Αντίθετα με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, που αυξάνουν ραγδαία τους τελευταίους μήνες τα επιτόκιά τους προκειμένου να δαμάσουν τον πληθωρισμό, η τουρκική προχώρησε χθες σε ακόμη μια μείωσή τους.
Παρά τον εκρηκτικό πληθωρισμό που τον Οκτώβριο χτύπησε το 85,5%, η CBRT ψαλίδισε -υπό την πίεση του Ερντογάν- το βασικό της επιτόκιο ακόμη 1,5%, στο 9%. Η μείωση αυτή, όπως είπε, θα είναι η τελευταία αυτού του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. «Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση, η Επιτροπή αξιολόγησε ότι το τρέχον επιτόκιο είναι επαρκές και αποφάσισε να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του συνεχίζει να επιμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ζημιώσει την τουρκική οικονομία. Η πίεση που ασκεί στην κεντρική τράπεζα και οι συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων από αυτήν οδήγησαν όμως σε σημαντική υποτίμηση της λίρας, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τον υψηλό πληθωρισμό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας