• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.6°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.4°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  79%

Η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ και ο Τζερόμ Πάουελ της Fed διαμηνύουν ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις επιτοκίων και τον πληθωρισμό

AP Photo/Michael Probst, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτόκια και αγορές σε ασύμβατες τροχιές

 • A-
 • A+
Γιατί θα έχουμε κι άλλον «πόνο» με αυξήσεις επιτοκίων και νέο γύρο πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια ● Κοινωνικοπολιτικοί οι λόγοι που οι κεντρικές τράπεζες δεν θα κάνουν πίσω στις αυξήσεις επιτοκίων, μέχρι ο «πόνος» να παγώσει εντελώς τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Μέχρι πριν από έναν περίπου μήνα, τα επιτόκια και οι αγορές κινούνταν σε ασύμβατες τροχιές: τα επιτόκια ανέβαιναν, ενώ οι αγορές έπεφταν. Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι τροχιές είναι συμβατές: οι αγορές ανεβαίνουν, παρά τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων αλλά και για έναρξη, οσονούπω, του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, τα ισχυρά αλλά πιο υποτιμημένα σε σχέση με το δολάριο νομίσματα (ευρώ, βρετανική λίρα) ανατιμώνται. Πόσο «λογικό» και, κυρίως, πόσο βιώσιμο είναι αυτό και ποια θα είναι η συνέχεια; Τελείωσε η bear market (καθοδική φάση των αγορών) και εισήλθαμε αισίως σε φάση bull market (ανοδική) ή πρόκειται για προσωρινή ανάκαμψη, την οποία θα ακολουθήσει νέα πτωτική φάση;

Οι πιο αισιόδοξοι ή όσοι έχουν λόγους να εμφανίζονται αισιόδοξοι υποστηρίζουν το πρώτο, ακόμη και όταν παραδέχονται ότι το πρώτο τετράμηνο του 2023 θα υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση και πιθανότατα ύφεση στις ισχυρές οικονομίες. Από την άλλη, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες δημοσιοποιούν εκθέσεις, οι οποίες εκτιμούν το δεύτερο. Εκ μέρους της Morgan Stanley, o θεωρούμενος «πιο επιτυχημένος αναλυτής της Wall Street», Μάικ Γουίλσον, εκτιμά ότι ο αμερικανικός βιομηχανικός Δείκτης S&P500 θα γνωρίσει σημαντική πτώση έως και 30% στο πρώτο τετράμηνο του 2023, λόγω της πτώσης των κερδών, ως αποτέλεσμα της ύφεσης.

Η Goldman Sachs, με ενημερωτικό της σημείωμα, διαπιστώνει ταχεία αποσυμφόρηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων σε σημαντικά διεθνή λιμάνια -σαφής ένδειξη ότι η παγκόσμια ζήτηση εμφανίζει ραγδαία κάμψη και εισερχόμαστε σε ύφεση-, συστήνοντας στους επενδυτές μεγάλη προσοχή.

Η Deutsche Bank συνηγορεί επίσης υπέρ μιας νέας μεγάλης πτώσης του S&P500 κατά 25%, στις 3.250 μονάδες από 3.900 που είναι σήμερα (υπερδιπλάσια από την πρόσφατη άνοδο κατά 12% από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα).

Ωστόσο, απείρως μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι δηλώσεις των «μεγάλων αφεντικών» των κεντρικών τραπεζών, του κ. Τζερόμ Πάουελ της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας και της κ. Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο αλέκτωρ του Πάουελ και της Λαγκάρντ… ελάλησε

Ο κ. Πάουελ μίλησε για «πόνο» (όχι μόνο ως αποτέλεσμα αλλά και ως συνειδητή επιδίωξη της ανόδου των επιτοκίων), ενώ η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη» με τις αυξήσεις επιτοκίων και ίσως δεν έχουμε ακόμη δει τα υψηλά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη! Η κ. Λαγκάρντ, επίσης, επαναλαμβάνει ακούραστα την προτροπή προς τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών να μη λαμβάνουν μέτρα (στήριξης) που αντιστρατεύονται το νόημα και τους στόχους της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

Το μήνυμα είναι σαφές: πρέπει να υπάρξει «πόνος» -και μάλιστα… πολύς- και πρέπει να βιωθεί… χωρίς αναισθητικό για να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι: ποιο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Αν ο στόχος είναι όχι απλώς να μειωθεί λίγο ο πληθωρισμός αλλά να «τσακιστεί» η βάση αναπαραγωγής των πληθωριστικών προσδοκιών, τότε ο «πόνος» πρέπει να είναι πολύς. Αν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί και μετεωρίζεται σε επίπεδα, παραδείγματος χάριν, 30% κάτω από τα σημερινά, όχι μόνο θα έχουμε στασιμοπληθωρισμό ή και υφεσο-πληθωρισμό, αλλά οι πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμείνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η άνοδος των αγορών δεν λειτουργεί υπέρ της κάμψης και του παγώματος των πληθωριστικών προσδοκιών, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο «πόνος» που απομένει αφορά και τις αγορές…

Τέλος, παρότι οι καθαυτό οικονομικοί παράγοντες είναι σημαντικοί, εξίσου σημαντικοί είναι και οι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά -και το έχουν δηλώσει. Το συμπέρασμά τους είναι ότι ο πληθωρισμός έχει μεγάλη δύναμη αποσταθεροποίησης του κοινωνικοοικονομικού στάτους, πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι ο αποπληθωρισμός.

Οι αγορές σύντομα θα αναγκαστούν να κινηθούν ασύμβατα με τα επιτόκια, δηλαδή σε καθοδική τροχιά. Και το μεγάλο δίλημμα είναι αν η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα ανασχέσει την κοινωνικοπολιτική αποσταθεροποίηση ή θα την προκαλέσει και επιδεινώσει…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μες στην καλή χαρά οι αγορές
Χαμόγελα χθες στα χρηματιστήρια, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για το ΑΕΠ, τις πωλήσεις κατοικιών και την ανεργία στις ΗΠΑ, αν και μπορεί να παγώσουν την ερχόμενη εβδομάδα από τις αποφάσεις ΕΚΤ και FED για νέες αυξήσεις...
Μες στην καλή χαρά οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κριτήρια Μάαστριχτ επιστρατεύει η ΕΚΤ
Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED) υπαινίσσεται σαφώς ότι η πολιτική της εισέρχεται σε περίοδο «χαλάρωσης» της νομισματικής της πολιτικής. Στην Ευρώπη όμως, η...
Κριτήρια Μάαστριχτ επιστρατεύει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάλλιο βαθιά ύφεση παρά υψηλός πληθωρισμός»
Είχαμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε με την όψη του γερακιού την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED), αλλά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, την περασμένη Πέμπτη, ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική...
«Κάλλιο βαθιά ύφεση παρά υψηλός πληθωρισμός»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ντέρμπι» για τα επιτόκια του ευρώ
Την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη η σημαντικότερη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2022 ● Τα «γεράκια» πιέζουν για αύξηση 0,75% και τα «περιστέρια» βάζουν τον πήχη στο 0,50%.
«Ντέρμπι» για τα επιτόκια του ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης
Αποσκοπώντας ευθέως με την πολιτική της στην «πάταξη» της ζήτησης, η ΕΚΤ σπεύδει προληπτικά να θωρακίσει τις τράπεζες πριμοδοτώντας τες ευθέως με τις αποφάσεις της.
Η ΕΚΤ, τα μπόνους στις τράπεζες και τα θύματα της ύφεσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας