• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 12.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 13.8°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 6.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 15.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  1 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 6.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Twitter καλεί Πεντάγωνο

 • A-
 • A+
Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, η γνωστή πλατφόρμα προωθούσε επί πέντε χρόνια την αμερικανική προπαγάνδα για τη Μέση Ανατολή με ψευδείς κατηγορίες κατά του Ιράν!

Στην προώθηση της προπαγάνδας του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή βοηθούσε το Twitter παρά τη δέσμευση να μπλοκάρει όλες τις επιχειρήσεις επιρροής και παραπληροφόρησης που υποστηρίζονται από κυβερνήσεις.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης συνεργάστηκε τουλάχιστον επί πέντε χρόνια με το Πεντάγωνο προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις του τελευταίου στη Μέση Ανατολή, επιτρέποντας σε ψεύτικους λογαριασμούς αυτού να προωθούν τις φιλοαμερικανικές αφηγήσεις. Οπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος Intercept, το Twitter είχε δημιουργήσει κρυφά μια ειδική «λευκή λίστα» λογαριασμών που διαχειριζόταν η Κεντρική Διοίκηση του Πενταγώνου (CENTCOM) και οι οποίοι εξαιρούνταν από ανεπιθύμητα μηνύματα ή προειδοποιητικά μηνύματα κατάχρησης, παρέχοντάς τους μεγαλύτερη ορατότητα στην πλατφόρμα. Το Twitter εισήγαγε αθόρυβα τη λειτουργία αυτή το 2017, μετά από αίτημα αξιωματούχων του αμερικανικού στρατού για βελτίωση της προβολής 52 λογαριασμών αραβικής γλώσσας που χρησιμοποιούνταν για να «ενισχύσουν ορισμένα μηνύματα».

Οι εν λόγω «λογαριασμοί προτεραιότητας» της CENTCOM προώθησαν πληροφορίες για την υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών αφηγήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής απέναντι στο Ιράν, της υποστήριξης της πλευράς των Σαουδαράβων και των Αμερικανών στον πόλεμο της Υεμένης και της υψηλής ακρίβειας των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στόχος της όλης επιχείρησης ήταν η επιρροή και διαμόρφωση της κοινής γνώμης σε Υεμένη, Συρία, Ιράκ, Κουβέιτ και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου. Μεταξύ άλλων κάποιοι από τους λογαριασμούς αυτούς κατηγορούσαν το Ιράν ότι «απειλεί την ασφάλεια του νερού του Ιράκ και ότι πλημμυρίζει τη χώρα με κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη», ενώ κάποιοι άλλοι προωθούσαν ισχυρισμούς ότι το Ιράν αφαιρεί και συλλέγει όργανα Αφγανών προσφύγων!

Οι εν λόγω λογαριασμοί όταν ξεκίνησαν ήταν ανοιχτά συνδεδεμένοι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κάποια στιγμή όμως το Πεντάγωνο αποφάσισε να αλλάξει τακτική και άρχισε να αποκρύπτει τη σχέση του με κάποιους εξ αυτών. Η CENTCOM σύμφωνα με το Intercept απέκρυπτε τον πραγματικό ιδιοκτήτη των λογαριασμών, χρησιμοποιώντας μάλιστα κάποιες φορές ψεύτικες εικόνες προφίλ και βιογραφικά, δίνοντας την εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι ήταν πολίτες της Μέσης Ανατολής. Η πρακτική αυτή συνιστά το είδος χειραγώγησης της πλατφόρμας στο οποίο το Twitter έχει αντιταχθεί δημόσια, μη επιτρέποντας παραπλανητικές επιχειρήσεις επιρροής που υποστηρίζονται από κυβερνήσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι αξιωματούχοι του Twitter δεν έκλεισαν τους λογαριασμούς. Τους διατήρησαν ενεργούς για χρόνια και κάποιοι εξ αυτών μάλιστα παρέμεναν ανοικτοί τουλάχιστον ώς τον περασμένο Μάιο.

Οι αποκαλύψεις βασίστηκαν στα αρχεία των emails και εσωτερικών εγγράφων του Twitter (Twitter Files), στα οποία το Intercept μαζί με μια χούφτα δημοσιογράφους μη καθεστωτικών ΜΜΕ είχαν πρόσβαση την προηγούμενη εβδομάδα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η διαρροή έγινε κατ’ εντολή του Ελον Μασκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η γενική ιδέα της κίνησης αυτής είναι να αναδειχθεί οτιδήποτε κακό έχει κάνει το Twitter στο παρελθόν».

Ελλιπής εικόνα

Τα αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν και ντοκουμέντα που δημιουργήθηκαν υπό την ιδιοκτησία του Μασκ, παρέχουν μια πρωτοφανή, αν και ελλιπή, εικόνα για τη λήψη των αποφάσεων σε μια μεγάλη εταιρεία κοινωνικών μέσων.

Το Twitter, όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος Λι Φανγκ, που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό του Intercept, δεν παρείχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες της εταιρείας. Αντίθετα, του επέτρεψαν, για τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, να υποβάλει τα αιτήματά του χωρίς περιορισμούς, τα οποία στη συνέχεια ικανοποιήθηκαν από δικηγόρο. Κάτι που -όπως επισημαίνει- υποδεικνύει ότι η έρευνα και τα ευρήματά της ίσως να μην έχουν φτάσει ώς το κόκαλο της υπόθεσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψήφος μόνο για... συνδρομητές
Η χυλόπιτα που του έριξαν οι «τιτιβιστές» ψηφοφόροι μάλλον έπεσε βαριά στον Ελον Μασκ, που ετοιμάζεται να τους «τιμωρήσει», περιορίζοντας τη συμμετοχή στις δημοσκοπήσεις του μόνο για όσους χρήστες του Twitter...
Ψήφος μόνο για... συνδρομητές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάδοχο στην ηγεσία του Twitter αναζητά με... δημοσκόπηση ο Ελον Μασκ
Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ή μήπως κάποιο λάκκο έχει η φάβα; Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν χθες υπέρ της παραίτησης του Ελον Μασκ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter...
Διάδοχο στην ηγεσία του Twitter αναζητά με... δημοσκόπηση ο Ελον Μασκ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πορφυρογέννητοι της κρίσης
Ο λόγος αυτή τη φορά είναι για τους διευθύνοντες συμβούλους των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Βρετανίας, οι οποίοι είδαν τις μέσες αποδοχές τους να εκτοξεύονται πέρυσι κατά 39% σε σχέση με το...
Οι πορφυρογέννητοι της κρίσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαδημαϊκοί και μιντιάρχες στη «μηχανή επιρροής»
Φουντώνει ακόμη περισσότερο η φωτιά που άναψε από τις αποκαλύψεις των Uber Files, καθώς νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες από τον «Guardian» και τα άλλα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν ότι, εκτός από τους πολιτικούς,...
Ακαδημαϊκοί και μιντιάρχες στη «μηχανή επιρροής»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο παζάρι για την τιμή του Twitter
Την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ είχε ισχυριστεί ότι η συμφωνία ήταν «σε αναμονή», αμφισβητώντας τις αιτιάσεις του Twitter για τους ψεύτικους λογαριασμούς, ενώ τη Δευτέρα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να...
Νέο παζάρι για την τιμή του Twitter

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας