• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.8°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

 • A-
 • A+
Πρώτη πτώση από τον Ιούνιο του 2021 σημειώθηκε τον μήνα που πέρασε ● Στο 10% διαμορφώθηκε στη ζώνη του ευρώ και στο 9% στην Ελλάδα.

Στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ηταν η πρώτη πτώση του πληθωρισμού των 19 χωρών του ευρώ ύστερα από 17 μήνες και οφειλόταν στη μικρή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Η ενέργεια παρέμεινε ωστόσο βασική συνισταμένη του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας που ταλανίζει τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, σε μηνιαία βάση οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 1,9% ενώ σε ετήσια η άνοδός τους επιβραδύνθηκε στο 34,9% από 41,6% τον Οκτώβριο. Ο άλλος μεγάλος εφιάλτης των νοικοκυριών, οι τιμές των τροφίμων, τσίμπησαν ακόμη 0,9% σε μηνιαία βάση ενώ σε ετήσια η άνοδός τους προσέγγισε το 13,6% από 13,1% τον Οκτώβριο.

Τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των «19» κατέγραψαν οι τρεις χώρες της Βαλτικής -Λετονία (21,7%), Εσθονία (21,4%) και Λιθουανία (21,4%)- ενώ συνολικά 11 χώρες από τις 19 του ευρώ εμφάνισαν διψήφια ποσοστά. Αντίθετα, τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχαν η Ισπανία (6,6%), η Γαλλία (7,1%) και η Μάλτα (7,2%). Στη χώρα μας ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.

H επιβράδυνση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα οδηγεί αρκετούς οικονομικούς αναλυτές στην πρόβλεψη ότι αυτός αγγίζει σύντομα (αν δεν άγγιξε ήδη) το υψηλότερο σημείο του τρέχοντος κύκλου ανόδου του. Θεωρούν ότι ακόμη κι αν αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο οι τιμές κινηθούν υψηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, αυτές θα υποχωρήσουν κάθετα στη διάρκεια του 2023. Κάτι που, όπως τονίζουν, θα μπορούσε να σημαίνει μικρότερες ή λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ τους επόμενους μήνες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το μέγεθος και η ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν, όπως είπε, από τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, τις μεταβολές στους μισθούς και τις πληθωριστικές προσδοκίες.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω, στα επίπεδα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο τού 2%», ανέφερε γενικόλογα η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές φέτος και αναμένεται να το πράξει ξανά αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το πόσες φορές θα το επαναλάβει στη διάρκεια του 2023.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα προκειμένου να δοθεί χρόνος αντίδρασης στην πραγματική οικονομία απέναντι στο υψηλότερο κόστος του χρήματος, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα που η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων αποτελεί μονόδρομο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ: Σκούρα τα πράγματα
Συρρίκνωση αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αύξηση εταιρικών χρεοκοπιών, απότομες μειώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει το ζοφερό εγγύς μέλλον που περιγράφει η Φρανκφούρτη.
ΕΚΤ: Σκούρα τα πράγματα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωζώνη: Ρεκόρ πληθωρισμού με διψήφια ποσοστά
Τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 38,3% και αμέσως μετά οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού που σημείωσαν αντίστοιχη άνοδο 10,6%.
Ευρωζώνη: Ρεκόρ πληθωρισμού με διψήφια ποσοστά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
Σε χαμηλό 4ετίας με ετήσιο ρυθμό -0,3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζοντας για βαθύτερη ύφεση. Πιο κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ.
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
Οι Γερμανοί πιέζουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της και να απεμπολήσει την ποσοτική χαλάρωση λόγω ανόδου πληθωρισμού. Τα στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, τα σημερινά 100...
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας