• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 19.3°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.8°C / 15.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.7°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.3°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 15.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  50%

Η Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας, με τους υπουργούς Εμπορίου και Ενέργειας της Τσεχίας και τον Κύπριο ομόλογό τους Μάριο Παναγίδη, που πανηγύρισαν με τις άσπρες μπλούζες τους τη συμφωνία

European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ

 • A-
 • A+
Με πλειοψηφία 24 χωρών, αποχή Ολλανδίας και Αυστρίας και «κατά» από Ουγγαρία πέρασε από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. ο «κόφτης» στην τιμή του αερίου έπειτα από εννέα άκαρπες συναντήσεις ● Οριο ανά μεγαβατώρα, 35 ευρώ διαφορά από το LNG και τρεις μέρες υπέρβασης του ορίου για ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Μπλούζες με σύνθημα «θα συγκαλέσουμε όσα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας χρειαστούν» φορούσαν στην τελική συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός της Τσεχίας και η ομάδα του. Με αυτόν τον αστείο τρόπο θέλησαν να πανηγυρίσουν για τη συμφωνία που έκλεισε επιτέλους χθες για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Πράγματι, εννέα συνολικά συμβούλια πραγματοποίησε η τσεχική προεδρία για το ενεργειακό από τον Ιούνιο αφού ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία «εκτροχίαζε» τις τιμές της ενέργειας. Τα έξι από αυτά, τρία τακτικά και τρία έκτακτα, ήταν αφιερωμένα στις διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Χθες, επιτέλους, η συμφωνία ήρθε με ενισχυμένη πλειοψηφία. Το ύψος του πλαφόν, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί, είναι τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 95 ευρώ λιγότερα δηλαδή από την απαράδεκτη αρχική πρόταση της Κομισιόν. Για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών, όπως αποκαλεί το πλαφόν η Κομισιόν, θα πρέπει η τιμή του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 180 ευρώ και η διαφορά από την τιμή του LNG να είναι 35 ευρώ για 3 μέρες.

Είκοσι τέσσερις χώρες ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, με τη Γερμανία -που αρχικά ούτε να ακούσει ήθελε για πλαφόν- να συμμετέχει σε αυτήν με κάποια ανταλλάγματα που έχουν σχέση με την αδειοδότηση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό το γεγονός ότι οι χώρες του Νότου -κυρίως- που επέμεναν στο πλαφόν, είχαν κρατήσει σε «ομηρία» τα θέματα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου σε επίπεδο Ε.Ε. και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ. Από την ψηφοφορία απείχαν Ολλανδία και Αυστρία, ενώ το μόνο κράτος που ψήφισε κατά ήταν η Ουγγαρία.

Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο σοβαρό θέμα ενέργειας περιθωριοποιείται η Ολλανδία και αναγκάζεται να... συρθεί η Γερμανία. Η Ελλάδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τελικά τα 180 ευρώ-ταβάνι είναι μια δικαίωση.

Ο μηχανισμός

Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε πως ήταν η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση μέχρι στιγμής και ότι πιστεύει πως το αποτέλεσμα ήταν ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» με υποχωρήσεις και από τα δύο «στρατόπεδα», κάνοντας λόγο για έναν «αποτελεσματικό ρεαλιστικό μηχανισμό που θα προστατεύσει τους πολίτες από τις υψηλές τιμές» του περασμένου καλοκαιριού, στον οποίο προστέθηκαν δικλίδες ασφαλείας για την αγορά ενέργειας της Ε.Ε.

Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δυναμικό πλαφόν, καθώς θα απαγορεύονται οι συναλλαγές που υπερβαίνουν το λεγόμενο «δυναμικό όριο προσφοράς», το οποίο ορίζεται στην τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές συν 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αν η τιμή αναφοράς είναι κάτω από 145 ευρώ, το όριο παραμένει στο άθροισμα 145 συν 35).

Εφόσον ενεργοποιηθεί, το πλαφόν μπορεί να ισχύει για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες και απενεργοποιείται αυτόματα αν η τιμή πέσει κάτω από τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες ή αν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιφερειακό ή πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Κομισιόν, ιδιαίτερα σε συνθήκες που η κατάσταση οδηγήσει σε διακοπές παροχής.

Προβλέπεται επίσης μηχανισμός διακοπής του πλαφόν, ο οποίος θα ενεργοποιείται αν διαπιστωθούν κίνδυνοι στην ασφάλεια προμήθειας, την οικονομική σταθερότητα, τις ροές φυσικού αερίου εντός της Ε.Ε. ή κίνδυνοι αυξημένης ζήτησης. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα παρακολουθούν την κατάσταση για εντοπισμό τυχόν κινδύνων. Επίσης το πλαφόν θα αναστέλλεται αν η ζήτηση μειωθεί κατά 15% εντός ενός μήνα ή 10% εντός δυο, αν μειωθούν δραματικά οι εισαγωγές LNG ή αν μειωθεί σημαντικά ο όγκος συναλλαγών σε αέριο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν για συμβόλαια παραγώγων για τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες και το επόμενο έτος. Ο ESMA και ο ACER θα προχωρήσουν σε έκδοση προκαταρκτικής έκθεσης με την οποία θα αξιολογείται η εφαρμογή του μηχανισμού και στη συνέχεια η Κομισιόν θα προτείνει αλλαγές μεταξύ των οποίων για εξαίρεση κόμβων αγορών άλλων από το TTF.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Συμφωνία 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία, εάν δεν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και το πλαφόν
Νέο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνοι και αστερίσκοι μετά τη συμφωνία για το πλαφόν στο αέριο
Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να αναστείλει το πλαφόν στην τιμή του αερίου, εάν οι κίνδυνοι από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, υπερβαίνουν τα οφέλη.
Κίνδυνοι και αστερίσκοι μετά τη συμφωνία για το πλαφόν στο αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλός εκβιασμός για το αέριο
Δύο επιπλέον προβλήματα για τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που αποφασίζουν σήμερα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: οι πιέσεις που ασκού το Κατάρ και οι προειδοποιήσεις του διαχειριστή των χρηματιστηρίων ICE.
Διπλός εκβιασμός για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η όποια λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενη στις σημερινές διαβουλεύσεις, την αποτυχία των οποίων προεξόφλησε.
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι συμφωνία δε θα υπάρξει στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη και άρα το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που επιδιώκει έτσι κι αλλιώς η Γερμανία.
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν στη λιανική τιμή; Νέα πρόταση στο Εcofin για το φυσικό αέριο
Αισιόδοξη η επικεφαλής της Κομισιόν για ενεργειακή επάρκεια, όσο μπαίνουμε βαθιά στο χειμώνα ● Καλά κρατεί ο διχασμός πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου
Πλαφόν στη λιανική τιμή; Νέα πρόταση στο Εcofin για το φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας