• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.2°C / 18.5°C
    3 BF
    57%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.0°C / 16.3°C
    2 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 16.0°C
    4 BF
    68%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 8.9°C / 10.0°C
    1 BF
    72%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.3°C / 11.9°C
    2 BF
    94%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 11.0°C / 14.8°C
    0 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 11.2°C
    2 BF
    71%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    3 BF
    86%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 14.3°C / 17.8°C
    5 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 16.9°C
    5 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    16°C 16.4°C / 16.8°C
    6 BF
    82%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    5 BF
    57%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.1°C / 14.1°C
    6 BF
    78%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 16.1°C
    2 BF
    54%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 15.6°C
    2 BF
    54%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    2 BF
    74%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.7°C / 18.8°C
    4 BF
    33%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.6°C
    1 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 12.7°C / 15.5°C
    3 BF
    46%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    2 BF
    72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα «κλικ» πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ

  • A-
  • A+
Εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται, ενώ η υποχώρηση του δολαρίου φαίνεται να ευνοεί τις αναπτυσσόμενες οικονομίες ● Γλιτώνει την ύφεση η ευρωζώνη.

Μικρότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με αυτήν που προέβλεπε τον Οκτώβριο αναμένει πλέον φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αρκετές οικονομίες της υφηλίου αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικές στη διάρκεια του περσινού β’ εξαμήνου, ενώ η «επιστροφή» της Κίνας ενισχύει τις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη χειμερινή ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 2,9% φέτος και το 3,1% το 2024 έναντι 3,4% που εκτιμάται ότι έκλεισε το 2022. Η εκτίμηση για το 2023 είναι 0,2% υψηλότερη της αντίστοιχης στην εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook του Ταμείου τον περασμένο Οκτώβριο (2,7%). Αντικατοπτρίζει την ευρύτερη εκτίμηση που υπάρχει στις τάξεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ για λιγότερο ζοφερές προοπτικές και «άγγιγμα» του σημείου καμπής, καθώς η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση δείχνει να προσεγγίζει το κατώτατό της σημείο και ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Το ΔΝΤ επισημαίνει σχετικά την «εκπληκτικά ανθεκτική ανάπτυξη» του τριμήνου, με τις ισχυρές αγορές εργασίας, κατανάλωση και επενδύσεις, καθώς και την καλύτερη της αναμενόμενης προσαρμογή της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση. Υπογραμμίζει ακόμη την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους δύο μήνες καθώς και την υποχώρηση του δολαρίου μετά τα υψηλά του Νοεμβρίου, που ανακουφίζει κάπως τα δανειακά βάρη των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Επισημαίνει ωστόσο ότι, αν και υψηλότερη από αυτήν που αναμενόταν τον Οκτώβριο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει φέτος αρκετά μακριά από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας (3,8%) καθώς η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

Η έκθεση προβλέπει ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα καταγράψουν ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη 4,2% φέτος και το επόμενο έτος σε σχέση με πέρυσι (4%). Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% και 1,4% φέτος και το επόμενο έτος από 2,7% πέρυσι. Εννέα στις 10 ανεπτυγμένες οικονομίες πιθανότατα θα επιβραδυνθούν φέτος, οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ανάπτυξη 1,4% ενώ η ευρωζώνη μόλις 0,7%. Ωστόσο η τελευταία, όπως υποδεικνύουν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, θα καταφέρει να αποφύγει τελικά τα περιβόητα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης (τρίμηνο 2022 και α’ τρίμηνο 2023) που σηματοδοτούν την τεχνική ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία των 20 χωρών του ευρώ κατέγραψε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1% διαψεύδοντας όλες τις εκτιμήσεις που μιλούσαν για αρνητικό ρυθμό (-0,1%).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρκία και Αργεντινή βυθίζονται σε κρίση
Δύο από τις σημαντικότερες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, η γειτονική Τουρκία και η Αργεντινή, βυθίζονται αυτές τις ημέρες σε κρίση. Τα νομίσματά τους φέτος σημειώνουν πτώση πάνω από 40%, ο πληθωρισμός...
Τουρκία και Αργεντινή βυθίζονται σε κρίση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η κατρακύλα του πέσο
Τα δάνεια του ΔΝΤ και τα προγράμματα λιτότητας που τα συνοδεύουν αποτελούν για την πλειονότητα των οικονομολόγων μοναδικό «φάρμακο» όταν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας στις αγορές. Καμιά φορά όμως...
Συνεχίζεται η κατρακύλα του πέσο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γεννάτε, γιατί... χανόμαστε!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης το ΔΝΤ για τη γήρανση του εργατικού δυναμικού της και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η αύξηση της μέσης ηλικίας του...
Γεννάτε, γιατί... χανόμαστε!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το waiver... μπορεί να περιμένει
To Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίασή του -που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη- να μην επαναφέρει το καθεστώς τής κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών,...
Το waiver... μπορεί να περιμένει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός νέου κραχ
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του «Global Financial Stability Report» το ΔΝΤ έστειλε έμμεσο μήνυμα προς κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών ότι η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση στον πλανήτη πιθανόν...
Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός νέου κραχ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα «μαύρα» μαντάτα από το ΔΝΤ
Το Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τονίζει ότι ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στην ευρωζώνη εξαιτίας της Ελλάδας παραμένει ακόμη υπαρκτός, ενώ επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία...
Νέα «μαύρα» μαντάτα από το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας