«Μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται πάνω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των δύο πλευρών του Ατλαντικού, γεγονός που ενδέχεται να προμηνύει άσχημες εξελίξεις για τη διεθνή οικονομία, εάν δεν σημειωθεί αντιστροφή της πορείας κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών κυρίως στις ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα, με την κατάρρευση μίας ακόμη τράπεζας, τη First Republic, ενώ τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια από 11 αμερικανικές τράπεζες για τη στήριξή της φαίνεται να μην αρκούν για τη διάσωσή της. Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο του δολαρίου βρίσκεται ήδη στο 4,75%.
Σε αυτή τη συνθήκη, οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τη συνεδρίαση της FED την ερχόμενη Τετάρτη που -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων 25%.
Τους κινδύνους αναδεικνύουν και στελέχη του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ, δείχνοντας να μην εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στις ενέργειες που θα κάνει η FED.
«Πιστεύω ότι οι αγορές δεν είναι τόσο αισιόδοξες για τον ρυθμό μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων από την FED υπό το φως της τραπεζικής κρίσης. Αυτό εμμέσως ευνοεί ένα ήπιο σενάριο αύξησης επιτοκίων το οποίο είναι ευνοϊκό για την ανάκαμψη των Χρηματιστηρίων» ανέφερε ο Κένι Έντζι, επενδυτικός σύμβουλος κινητών αξιών.
«Εάν ήμουν η FED και οι άλλοι τραπεζικοί επόπτες, θα ήμουν πολύ αγχωμένος για την αντοχή του τραπεζικού κλάδου στο μέλλον καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν ν’ αυξάνονται» τόνισε ο διευθυντής οικονομικής πολιτικής του American Action Forum, Τόμας Γουέιντ.
Λάβαμε αποφασιστικά μέτρα και πλέον το τραπεζικό μας σύστημα είναι πιο σταθερό σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις καταρρεύσεις των τραπεζών. «Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για να επιβάλει αυστηρότερες ποινές στα ανώτερα τραπεζικά στελέχη των οποίων η κακοδιαχείριση συνέβαλε στην αποτυχία των ιδρυμάτων τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε δύσκολο μονοπάτι η Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη συνεχίζεται η προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού κλάδου, μετά την εξέλιξη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ελβετικής Credit Suisse, και την πρωτοφανή στην ιστορία της ένεση ρευστότητας ύψους 50 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.
«Αυτήν τη στιγμή δε υπάρχει πια κάποιος κίνδυνος. Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, Γιόχεν Στένζιλ.
«Οι αγορές είναι νευρικές. Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι είναι αρκετά περιορισμένοι» τονίζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS διενήργησε έκτακτο stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ανακοίνωσε ότι αυτές μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία το σοκ των καταρρεύσεων αμερικανικών τραπεζών. Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες συγκέντρωσαν από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην συγκεκριμένη άσκηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας