• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.5°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  87%
Photo 259864957 © Dzmitry Skazau | Dreamstime.com

ΟΟΣΑ: Με ταχύτητες χελώνας η παγκόσμια ανάπτυξη

 • A-
 • A+

«Χτυπημένη» από τα υψηλά επιτόκια, την τιμωρία του πληθωρισμού και τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει μόνο μέτρια ανάπτυξη φέτος, ενώ ακόμα πιο επιβραδυντικά θα κινηθεί το 2023, όπως προέβλεψε την Τρίτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που εδρεύει στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την απογοητευτική εκτίμηση του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 3,1% φέτος, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση από το ισχυρό 5,9% του 2021. Για το επόμενο έτος, οι προβλέψεις του Οργανισμού είναι ακόμη χειρότερες: Η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 2,2% το 2023.

Ο ΟΟΣΑ, που αποτελείται από 38 χώρες μέλη, εργάζεται για την προώθηση του διεθνούς εμπορίου και της ευημερίας και εκδίδει περιοδικές εκθέσεις και αναλύσεις. Στην τελευταία του πρόβλεψη, εκτιμά ότι η επιθετική προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με υψηλότερα επιτόκια - αύξησε σημαντικά το επιτόκιο αναφοράς έξι φορές φέτος - σχεδόν θα ακινητοποιήσει την οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα αναπτυχθούν μόλις 1,8% φέτος (δραματική πτώση από το 5,9% το 2021), 0,5% το 2023 και 1% το 2024.

Αυτή η ζοφερή προοπτική είναι ευρέως κοινή. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισέλθουν τουλάχιστον σε μια ήπια ύφεση το επόμενο έτος, αν και ο ΟΟΣΑ δεν προέβλεψε συγκεκριμένα μια τέτοια ύφεση.

Η έκθεση προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, αν και επιβραδύνεται, θα παραμείνει πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed, το επόμενο έτος και το 2024. Και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συμπιέζει την ήπειρο: Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή, οι οποίες αυξήθηκαν μόλις 2,6% το 2021, θα εκτιναχθούν κατά 8,3% για όλο το 2022 και 6,8% το 2023.

Όποια ανάπτυξη και αν παράγει, η διεθνής οικονομία το επόμενο έτος, λέει ο ΟΟΣΑ, θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας. Μαζί, εκτιμά, θα αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023, ενώ οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης παραπαίουν. Η οικονομία της Ινδίας, για παράδειγμα, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,6% φέτος και 5,7% το επόμενο έτος.

Η κινεζική οικονομία, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε διψήφια ετήσια ανάπτυξη, θα επεκταθεί μόλις κατά 3,3% φέτος και 4,6% το 2023. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει ταλαιπωρηθεί από την στασιμότητα στις αγορές ακινήτων, τα υψηλά χρέη και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής COVID, που έχουν διαταράξει το εμπόριο.

Τροφοδοτούμενη από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, η παγκόσμια οικονομία εκτοξεύτηκε από την πανδημική ύφεση, στις αρχές του 2020. Η ανάκαμψη ήταν τόσο ισχυρή που κατέκλυσε εργοστάσια, λιμάνια και εμπόριο, προκαλώντας ελλείψεις και υψηλότερες τιμές. Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, διέκοψε τις συναλλαγές σε ενέργεια και τρόφιμα και αύξησε περαιτέρω τις τιμές.

Μετά από δεκαετίες χαμηλών τιμών και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, οι συνέπειες του χρόνιου υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων είναι απρόβλεπτες.

«Οι χρηματοοικονομικές στρατηγικές που εφαρμόζονται κατά τη μακρά περίοδο των υπερχαμηλών επιτοκίων ενδέχεται να εκτεθούν από ταχέως αυξανόμενα επιτόκια και να ασκήσουν πίεση με απροσδόκητους τρόπους», ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην έκθεση της Τρίτης.

Τα υψηλότερα επιτόκια που σχεδιάζονται από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα δυσκολέψουν τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, ένα ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο που θα προκύψει εν μέρει από τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, θα θέσει σε κίνδυνο ξένες εταιρείες που δανείστηκαν σε αμερικανικό νόμισμα και ενδέχεται να μην έχουν τα μέσα να αποπληρώσουν το ακριβότερο πλέον χρέος τους.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις 19 ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ, οι οποίες υφίστανται εξοντωτικές ελλείψεις στην ενέργεια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Οτυκρανία, είναι ελάχιστα πιο ευοίωνες. Ο Οργανισμός αναμένει ότι η ευρωζώνη θα διαχειριστεί συλλογικά την ανάπτυξη μόλις στο 0,5% το επόμενο έτος πριν επιταχυνθεί ελαφρά στο 1,4% το 2024.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Βελτιώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% φέτος και 4% το 2022. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 6,5% φέτος και 4% το 2022, πολύ περισσότερο από ό,τι της Ευρωζώνης (3,9% και 3,8%, αντίστοιχα).
ΟΟΣΑ: Βελτιώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
Eλαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικoνομικές προοπτικές...
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
Η απασχόληση στον αναπτυγμένο κόσμο επέστρεψε από πέρυσι στα προ κρίσης επίπεδα, όμως οι μισθοί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα παραμένουν στάσιμοι, ενώ το μερίδιο των μεσαίων δεξιοτήτων θέσεων εργασίας...
Αυξήσεις μισθών ζητά ο ΟΟΣΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ύφεση μπαίνει η γερμανική οικονομία ελέω ενεργειακής κρίσης
Βουτιά στην ανάπτυξή της προβλέπεται για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το επόμενο εξάμηνο, γεγονός που θα οδηγήσει σε στασιμότητα και συρρίκνωσή της το 2023.
Σε ύφεση μπαίνει η γερμανική οικονομία ελέω ενεργειακής κρίσης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Πόλεμος, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός σπρώχνουν τις οικονομίες σε ύφεση
Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ο ΟΟΣΑ. Όπως επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή του, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μπορεί να...
ΟΟΣΑ: Πόλεμος, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός σπρώχνουν τις οικονομίες σε ύφεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας