• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 5.7°C
  4 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.3°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.9°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 4.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 4.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.5°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  3 BF
  41%

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

AP Photo/Michael Sohn

Κίνδυνος για τη διεθνή οικονομία τα κινεζικά lockdown, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την Κίνα να υπαναχωρήσει από την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στην πανδημία και τα αυστηρά lockdowns που επιβάλλει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κρούσματα της ασθένειας Covid-19. H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε το Πεκίνο να κινηθεί προς περισσότερο στοχευμένες ενέργειες, επικαλούμενη τον αντίκτυπο τόσο στους Κινέζους πολίτες και την οικονομία της Κίνας, αλλά και τη διεθνή οικονομία.

Η συνέντευξη της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο Associated Press ήρθε την ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις, καθώς οι πολίτες έχουν εξαντληθεί από τους διαρκείς περιορισμούς.

«Είναι καιρός η Κίνα να απομακρυνθεί από τα μαζικά lockdown και να προχωρήσει σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για τον COVID-19», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής θα αμβλύνει τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στον εφοδιασμό με τρόφιμα.

Όπως είπε, χρειάζεται μια «αναβαθμονόμηση» της σκληρής προσέγγισης του «μηδενικού COVID» της Κίνας, με στόχο να απομονώνεται κάθε περιστατικό, «ακριβώς λόγω του αντίκτυπου που έχει τόσο στους ανθρώπους όσο και στην οικονομία».

Στην Κίνα, οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής χώρας και στο Χονγκ Κονγκ, ως το μεγαλύτερο σόου δημόσιας διαφωνίας εδώ και δεκαετίες. Οι αρχές έχουν χαλαρώσει ορισμένους ελέγχους, αλλά δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι υποχωρούν από τη βασική στρατηγική τους που έχει οδηγήσει σε κατ' οίκον περιορισμό εκατομμύρια ανθρώπους για μήνες.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούμε από τα μαζικά lockdown, «αλλά να πάμε σε πολύ στοχευμένους περιορισμούς. Αυτή η στόχευση επιτρέπει τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID χωρίς σημαντικό οικονομικό κόστος» και κάλεσε την Κίνα να εξετάσει τις πολιτικές εμβολιασμού και να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των «πιο ευάλωτων ανθρώπων».

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών μεταξύ των ηλικιωμένων είναι ένας σημαντικός λόγος που το Πεκίνο έχει καταφύγει σε lockdown, ενώ η εμφάνιση πιο μεταδοτικών παραλλαγών έχει ασκήσει αυξανόμενη πίεση στην προσπάθεια αποτροπής οποιασδήποτε εξάπλωσης. Εξαιτίας των lockdown έχουν επιβραδυνθεί όλοι οι τομείς της οικονομίας, από τα ταξίδια και το λιανεμπόριο έως τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, και η Γκεοργκίεβα την προέτρεψε «να προσαρμόσει τη συνολική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που έχει στον υπόλοιπο κόσμο».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3,2% φέτος, ποσοστό χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο για το έτος, σπάνιο φαινόμενο για την Κίνα.

Αν και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση που συνιστά το ΔΝΤ, με απομόνωση μεμονωμένων κτιρίων ή γειτονιών όπου καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού, αντί για ολόκληρες πόλεις όπως στο παρελθόν, η αύξηση των μολύνσεων από τον Οκτώβριο οδήγησε τις τοπικές αρχές που αντιμετωπίζουν πιέσεις από ψηλά να επιβάλουν καραντίνες και άλλους περιορισμούς που οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως πολύ ακραίους.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε στο Πεκίνο τόσο για τα lockdown όσο και για την καταστολή των διαδηλώσεων, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπερασπίστηκε τη πολιτική της χώρας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα του κοινού προστατεύονται από το νόμο και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να «παρέχει τη μέγιστη προστασία στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο του COVID στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».

Μέγιστος κίνδυνος ο πληθωρισμός

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε και στο ζήτημα του πληθωρισμού, ο οποίος συνιστά σοβαρότατο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων με αποτέλεσμα να γίνεται ακριβός ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και αποπληρωμής των δανείων. 

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη περίοδο εν όψει του νέου έτους», είπε. «Πρέπει να είναι πειθαρχημένοι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Γιατί; Επειδή ο πληθωρισμός υπονομεύει τα θεμέλια της ανάπτυξης και βλάπτει περισσότερο τους φτωχούς ανθρώπους».

Ερωτηθείσα εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που ενισχύουν το δολάριο και ασκούν πίεση στις φτωχότερες χώρες, η Γκεοργκίεβα είπε ότι «η Fed δεν έχει άλλη επιλογή», μέχρι να μειωθεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός. «Το οφείλουν στην οικονομία των ΗΠΑ, το οφείλουν στην παγκόσμια οικονομία, γιατί ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ο πληθωρισμός δεν τεθεί υπό έλεγχο μπορεί επίσης να έχει δευτερογενείς επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Τα δεδομένα λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε πίσω», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ανησυχία για τις εντάσεις ανατολής-δύσης

Προειδοποίησε επίσης ότι οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης και μεταξύ Ρωσίας και Δύσης απειλούν να περιορίσουν το εμπόριο και τις ευεργετικές του επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Και ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού εξαιτίας της πανδημίας, επισήμανε ότι «πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις τάσεις οικονομικού προστατευτισμού» που αναπτύσσονται.

Όπως επισήμανε, το πρόβλημα της πείνας ανά τον κόσμο ήταν ήδη σοβαρό πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην ανθεκτική γεωργία, να στηριχθούν οι μικροί αγρότες, αλλά και να γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων.

«Πρέπει να παραδεχτούμε στις πιο πλούσιες κοινωνίες, στις πιο εύπορες οικογένειες, ότι σπαταλάμε φαγητό σε καθημερινή βάση, ακόμη και σε ποσότητες που επαρκούν για να θρέψουν τον υπόλοιπο κόσμο», είπε. «Η πείνα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αφότου η Μόσχα διέκοψε τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας δημιουργούν την ευκαιρία να «επιταχυνθεί η μετάβαση σε ενεργειακές προμήθειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα» μέσω κινήτρων για πράσινες επενδύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
Χαμηλότερες προσδοκίες για μία ακμαία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 δημιουργούν τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ, που λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα της Όμικρον.
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς παραίτηση η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από το ΔΝΤ;
Καταγγέλλεται ότι κατηύθυνε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κατάταξης της Κίνας σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ήταν δεύτερη στην ιεραρχία του ανώτατου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Προς παραίτηση η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από το ΔΝΤ;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πειραγμένες» αξιολογήσεις υπέρ της Κίνας
Εμπλοκή τής νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διαπιστώνει έκθεση ανεξάρτητης νομικής εταιρείας ● Οι ερευνητές διαπίστωσαν παρατυπίες και «αδικαιολόγητες πιέσεις» από κορυφαία στελέχη του...
«Πειραγμένες» αξιολογήσεις υπέρ της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του κορονοϊού
Τους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν τη διεθνή οικονομία λόγω της πανδημίας επισημαίνει η Κρισταλίνα Γκεορκίεβα. Πρόβλεψη για διεθνή ύφεση της τάξης του 4,9% για το 2020.
ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του κορονοϊού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πανδημία θα προκαλέσει τη χειρότερη ύφεση από το 1930
Μια αρκετά σκοτεινή εικόνα των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας παρουσίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις μπορεί ήδη να παίρνουν δημοσιονομικά...
Η πανδημία θα προκαλέσει τη χειρότερη ύφεση από το 1930

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας