• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.2°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.2°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  53%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προμηνύεται σκληρή μάχη για το Σύμφωνο

 • A-
 • A+
Ξιφούλκησε ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατά της πρότασης της Ευρ. Επιτροπής για ανά χώρα ρυθμό μείωσης του χρέους ● Θετικές αποχρώσεις από τους υπ. Οικονομικών Ισπανίας, Ολλανδίας και Ελλάδας.

Σε... μεγάλη μάχη παραπέμπουν οι αντιδράσεις που φτάνουν στις Βρυξέλλες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μία μέρα μετά τις προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρ’ όλο που η Επιτροπή προσπάθησε να υποσχεθεί... καρότα και μαστίγια για όλες της χώρες της Ε.Ε., προσφέροντας μεν ευελιξία, αλλά και «τιμωρία» για όσες χώρες δεν τηρούν τους κανόνες, οι χώρες παραμένουν διχασμένες, δίνοντας «υποσχέσεις» για μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι της Ευρ. Επιτροπής εκτιμούν ότι ο βασικός προβληματισμός θα είναι η έκταση της δυνατότητας παρέμβασης. Το εξήγησε με απλά λόγια ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι: «Κατά την άποψή μου, το κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να υπάρχει μια διαφοροποιημένη και προσαρμοσμένη πορεία για τη μείωση του χρέους, όπου οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την πρωτοβουλία της πρότασης από τη μία πλευρά, και από την άλλη πλευρά, η ανάγκη να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο», είπε σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

Πιο σκληρός διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος πιέζεται από το εσωτερικό του ακροατήριο μετά και τη συρρίκνωση του κόμματός του στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές κάποιων κρατιδίων. Ο Λίντνερ διαφώνησε με την ιδέα της διαφοροποίησης του ρυθμού μείωσης του χρέους με βάση το ύψος και το επίπεδο κινδύνου του χρέους μιας χώρας: «Μια ενοποιημένη νομισματική ένωση χρειάζεται επίσης ενοποιημένους δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για συζήτηση μεταξύ των μελών.

Αντίθετα, η υπουργός Οικονομίας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο καλωσόρισε την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι «παρέχει μια καλή βάση για την αναθεώρηση του Συμφώνου». Η Καλβίνιο προέτρεψε τις χώρες της Ε.Ε. να «επιταχύνουν τις εργασίες μας» με στόχο να συμφωνήσουμε «το συντομότερο δυνατό σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο κατάλληλο για τον σκοπό του, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις»

Η ίδια άλλωστε, με την Ολλανδή ομόλογό της, Σίγκριντ Κάαγκ είχαν ζητήσει πιο ρεαλιστικές, «ειδικές ανά χώρα» πορείες μείωσης του χρέους που θα ενθάρρυναν την εθνική ιδιοκτησία των μεταρρυθμιστικών σχεδίων, μαζί με διασφαλίσεις και κυρώσεις εάν οι χώρες δεν συμμορφωθούν. Οι ιδέες αυτές συμπεριλήφθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής την Τετάρτη. Για πρόταση, η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στο ισχύον πλαίσιο και συμβάλλει ώστε οι σχετικές συζητήσεις να πραγματοποιηθούν σε εποικοδομητική βάση, έκανε λόγο και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότα και μαστίγια για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως το γνωρίζαμε, έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Καρότα και μαστίγια για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το φθινόπωρο θα παρουσιάσει ο Τζεντιλόνι τους νέους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι η Κομισιόν επιθυμεί να καταστήσει τα μεταρρυθμισμένα όρια δανεισμού «λιγότερο ασαφή και άκαμπτα».
Το φθινόπωρο θα παρουσιάσει ο Τζεντιλόνι τους νέους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα... ρήτρας διαφυγής τη Δευτέρα
Η Ευρ. Επιτροπή ανακοινώνει τη εισήγησή της για παράτασή της και το 2023, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», μαζί με τις δημοσιονομικές συστάσεις στα κράτη-μέλη ● Αποφάσεις, ωστόσο, θα λάβει το Ecofin τον Ιούνιο.
Ωρα... ρήτρας διαφυγής τη Δευτέρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν 
Οι προηγούμενες χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του Φεβρουαρίου προέβλεπαν ανάπτυξη 4% για το 2022. Ωστόσο, ο Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, έχει δηλώσει ότι η πρόβλεψη αυτή φαίνεται «απρόσιτη».
Σήμερα οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας