• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.6°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.4°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΟΟΣΑ χάνει τη φορολογική εξουσία του

 • A-
 • A+
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξουσιοδότησε τον Οργανισμό να ξεκινήσει διακυβερνητικές συνομιλίες για τη διαμόρφωση νέων διεθνών φορολογικών κανόνων, «αδειάζοντας» τον ΟΟΣΑ, που κατέχει μέχρι σήμερα το «μονοπώλιο» στην παγκόσμια νομοθέτηση, «κάνοντας πλάτες» σε πλούσιες χώρες - φορολογικούς παραδείσους.

Ιστορική νίκη πέτυχαν, νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, όσοι μάχονται εδώ και χρόνια για τον τερματισμό της ληστρικής φοροδιαφυγής πολυεθνικών εταιρειών και πλουσίων, το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και τη συγκρότηση ενός δίκαιου φορολογικού κανονιστικού πλαισίου στην υφήλιο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο δίνει την εντολή στον Οργανισμό να ξεκινήσει διακυβερνητικές συνομιλίες για τη διαμόρφωση διεθνών φορολογικών κανόνων.

Το ψήφισμα είχε κατατεθεί από την Αφρικανική Ομάδα (54 χώρες) και υποστηρίχθηκε από δεκάδες ΜΚΟ και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο. Ανοίγει τον δρόμο για μια παγκόσμια συμφωνία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε νέους φορολογικούς κανόνες, μεταρρυθμίσεις της υφιστάμενης φορολογικής πολιτικής και δημιουργία νέων διεθνών οργάνων του ΟΗΕ. Δίνει μεγαλύτερο λόγο στις αναπτυσσόμενες χώρες και συνιστά πιθανότατα την αρχή του τέλους της 60ετούς κυριαρχίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ως βασικού νομοθέτη της παγκόσμιας φορολογίας. Εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει αγώνα εξουσίας μεταξύ των δυο οργανισμών, ο οποίος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, τις επόμενες δεκαετίες, σε παγκόσμιες και τοπικές οικονομίες, επιχειρήσεις και ανθρώπους.

Ελιγμοί

Στο ψήφισμα, όπως αποκάλυψαν άνθρωποι που συμμετείχαν στη σύνοδο του ΟΗΕ, αντιτάχθηκαν έντονα και παρασκηνιακά κάποιοι δυτικοί διπλωμάτες. Αρκετές πλούσιες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, προσπάθησαν να μποϊκοτάρουν την προσπάθεια, με στόχο τη διατήρηση του ελέγχου που έχουν σήμερα μέσω του ΟΟΣΑ στο διεθνές φορολογικό κανονιστικό πλαίσιο. Οι δυτικοί φέρονται, μάλιστα, να επιχείρησαν, ακόμη και την ύστατη στιγμή, στο τελευταίο λεπτό, να αποδυναμώσουν την εντολή στον ΟΗΕ για διακυβερνητικές συνομιλίες που υπήρχε στο ψήφισμα. Κάτι που απορρίφθηκε ωστόσο από τις υπόλοιπες χώρες - μέλη του Οργανισμού.

Η ανθρωπότητα χάνει συνολικά κάθε χρόνο φόρους 483 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της φορολογικής κατάχρησης των πολυεθνικών και των πλούσιων ιδιωτών. Πάνω από τα τρία τέταρτα αυτών των απωλειών διευκολύνονται από τις πλούσιες χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, τις υπεράκτιες κτήσεις τους και τις εξαρτώμενες επικράτειες. Η κλοπή των φόρων είναι πολύ πιο επώδυνη για τις φτωχότερες χώρες, καθώς αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στις δημόσιες δαπάνες τους.

Η είσπραξη των φόρων που κλέβουν πολυεθνικές και πλούσιοι θα μπορούσε σε μια δεκαετία να αποτρέψει τον θάνατο 600.000 παιδιών και 73.000 μητέρων. Περισσότερα από 20 εκατ. παιδιά του τρίτου κόσμου θα μπορούσαν να πάνε στο σχολείο, 17 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι κάθε χρόνο να έχουν καθαρό νερό, 34 εκατομμύρια βασική αποχέτευση.

Συνολικά, ο πλούτος που κρύβεται από πλουσίους και πολυεθνικές στους φορολογικούς παραδείσους είναι σήμερα υπερδιπλάσιος όλων των δολαρίων και των ευρώ που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις της Δύσης είναι υπεύθυνες για αυτή την κατάντια και την παρακμή. Χαρίζουν κάθε χρόνο 89 δισ. δολάρια εταιρικό φόρο, ο οποίος παρκάρεται σε φορολογικούς παραδείσους, μέσω μιας κραυγαλέας παραχώρησης του ΟΟΣΑ στις πολυεθνικές, η οποία απαιτεί τη διατήρηση της ανωνυμίας των τελευταίων, όταν προκύπτει -από τις ανά χώρα αναφορές των οικονομικών τους αποτελεσμάτων- ότι μεταφέρουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους (βλ. Στον φακό της «Εφ.Συν». «Η ανωνυμία πλυντήριο φοροδιαφυγής», 15/11/22). Ο ΟΟΣΑ είναι υπεύθυνος όχι μόνο γι’ αυτήν τη σκανδαλώδη εύνοια προς τις πολυεθνικές, αλλά και για την κωλυσιεργία και συνολικά τον ρόλο του στη διαδικασία θέσπισης δίκαιων φορολογικών κανόνων.

Φορολογικοί παράδεισοι

Αξιολογεί σήμερα ως «μη επιβλαβείς» φορολογικά χώρες καραμπινάτους φορολογικούς παραδείσους της υφηλίου, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, που, όπως έχει αποδειχθεί, ευθύνονται για το 98% των κινδύνων εταιρικής φορολογικής κατάχρησης και για το 78% των φόρων που χάνονται παγκοσμίως.

Αξιολογώντας ότι δεν είναι φορολογικοί παράδεισοι, ο ΟΟΣΑ «ξεπλένει» αυτές τις ανεπτυγμένες χώρες - μέλη του και τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές που εφαρμόζουν. Γι’ αυτό και το βήμα που έγινε για τον παραμερισμό του και τη μεταφορά της θέσπισης των κανόνων παγκόσμιας φορολογίας «στο φως της δημοκρατίας στον ΟΗΕ» είναι σημαντικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανωνυμία, πλυντήριο φοροδιαφυγής
Το Τaxis Justice Network, συνασπισμοί χωρών και αρκετοί άλλοι φορείς απαιτούν πλέον από το G20 να μεταβιβάσει την εντολή για την υποβολή των εκθέσεων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων στον ΟΗΕ.
Η ανωνυμία, πλυντήριο φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
Χαμένους φόρους άνω των 115 δισ. δολαρίων κοστίζουν κάθε χρόνο στην υφήλιο οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεχίζουν να διευκολύνουν το χρηματοοικονομικό απόρρητο, βοηθώντας πολυεθνικές...
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του 2014, το Λουξεμβούργο συνέχισε να βοηθά τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν αντικαθιστώντας τις «μυστικές φορολογικές συμφωνίες» με...
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο άξονας της φοροαποφυγής
Λαβράκια έβγαλαν τα στοιχεία-ορόσημο που δημοσιοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο άξονας της φοροαποφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαρά των μετόχων η «τέλεια καταιγίδα»
Προβλέψεις για πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια στο σύνολο του 2022 ● Στην κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα μερίσματα ο αυστραλέζικος κολοσσός εξόρυξης BHP, η γνωστή μας Novartis και ο δανέζικος ναυτιλιακός όμιλος...
Χαρά των μετόχων η «τέλεια καταιγίδα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ζήσε Μάη μου...» για φορολόγηση των πολυεθνικών
H οικονομική ηγεσία των χωρών του G20 επικύρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη συμφωνία για τη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η οριστική εφαρμογή της θα πάρει καιρό.
«Ζήσε Μάη μου...» για φορολόγηση των πολυεθνικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας