• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 14.0°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 8.8°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 12.1°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.5°C / 12.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 13.2°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 11.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  78%

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Green Deal υπό γαλλογερμανική σκιά

 • A-
 • A+
Η πρόταση της Κομισιόν για χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να ευνοηθούν πράσινες επενδύσεις μέχρι το 2025 «στρογγυλεύτηκε» υπό την πίεση των χωρών που δεν θέλουν κι άλλον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό ● Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα Γερμανίας και Γαλλίας, που έχουν δώσει σχεδόν το 80% των συνολικών κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. το 2022.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την ευρωπαϊκή απάντηση στα μεγάλα πακέτα πράσινων επιδοτήσεων άλλων χωρών, ιδίως στις αμερικανικές επιχορηγήσεις για τη μείωση του πληθωρισμού, παρουσίασε χθες η Κομισιόν. Αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως σε «αντίποινα» της Ε.Ε., η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για στοχευμένη και προσωρινή χαλάρωση των κανόνων κρατικών επιχορηγήσεων ώς το 2025, επαναχρησιμοποίηση κονδυλίων από τα ήδη υπάρχοντα Ταμεία και επίσπευση διαδικασιών αδειοδότησης «πράσινων έργων» για να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ωστόσο, έκανε πίσω στην πρότασή της για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας που είχε η ίδια παρουσιάσει λίγες μέρες πριν στο Νταβός, κάνοντας αόριστες αναφορές για συζητήσεις στο μέλλον.

Ηταν μια πρώτη νίκη της σκληρής γραμμής των χωρών της Ε.Ε. που δεν θέλουν «φρέσκο χρήμα», νέα κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή νέα εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Και σίγουρα, η επικράτηση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην επιρροή τους για τις επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από τότε που οι Βρυξέλλες τροποποίησαν τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις τον Μάρτιο του 2022 για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Βερολίνο και το Παρίσι αντιπροσωπεύουν μαζί το 77% των 672 δισ. ευρώ των εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Η αντιπρόεδρος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ

Τη μερίδα του λέοντος δηλαδή, που θα εξακολουθήσουν να έχουν -αν περάσει το σχέδιο της Κομισιόν- ώς το 2025. Το ερώτημα για τα μικρότερα και πιο αδύναμα οικονομικά κράτη είναι αμείλικτο. Τι θα κάνουν όσες οικονομίες της Ε.Ε. δεν μπορέσουν να υποστηρίξουν κατάλληλα τις επιχειρήσεις τους, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω υψηλού χρέους; Την ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει η αντιπρόεδρος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

«Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει αλληλεγγύη και διάθεση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη ο αντιπρόεδρος Β. Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Π. Τζεντιλόνι (Οικονομικών) βρίσκονται σε επαφές με τα κράτη-μέλη για τη μετατροπή του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις σε προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης», είπε η αντιπρόεδρος.

Συνοπτικά, η Επιτροπή προτείνει περαιτέρω διευκόλυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και στήριξη των επενδύσεων στην παραγωγή στρατηγικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη μετάβαση σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού ισοζυγίου και να ξεπεραστεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση.Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να αντιμετωπιστεί το κενό παραγωγικών επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση. Η Κομισιόν προτείνει να επιτραπεί η στήριξη από τα κράτη-μέλη για την παραγωγή μπαταριών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρολυτικών κυψελών, τεχνολογιών δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθώς και των σχετικών κρίσιμων πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για την παραγωγή του εν λόγω εξοπλισμού.

Για έργα που λαμβάνουν χώρα σε μειονεκτούσες περιφέρειες της Ε.Ε. (όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.) ή τα οποία περιλαμβάνουν επένδυση σε διάφορα κράτη-μέλη και για τα οποία διατίθεται στήριξη σε τρίτη χώρα, θα επιτρέπεται περαιτέρω αναλογική ενίσχυση που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο στήριξης που παρέχεται σε τρίτες χώρες, μέχρι του επιπέδου που είναι αναγκαίο για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Οι νέες διατάξεις προβλέπεται να ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, λέει η Κομισιόν. Ωστόσο πρώτα θα περάσουν από τη «βάσανο» των κρατών-μελών. Ηδη, τα στρατόπεδα διαμορφώνονται και είναι κατά των προτάσεων της Κομισιόν. Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στη σύνοδο κορυφής στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευελιξία με... μαστίγιο και καρότο
Tις πολυαναμενόμενες προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών της κανόνων θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν. Μπορεί η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχουν αναστείλει την ισχύ του Συμφώνου...
Ευελιξία με... μαστίγιο και καρότο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκό «τείχος» στο βρόμικο χρήμα
Ενας νέος οργανισμός που θα εποπτεύει τις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα, έλεγχοι στους παρόχους κρυπτονομισμάτων και όριο 10.000 ευρώ σε όλη την Ε.Ε. για...
Ευρωπαϊκό «τείχος» στο βρόμικο χρήμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατολμο σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας
Μακροχρόνια συμβόλαια καταναλωτών με παρόχους με σταθερή τιμή και επιλογή πολλαπλών συμβολαίων είναι οι δύο καινοτομίες που εισάγει η πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ατολμο σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρύπες» στον έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ελλείψεις στο σύστημα λογοδοσίας και ελέγχων για τα κονδύλια για την ανάκαμψη από την πανδημία, τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 724 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό...
«Τρύπες» στον έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μες στην καλή χαρά οι αγορές
Χαμόγελα χθες στα χρηματιστήρια, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για το ΑΕΠ, τις πωλήσεις κατοικιών και την ανεργία στις ΗΠΑ, αν και μπορεί να παγώσουν την ερχόμενη εβδομάδα από τις αποφάσεις ΕΚΤ και FED για νέες αυξήσεις...
Μες στην καλή χαρά οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-αντίμετρα στις ΗΠΑ
Τρόπους για να θωρακίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες έναντι του τεράστιου συστήματος επιδοτήσεων που εφαρμόζεται από την αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης του...
Ευρω-αντίμετρα στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας