• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  87%
AP Photo/Francois Mori
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρηχά νερά για την Ευρώπη τη διετία 2023-2024 βλέπει ο ΟΟΣΑ

 • A-
 • A+
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα παραμείνει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας • Μονόδρομος η νομισματική σύσφιγξη, κατά τον οργανισμό • Οι αβεβαιότητες που διαπερνούν την ελληνική οικονομία ενδέχεται να καθυστερήσουν κι άλλο την πιστοληπτική αναβάθμιση.

Αν και θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί την επόμενη διετία σε ρηχά νερά καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι το τεράστιο ενεργειακό σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις μειώνοντας την εμπιστοσύνη και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μετριάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος αδυναμίας εξυπηρέτησης των χρεών χωρών χαμηλότερου εισοδήματος και της επισιτιστικής ανασφάλειας εντείνεται. Ο πόλεμος, όπως υπογραμμίζει η έκθεση, έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο ενεργειακό σοκ στην υφήλιο από τη δεκαετία του 1970. Η αύξηση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα η δαπάνη για ενέργεια να αποσπά σχεδόν διπλάσιο μερίδιο από την παγκόσμια οικονομία (17,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ) σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Η αφαίμαξη αυτή ενδέχεται μάλιστα να μεγαλώσει κι άλλο εάν η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι χαμηλή. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, θα εξαναγκάσει την Ευρώπη σε δελτίο και θα ζημιώσει και άλλες χώρες του κόσμου καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου θα πιεστούν ανοδικά.

Η ανάπτυξη θα χαμηλώσει και οι τιμές θα ανέβουν τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες περιοχές της υφηλίου, τονίζει. Συνολικά, ο επίμονος πληθωρισμός (που προβλέπεται ότι δεν θα πέσει κάτω από το 5% στα επόμενα δύο χρόνια), οι υψηλές τιμές ενέργειας, η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, η εξασθένηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, η φθίνουσα εμπιστοσύνη και οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην οικονομία.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ και της ευρωζώνης σχεδόν θα τελματώσει το 2023 ενώ οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας θα είναι υπεύθυνες για τα ¾ της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στην επόμενη διετία. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα βυθιστεί από 3,3% φέτος μόλις στο 0,5% το 2023 πριν ανακάμψει στο 1,4% το 2024 ενώ ανάλογη βουτιά αναμένει και για τις ΗΠΑ από 1,8% φέτος σε 0,5% το 2023 και 1% το 2024. Συνολικά για την ανάπτυξη της υφηλίου ο ΟΟΣΑ προβλέπει 3,1% φέτος, 2,2% το 2023 και 2,7% το 2024. Για την Ελλάδα προβλέπει ότι από 6,7% φέτος η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,6% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, παρά τις καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και τη δημοσιονομική στήριξη, η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εμφανίζει αρκετές αβεβαιότητες. Οι υψηλές τιμές, ο τερματισμός της δημοσιονομικής στήριξης το 2023, η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών, η εξασθένηση της κατανάλωσης προβλέπεται ότι θα μετριάσουν την ανάπτυξη. Αν μάλιστα οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό ή οι υψηλές τιμές συνεχιστούν μετά τα μέσα του 2023 ή είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, η κατανάλωση και η παραγωγή θα αποδυναμωθούν περαιτέρω ενώ τα δημόσια οικονομικά θα δεχτούν μεγαλύτερη πίεση. Κάτι που, όπως τονίζει ο οργανισμός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, καθιστώντας πιο ακριβή και πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση του Δημοσίου από τις αγορές.

Απέναντι σε αυτό το λίαν δυσοίωνο περιβάλλον, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών θα ήταν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι να συμβεί αυτό, όπως είπε, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, τον μετριασμό των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεών της και το χτίσιμο θεμελίων για μια ισχυρότερη και βιώσιμη ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει περαιτέρω σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, στενεμένη και χρονικά περιορισμένη στήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική, επιτάχυνση των επενδύσεων για την υιοθέτηση και την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας και τεχνολογιών. Ζητά ακόμη από τις κυβερνήσεις επανάσταση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, της παραγωγικότητας και την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία, αλλά σε μικρό καλάθι
Παρά τη βεβαιότητα που εκφράζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης για ισχυρή ανάκαμψη, ταυτόχρονα δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις βαθιές ουλές που αφήνει η πανδημία στην οικονομία.
Αισιοδοξία, αλλά σε μικρό καλάθι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξορκίζει τον προστατευτισμό ο ΟΟΣΑ
Στην εξαμηνιαία έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι κυβερνήσεις έχουν μοναδική ευκαιρία για την προώθηση πολιτικών δημοσιονομικής...
Ξορκίζει τον προστατευτισμό ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αραμπάδες και Φεράρι
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πέτυχε στο προηγούμενο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης 5%, τον υψηλότερο των τελευταίων 11 ετών, πολύ πάνω από το 3,9% που είχε ανακοινωθεί αρχικά και το 4,3% που προέβλεπαν οι...
Αραμπάδες και Φεράρι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γλέντια στις αγορές από τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ
Σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε χθες η αμερικανική Fed, στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων...
Γλέντια στις αγορές από τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ύψη οι στρατιωτικές δαπάνες
Παραδομένες στη λογική της βίας και του διαχωρισμού αντί της διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, οι κυβερνήσεις της υφηλίου αύξησαν πέρυσι -εν μέσω πανδημίας- τις αμυντικές τους δαπάνες για πρώτη φορά πάνω...
Στα ύψη οι στρατιωτικές δαπάνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας