• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέμβαση μόνο με αέριο... τούρμπο!

 • A-
 • A+
Δυσφορία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την πρόταση της Κομισιόν να ενεργοποιείται ο «κόφτης» στην τιμή του φυσικού αερίου μόνο όταν σπάει το όριο των 275 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες (και όχι μόνο...), όταν σήμερα κυμαίνεται στα 118 ευρώ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η λέξη πλαφόν δεν υπάρχει στην πρόταση που παρουσίασε χθες η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου. Προκειμένου να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις εντός της Ε.Ε., αλλά και για να καθησυχάσει τις χώρες που επιμένουν ότι χρειάζεται ένας κόφτης τιμών για να μην ξαναδούμε τις εξωφρενικές τιμές του περασμένου Αυγούστου -και όχι μόνο- η Κομισιόν πρότεινε έναν διορθωτικό μηχανισμό, που απλώς θα σταματάει την ανηφόρα της τιμής του αερίου.

Ωστόσο, ενώ οι 15 χώρες που ήθελαν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσδιόριζαν το «ταβάνι» στα 180 ευρώ, η Κομισιόν το θέτει πολύ ψηλότερα, στα 275 ευρώ και μάλιστα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όταν σήμερα κινείται στα 118/MWh! Συνεπώς ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια από διάφορες πρωτεύουσες, γιατί αυτός ο μηχανισμός φαίνεται ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

Πέρα από το όριο των 275 ευρώ για δύο εβδομάδες, ακόμα μία προϋπόθεση είναι οι τιμές του TTF να είναι κατά 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Παζάρι

Διπλωματικές πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πως «το θετικό είναι ότι η Κομισιόν έφερε τη νομοθετική πρόταση», κάτι που δεν θα ήταν αυτονόητο αν οι 15 χώρες δεν απειλούσαν ότι θα μπλόκαραν τις άλλες δυο προτάσεις που θα φέρει η Κομισιόν στο έκτακτο Συμβούλιο, για κοινές αγορές φυσικού αερίου και επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός στο συμβούλιο για περαιτέρω διορθώσεις» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Οπότε στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αύριο Πέμπτη αναμένεται το… μεγάλο παζάρι, για να μειωθεί η τιμή αναφοράς που έθεσε η Κομισιόν. Και η απόφαση αναμένεται… προσεχώς.

Η πρόταση περιέχει κι άλλες διασφαλίσεις για την «αποφυγή διαταραχών στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές», όπως το λέει κομψά η Κομισιόν. «Για να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας του εφοδιασμού, το ανώτατο όριο τιμών περιορίζεται σε μόνο ένα προθεσμιακό προϊόν (προϊόντα TTF month-ahead), έτσι ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης της αγοράς να εξακολουθούν να είναι σε θέση να ικανοποιούν αιτήματα ζήτησης και να προμηθεύονται φυσικό αέριο στην αγορά spot και εξωχρηματιστηριακά» αναφέρει για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες Γερμανίας - Ολλανδίας.

Για να αντιμετωπιστούν πιθανές ακούσιες αρνητικές συνέπειες του ορίου τιμών, η πρόταση προβλέπει ότι ο μηχανισμός μπορεί να ανασταλεί αμέσως ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να συμβεί αυτόματα με απενεργοποίηση, όταν η λειτουργία του δεν δικαιολογείται πλέον από την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, δηλαδή όταν η διαφορά μεταξύ της τιμής TTF και της τιμής ΥΦΑ δεν τηρείται πλέον κατά τη διάρκεια 10 συνεχόμενων ημερών διαπραγμάτευσης.

Επίσης ο μηχανισμός διακόπτεται με απόφαση αναστολής της Επιτροπής, όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ενωσης, για τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης, για τις εντός Ε.Ε. ροές φυσικού αερίου ή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Επιτροπή να αποτρέψει την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προειδοποιούν για την υλοποίηση τέτοιων κινδύνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πλαφόν στο ρωσικό αέριο αντιδρά η Ε.Ε.
Ασάφειες στο σχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Παρασκευής. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, θα αποτύχει», τουιτάρει η φον ντερ Λάιεν.
Με πλαφόν στο ρωσικό αέριο αντιδρά η Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
Ευεργετικές αποκλίσεις για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία ● Καταγράφηκαν και η ελληνική πρόταση για ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου,...
Συμβιβασμός μετά... προσευχής για ήπιο χειμώνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οικονομολόγος ΕΚΤ: η Ευρώπη πρέπει να συνηθίσει στις υψηλότερες τιμές
Η ωμή εκτίμηση του Lane για το ότι πρέπει να "συνηθίσουμε" τις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτη από τους Ευρωπαίους καταναλωτές ή τους πολιτικούς που αισθάνονται την καυτή ανάσα των...
Οικονομολόγος ΕΚΤ: η Ευρώπη πρέπει να συνηθίσει στις υψηλότερες τιμές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup
Σε δυο εβδομάδες ξεκινά η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ● «Χρειάζεται συναίνεση», λέει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ● «Πάμε καλύτερα, αλλά δεν είμαστε ακόμη έξω από το...
«Δαγκωμένη» αισιοδοξία στο Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ολα ή τίποτα» είπαν οι 15 για το φυσικό αέριο
Ακόμα ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία των 27 για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Ολα ή τίποτα» είπαν οι 15 για το φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. για τις υψηλές τιμές αερίου από τις ΗΠΑ
Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν την Ουάσινγκτον ότι η κοινή γνώμη θα μπορούσε να στραφεί γρήγορα εναντίον της πολεμικής προσπάθειας, εκτός εάν η Ουάσινγκτον έδειχνε μεγαλύτερη ευαισθησία στα οικονομικά...
Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. για τις υψηλές τιμές αερίου από τις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας