• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 18.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 14.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκλητικό λόμπινγκ... χωρίς πλαφόν

 • A-
 • A+
Το καρτέλ της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας και τα ραντεβού με Φον ντερ Λάιεν ⫸ Οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται: κάθε δύο ημέρες συναντούσαν την Κομισιόν οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων από τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να αποτρέψουν αποφάσεις όπως το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η φορολόγηση των υπερκερδών τους, αλλά και για να εξασφαλίσουν δημόσια χρηματοδότηση υποδομών.

Η απροθυμία της Κομισιόν να εισηγηθεί έναν ρητό μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, οι συνεχείς παλινωδίες της, η αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι άμοιρες του στενού εναγκαλισμού της από το πανίσχυρο λόμπι του ενεργειακού τομέα.

Πρόσφατη έρευνα των Corporate Europe Observatory, l’Observatoire des Multinationales και Recommon εστίασε στην άνευ προηγουμένου πρόσβαση -και επιρροή- των μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων της Ευρώπης στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ασκώντας έντονη πίεση και αξιοποιώντας τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. οι εταιρείες κατάφεραν να καθυστερήσουν σημαντικές αποφάσεις που τις αφορούσαν, να ελαχιστοποιήσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις, να διαφυλάξουν τα υπερκέρδη τους και εν τέλει να τα αβγατίσουν.

Στο όνομα του επείγοντος και της ανάγκης να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από θέματα που προέκυψαν εξαιτίας του πολέμου -όπως η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο επαρκής εφοδιασμός της πριν από τον χειμώνα, οι αυξανόμενες τιμές, το πλαφόν, ο σχεδιασμός της αγοράς ενέργειας κ.λπ.- επέβαλαν την ατζέντα τους. Ο υποτιθέμενος φόρος στα ουρανοκατέβατα κέρδη τους μετονομάστηκε σε εισφορά αλληλεγγύης και μοιάζει πλέον όλο και πιο συμβολικό μέτρο γεμάτο παραθυράκια, το οποίο δεν θα αποδώσει τα εκατομμύρια που υποσχόταν.

Χάρη στις πιέσεις της η βιομηχανία διασφάλισε ακόμη μαζική δημόσια στήριξη για νέες υποδομές φυσικού αερίου και τεχνολογίες που βασίζονται σε αυτό - με χρήματα φυσικά των φορολογουμένων. Αποτέλεσμα η Ε.Ε. να είναι πλέον εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, εταιρικής κερδοσκοπίας, εθισμού στα ορυκτά καύσιμα και κλιματικής καταστροφής.

Υποδείξεις

Σύμφωνα με την έρευνα, από τον περασμένο Φεβρουάριο οι άνθρωποι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων πραγματοποίησαν περισσότερες από εκατό συναντήσεις με την Κομισιόν, ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή πάνω από μία συνάντηση κάθε δύο μέρες. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια του έτους με διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών, ενώ διαμορφωνόταν η ενεργειακή απάντηση της Ε.Ε. στην ουκρανική κρίση. Σε αυτές τις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εταιρειών προειδοποίησαν τη Φον ντερ Λάιεν να μην τολμήσει να «παίξει» με τους μηχανισμούς της αγοράς και την επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενώ της υπέδειξαν και τα μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από αυτές.

Αιχμή του λόμπι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αποτέλεσε η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα (ERT), μέλη της οποίας είναι η Shell, η BP, η TotalEnergies και η Eni. Η ERT εξελίχθηκε σύμφωνα με την έρευνα σε de facto συγκυβερνήτη της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και του εμβληματικού σχεδίου RePowerEU για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Από τις εννέα συναντήσεις λόμπι που ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την έναρξη του πολέμου, οι τέσσερις ήταν με την ΕRΤ και ακόμη μία με μια ομάδα επικεφαλής εταιρειών ενέργειας και μεταφορών που ήταν όλες μέλη της ΕRΤ.

Τέσσερις από αυτές τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μάλιστα τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού τού RePowerEU. Εξ αυτών οι δύο ήταν με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών ενέργειας -Shell, BP, Eni, TotalEnergies, E.on και Vattenfall- και πραγματοποιήθηκαν δύο μέρες πριν αλλά και ανήμερα της δημοσιοποίησης του σχεδίου.

Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων τόσο η ERT όσο και οι CEOs φέρονται να προειδοποίησαν την Επιτροπή να μην παίξει με τη λειτουργία της αγοράς και να μη θεσπίσει πλαφόν.

Η απίστευτη επιρροή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στις εργασίες της Επιτροπής δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Ανάλυση της Friends of the Earth Europe, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, έδειξε ότι στο πρώτο μισό της πενταετούς θητείας της (από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2022) η Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν είχε περισσότερες από... 500 συναντήσεις με ανθρώπους της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων ή οργανώσεις που προωθούν τα συμφέροντά της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγγίζει την Ε.Ε. το σκάνδαλο VW
Τη βαθιά σήψη του ευρωπαϊκού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου αναδεικνύει η αποκάλυψη της απάτης της γερμανικής Volkswagen με το λογισμικό (ή συσκευή αναστολής) που είχε εγκαταστήσει σε πετρελαιοκίνητα οχήματά...
Αγγίζει την Ε.Ε. το σκάνδαλο VW
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Exxon έγραψε... Ιστορία
Υπερκέρδη 59 δισ. δολαρίων κατέγραψε πέρυσι η Exxon Mobil, τα περισσότερα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ πετρελαϊκή εταιρεία της Δύσης, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κερδοφορίας της, των 45,2 δισ. δολαρίων...
Η Exxon έγραψε... Ιστορία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ε.Ε. θυμήθηκε τώρα να παρέμβει
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να παρουσιάσει το λεπτομερές σχέδιό της ακόμη και αυτήν την εβδομάδα ● Πληθαίνουν οι φωνές για αποσύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από του φυσικού αερίου ● Εκτακτη σύνοδος...
Η Ε.Ε. θυμήθηκε τώρα να παρέμβει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουρανοκατέβατα κέρδη-ρεκόρ της BP
Υπερδιπλασιασμό των κερδών της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών ανακοίνωσε η BP, ωστόσο ο Μπορίς Τζόνσον απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου σε αυτά, προκειμένου να βοηθηθούν...
Ουρανοκατέβατα κέρδη-ρεκόρ της BP
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με οδηγό το... κάρβουνο το «πράσινο ντιλ» της Ε.Ε.
Η διεθνής ΜΚΟ Global Witness αποκαλύπτει ότι τρεις επίτροποι με άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επηρεάζουν την πράσινη πολιτική της Ε.Ε.
Με οδηγό το... κάρβουνο το «πράσινο ντιλ» της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι τραβάνε και οι μέτοχοι...
Σύμφωνα με μελέτη τα συνολικά μερίσματα που πληρώθηκαν από τις 1.200 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στους μετόχους τους μειώθηκαν κατά 108,1 δισ. δολάρια, στα 382,2 δισ. δολάρια στο β’ τρίμηνο του 2020.
Τι τραβάνε και οι μέτοχοι...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας