «δυσκίνητη» για να εκτελεστεί.

Σύμφωνα με τους Financial Times, άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη διάλυση της Credit Suisse και τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω δημόσιας προσφοράς για ελβετικό τμήμα της, με τις μονάδες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων να πωλούνται στην UBS ή σε άλλους πλειοδότες.

Η UBS βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για έκτακτη κλήση διάσωσης από την ελβετική κυβέρνηση, αφού οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί μετά την πιο πρόσφατη αναδιάρθρωση της Credit Suisse. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Körner ανακοίνωσε ένα σχέδιο για περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας.

Εγγυήσεις 6 δισ.

Η τράπεζα UBS επιδιώκει να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων για την πιθανή εξαγορά της Credit Suisse, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ποσό αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς εξετάζονται ακόμη πολλά σενάρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εγγυήσεις θα κάλυπταν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και τα πιθανά δικαστικά έξοδα, ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την εξαγορά της Credit Suisse
Η εξέλιξη του Σαββατοκύριακου αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τις μετοχές των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία δίνοντας ανάσες στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την εξαγορά της Credit Suisse
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη σε Credit Suisse και First Republic
Προσωρινή ανακούφιση, αλλά όχι και λήξη συναγερμού επέφερε στις αγορές η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να χορηγήσει δάνειο 50 δισ. φράγκων (περίπου 54 δισ. δολάρια) στην Credit Suisse.
Στήριξη σε Credit Suisse και First Republic
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξενοδοχείο βγάζει στο σφυρί η Credit Suisse λόγω έλλειψης ρευστότητας
Η επενδυτική τράπεζα, οι μετοχές της οποίας πέφτουν διαρκώς λόγω φόβων ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το ξενοδοχείο 5 αστέρων Savoy στο κέντρο της Ζυρίχης, αντί του ποσού των 400...
Ξενοδοχείο βγάζει στο σφυρί η Credit Suisse λόγω έλλειψης ρευστότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε.Ε.-ΕΚΤ: Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να απορροφούν τις ζημιές για την εξυγίανση τραπεζών
Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τονίζουν ότι «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και...
Ε.Ε.-ΕΚΤ: Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να απορροφούν τις ζημιές για την εξυγίανση τραπεζών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse - Απώλειες στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίστηκε με απώλειες 62,3%, ενώ η μετοχή της UBS σημείωσε πτώση 8,8% μετά την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη.
Κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse - Απώλειες στις ευρωπαϊκές τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελβετική UBS διασώζει την Credit Suisse
Mε κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι παίκτες των χρηματιστηριακών αγορών το θρίλερ των διαπραγματεύσεων διάσωσης της Credit Suisse και τον καταιγισμό διαρροών από τους πρωταγωνιστές...
Η ελβετική UBS διασώζει την Credit Suisse

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας