Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ή μήπως κάποιο λάκκο έχει η φάβα; Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν χθες υπέρ της παραίτησης του Ελον Μασκ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter σε δημοσκόπηση που ο ίδιος ο μεγιστάνας προκάλεσε με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα προχθές αργά το βράδυ. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος αγόρασε την εταιρεία πριν από 54 ημέρες αναλαμβάνοντας παράλληλα και τα ηνία της, είχε διαμηνύσει ότι θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – που χθες όταν έκλεισε βρήκε το 57,5% να τάσσεται υπέρ της παραίτησης. Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες αν τελικά θα αποχωρήσει.
Ο Μασκ που τα έχει κάνει σαλάτα από τότε που ανέλαβε το Twitter ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει διάδοχος. «Κανείς δεν θέλει τη δουλειά που μπορεί πραγματικά να κρατήσει ζωντανό το Twitter», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ απαντώντας σε έναν χρήστη που είπε ότι θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του ξεκαθάρισε: «Πρέπει να σου αρέσει πολύ ο πόνος. Είναι μια παγίδα: πρέπει να επενδύσετε τις αποταμιεύσεις της ζωής σας στο Twitter που βρίσκεται σε τροχιά χρεοκοπίας από τον Μάιο. Θέλεις ακόμα τη δουλειά;»
Ο Μασκ έχει ιστορικό χρήσης δημοσκοπήσεων στο Twitter προκειμένου να επικυρώσει σημαντικές αποφάσεις του. Το 2021 πούλησε το ένα δέκατο των μετοχών του στην Tesla έπειτα από δημοσκόπηση. Τον περασμένο μήνα αποκατέστησε το λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από δημοσκόπηση, ενώ επανάφερε πρόσφατα αριθμό λογαριασμών που είχαν ανασταλεί επίσης έπειτα από γκάλοπ.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να έχει αποφασίσει το τελικό αποτέλεσμα πριν από την ανάρτηση: την πώληση των μετοχών του στην Tesla, για παράδειγμα, την είχε ανακοινώσει πολύ πριν τη θέσει σε ψηφοφορία, ενώ και το σχέδιό του για την επαναφορά του λογαριασμού του Τραμπ είχε συζητηθεί πριν καν αγοράσει το Twitter. Την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είχε επίσης υπαινιχθεί πολύ πριν από τη δημοσίευση της δημοσκόπησης στο Twitter. Στις 16 Νοεμβρίου, είχε πει σε έναν δικαστή ότι σχεδίαζε να μειώσει τον χρόνο του στο Twitter και «να βρει κάποιον άλλο να το διευθύνει με την πάροδο του χρόνου».
«Είναι πιο πιθανό ότι είχε ήδη ένα σχέδιο πριν κάνει αυτή τη δημοσκόπηση», τονίζει ο Mike Butcher, αρχισυντάκτης του TechCrunch, προσθέτοντας ότι «αν και δεν είναι απολύτως σαφές ποιο είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο, το σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα κάνει αυτό που θέλει».
Από την πλευρά του ένας πρώην εργαζόμενος του Twitter που εκδιώχθηκε πρόσφατα από την εταιρία υποστηρίζει ότι ο Μασκ που τα ’κανε μούσκεμα δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί από επενδυτές που τον χρηματοδότησαν και «χρησιμοποιεί αυτή τη δημοσκόπηση για να φανεί ότι ακολουθεί τη βούληση του λαού και όχι εκείνων που πληρώνουν τους λογαριασμούς του». «Οι επενδυτές του σίγουρα εστιάζουν σε αυτό τώρα και αναρωτιούνται αν ο Μασκ ήταν το σωστό άλογο για να ποντάρουν», προσθέτει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας