• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 9.6°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 2.3°C / 5.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.0°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.8°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  75%

«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία

 • A-
 • A+

Σκούρα τα πράγματα για την ευρωπαϊκή οικονομία σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ προειδοποίησε τα μέλη της Ευρωζώνης για τους κινδύνους που εγκυμονούνται στο άμεσο μέλλον για τις τράπεζες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού ρυθμού και των ασθμαινόντων ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ευρώπη φαίνεται να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην πολύπλευρη κρίση, χωρίς να έχουν καταφέρει τα επιτελειά της να βρουν τρόπους διεξόδου. Έτσι, η ΕΚΤ μιλάει πλέον για τον αυξημένο κίνδυνο μίας μακροχρόνιας ύφεσης από το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, το μέτρο της αύξησης των επιτοκίων που εφαρμόζουν τους τελευταίους μήνες οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχουν ζορίσει σημαντικά τις χρηματοδοτικές συνθήκες, δείχνοτας τα όριά τους.

«Οι πολίτες και οι εταιρείες αισθάνονται ήδη την επίπτωση από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας… Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μία τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Οι παραπάνω εξελίξεις αυξάνουν την ευπάθεια των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κρατών με υψηλότερο χρέος, ενώ εντείνουν και τις πιέσεις που υπάρχουν στις αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων, σημειώνει η έκθεση. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας άτακτης προσαρμογής των τιμών των στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τους, αναφέρεται.

Τα προβλήματα για τον επιχειρηματικό τομέα έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και κόστους εισροών, με τα κέρδη τους να αναμένεται να μειωθούν με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. «Αν οι προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία αύξηση στη συχνότητα εταιρικών χρεοκοπιών, ιδιαίτερα μεταξύ των εταιρειών εντάσεως ενέργειας», σημειώνει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός, όπως και οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, πλήττουν τα νοικοκυριά, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους και περιορίζοντας ενδεχομένως την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους που συσσωρεύονται ολοένα. Τα φτωχότερα νοικοκυριά βρίσκονται να είναι τα πλέον ζημιωμένα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κομποδέματός τους πηγαίνει στα πάγια έξοδο για ενέργεια και τρόφιμα.

Καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες πιστωτικές απώλειες μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντέξει πολλούς κινδύνους, εν μέρει λόγω των μεταρρυθμίσεων στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο της δεκαετίας της λιτότητας και των σκληρών αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην έκθεση.

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε όσους επηρεάζονται περισσότερο, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους, προσθέτει επίσης η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων
Κότα που γεννά χρυσά αυγά αποδεικνύεται για τις εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης ο… πληθωρισμός και η μονομερής προσπάθεια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών να τον δαμάσουν με αύξηση των επιτοκίων.
Κέρδη με ουρά φέρνει η άνοδος των επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκός... οικονομικός κατήφορος
Οι διακοπές για τους Ευρωπαίος σύντομα τελειώνουν και η επιστροφή στην καθημερινότητα θα τους βρει αντιμέτωπους με μια πιο εύθραυστη οικονομία που κινδυνεύει να λυγίσει από τις τιμές στην ενέργεια, τον...
Ευρωπαϊκός... οικονομικός κατήφορος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση
Φρένο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης βάζει η Γερμανία, γράφοντας στα παλαιότερα των... υποδημάτων της τις δεσμεύσεις της και αποκαλύπτοντας...
Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επτά φορές περισσότερο από τους μισθούς αυξήθηκε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18% σε ολόκληρη την ΕΕ, την ώρα που οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 4,4% σε σχέση με τον περσινό χειμώνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων.
Επτά φορές περισσότερο από τους μισθούς αυξήθηκε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία της ΕΚΤ για ντόμινο επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να την οδηγήσει σε δύσκολους δρόμους μετά από μια δεκαετία χαλαρής οικονομικής πολιτικής και τυπώματος...
Ανησυχία της ΕΚΤ για ντόμινο επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας