• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.0°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.1°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 1.9°C / 6.6°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  3 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.2°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  0 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  85%
AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει η ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων

 • A-
 • A+
Ανακοίνωσε νέα αύξηση κατά 0,50%, αλλά είναι και με το «όπλο παρά πόδα» για στήριξη του τραπεζικού συστήματος «αν χρειαστεί» ● Παραμένει, αν και αποδυναμωμένη, η ηγεμονία των «γερακιών» ● Χωρίς «καθοδήγηση» οι κινήσεις της τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις της.

Παρά τις τραπεζικές καταρρεύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και παρά το διήμερο «ψυχόδραμα» στις ευρωπαϊκές αγορές με την κρίση του ελβετικού τραπεζικού μεγαθηρίου Credit Suisse, το Γενικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να κάνει επίδειξη ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας, επιμένοντας στη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,50% (50 μονάδες βάσης). Τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου διαφώνησαν με την απόφαση, διεκδικώντας «περισσότερο χρόνο», όπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναφορά –τόσο στην ανακοίνωση όσο και στη συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ– ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της οικονομίας, είναι ενδεικτικό του ότι η ηγεμονία των «γερακιών» παραμένει μεν, αλλά πλέον δεν είναι αδιατάρακτη όπως μέχρι πρόσφατα.

Προφανώς όλα αυτά είναι προϊόντα συμβιβασμού και δύσκολων ισορροπιών. Η «επιθετική» αντιπληθωριστική λογική παραμένει στην ανακοίνωση και στη συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ («Δεν υποχωρούμε στη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Η αποφασιστικότητά μας είναι σε πλήρη ισχύ»), αλλά το γεγονός είναι ότι η προεξόφληση νέων αυξήσεων, που μέχρι χθες ήταν στο τραπέζι, έχει αποσυρθεί. Ανάβουν φωτιές για να τις… σβήνουν. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ότι επιμένει σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ ενώ η κατάσταση στις αγορές δεν έχει εξομαλυνθεί εντελώς ύστερα από τις χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών και την κρίση στην Credit Suisse, η κ. Λαγκάρντ είπε ταυτόχρονα δύο πράγματα, μεταξύ τους αντιφατικά. Πρώτο, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα και περιορισμένη έκθεση στην Credit Suisse και, δεύτερο, ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη και έχει μάλιστα περισσότερα εργαλεία σε σχέση με την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED) για να παράσχει στήριξη στον τραπεζικό τομέα αν χρειαστεί.

Η στάση αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θεωρεί τον πληθωρισμό τον μεγαλύτερο από τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν το Europroject και είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να τον προσγειώσει στα επιθυμητά επίπεδα. Καθώς ούτε αυτή ούτε η ομόλογή της FED έχουν την πολυτέλεια να «μαζέψουν» με ουσιαστικό τρόπο τις τεράστιες μάζες ρευστότητας που κυκλοφορούν στην αγορά και, αντίθετα, είναι υποχρεωμένες να παρέχουν νέες διευκολύνσεις ρευστότητας για να αποφευχθεί ένα ντόμινο χρεοκοπιών που θα οδηγούσε σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αυτή του 2008, εξαντλούν τα περιθώρια χρήσης του μόνου όπλου που απομένει στη φαρέτρα τους: της αύξησης των επιτοκίων.

Και όταν προκύπτουν ζητήματα ρευστότητας και απειλή τραπεζικών κρίσεων, που οφείλονται σαφώς στην αύξηση των επιτοκίων; Τότε, οι... εμπρηστές αναλαμβάνουν τον ρόλο του πυροσβέστη. Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Χρησιμοποιώντας όμως αποκλειστικά το όπλο των επιτοκίων για να κάμψουν τον πληθωρισμό και γενναιόδωρες στο να σβήνουν τις –μικρές για την ώρα– χρηματοπιστωτικές πυρκαγιές που οι ίδιες ανάβουν, οι κεντρικές μεταφέρουν όλη την πίεση στην «πραγματική οικονομία», δηλαδή στους μισθούς και στις παραγωγικές επενδύσεις. Δεν είναι όμως το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της πολιτικής τους, αλλά η συνειδητή της επιδίωξη. Το να μείνει ο πληθωρισμός στο απυρόβλητο στο όνομα της ανάπτυξης, δεν είναι βέβαια φιλολαϊκή πολιτική, αφού ο πληθωρισμός διαβρώνει ταχύτατα το λαϊκό εισόδημα και τις λαϊκές καταθέσεις.

Ο λογαριασμός...

Στον αντίποδα, το να επιχειρείται να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός μόνο με τις αυξήσεις επιτοκίων και με παράλληλη διαρκή στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, επίσης δεν είναι φιλολαϊκή πολιτική. Χωρίς «βαθιά εκκαθάριση» της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας και χωρίς να πληρώσουν οι κερδοσκόποι, ο «λογαριασμός» θα πηγαίνει ξανά και ξανά στο εργατικό εισόδημα, στο κρατικό χρέος και στην παραγωγή... Η πραγματική αδυναμία των κεντρικών τραπεζών συνίσταται στο ότι στην αρχή από άποψη και τώρα πλέον και εξ ανάγκης είναι ταγμένες να προστατεύουν και να διασώζουν «όποτε χρειαστεί», δηλαδή όλο και συχνότερα, το εκτεταμένο χρηματοπιστωτικό «πλαγκτόν» που έχει καλύψει όλους τους πόρους της οικονομίας. Συντηρώντας έτσι μια οικονομία που χρειάζεται διαρκώς μεγαλύτερες δόσεις «ντοπαμίνης» για να είναι στοιχειωδώς λειτουργική...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, παρά τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο
Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «αρκετά περιορισμένη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει ότι οι τράπεζες «βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική...
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, παρά τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σύννεφα» πάνω από ΕΚΤ και Fed μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank
Φουντώνουν οι φήμες, οι θεωρίες και οι εκτιμήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τα επιτόκια οι δυο κεντρικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της SVB.
«Σύννεφα» πάνω από ΕΚΤ και Fed μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων
Κότα που γεννά χρυσά αυγά αποδεικνύεται για τις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης ο… πληθωρισμός και η μονομερής προσπάθεια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών να τον δαμάσουν με αύξηση των επιτοκίων.
Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι καταθέτες χάνουν, αλλά για ποιον σκοπό;
Νομισματικές και δημόσιες αρχές είναι εγκλωβισμένες στην πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, η οποία με τη σειρά της ήταν εγκλωβισμένη για χρόνια στον στόχο να αποτρέψει ένα νέο ντόμινο κρίσεων χρέους.
Οι καταθέτες χάνουν, αλλά για ποιον σκοπό;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «απαλλοτρίωση» των καταθέσεων
Ουσιαστικά, οι καταθέσεις είναι καταδικασμένες να αιμορραγούν διαρκώς, ακόμη και σε συνθήκες σχετικά χαμηλού πληθωρισμού, χρηματοδοτώντας κατ’ ουσίαν το χρέος του Δημοσίου και των επιχειρήσεων.
Η «απαλλοτρίωση» των καταθέσεων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης
Αποσκοπώντας ευθέως με την πολιτική της στην «πάταξη» της ζήτησης, η ΕΚΤ σπεύδει προληπτικά να θωρακίσει τις τράπεζες πριμοδοτώντας τες ευθέως με τις αποφάσεις της.
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας