• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 9.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.6°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 9.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 6.2°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.1°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.5°C / 8.3°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 9.3°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.3°C / 8.8°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  57%
© Worawee Meepian | Dreamstime.com

Νέοι κανόνες για AirBnB και πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από την Κομισιόν

 • A-
 • A+

Πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξή τους ως μέρος ενός βιώσιμου τουριστικού τομέα.

Το ένα τέταρτο όλων των τουριστών της Ε.Ε. επιλέγουν πλατφόρμες όπως το AirBnB, το Booking και τους υπόλοιπους, μικρότερους παίκτες. Ενώ οι βραχυχρόνιες κρατήσεις καταλυμάτων προσφέρουν οφέλη για τους οικοδεσπότες και τους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για τις τοπικές κοινότητες που αγωνίζονται, για παράδειγμα, με την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων από τους οικοδεσπότες και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενημερώνει για αποτελεσματικές και αναλογικές τοπικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες θα συμβάλουν στη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τον εντοπισμό και τη δραστηριότητα των οικοδεσποτών βραχυχρόνιων καταλυμάτων, καθώς και τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, και θα διευκολύνουν την εγγραφή των οικοδεσποτών. Θα αντιμετωπίσουν επίσης τον σημερινό κατακερματισμό στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες μοιράζονται τα δεδομένα και, τελικά, θα συμβάλλουν στην πρόληψη των παράνομων καταχωρήσεων. Συνολικά, αυτό θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο τουριστικό οικοσύστημα και θα υποστηρίξει την ψηφιακή μετάβασή του», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Νέες απαιτήσεις για την ανταλλαγή δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Το νέο προτεινόμενο πλαίσιο θα:

 • Εναρμονίσει τις απαιτήσεις καταχώρησης για τους οικοδεσπότες και τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που διαθέτουν, όταν εισάγονται από τις εθνικές αρχές: τα συστήματα καταχώρισης θα πρέπει να είναι πλήρως επιγραμμικά και φιλικά προς τον χρήστη. Θα πρέπει να απαιτείται ένα παρόμοιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους οικοδεσπότες και τα ακίνητά τους, δηλαδή το «ποιος», το «τι» και το «πού». Κατά την ολοκλήρωση της εγγραφής, οι οικοδεσπότες θα πρέπει να λαμβάνουν έναν μοναδικό αριθμό εγγραφής.
 • Αποσαφήνιση των κανόνων που διασφαλίζουν την εμφάνιση και τον έλεγχο των αριθμών καταχώρισης: οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους οικοδεσπότες να εμφανίζουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τυχαία αν οι οικοδεσπότες εγγράφονται και εμφανίζουν τους σωστούς αριθμούς. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν τους αριθμούς καταχώρισης και να ζητούν από τις πλατφόρμες να διαγράφουν τους μη συμμορφούμενους οικοδεσπότες.
 • Εξορθολογισμός της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών και δημόσιων αρχών: οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να ανταλλάσσουν με τις δημόσιες αρχές, μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο, δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και των επισκεπτών. Για τις μικρές και τις πολύ μικρές πλατφόρμες προβλέπονται ελαφρύτερες δυνατότητες υποβολής εκθέσεων. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν τα δεδομένα αυτά μέσω εθνικών «ενιαίων ψηφιακών σημείων εισόδου». Αυτό θα στηρίξει τη χάραξη στοχευμένης πολιτικής.
 • Επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων, σε συγκεντρωτική μορφή: τα δεδομένα που παράγονται στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης θα συμβάλλουν, σε συγκεντρωτική μορφή, στις τουριστικές στατιστικές που παράγει η Eurostat και θα τροφοδοτήσουν τον επερχόμενο ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για τον τουρισμό. Οι πληροφορίες αυτές θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό.
 • Θέσπιση ενός αποτελεσματικού πλαισίου εφαρμογής: Τα κράτη-μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν τις σχετικές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του παρόντος κανονισμού.

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί εν όψει της έγκρισής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Μετά την έγκρισή της και την έναρξη ισχύος της, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους διετή περίοδο για να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για την ανταλλαγή δεδομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η όποια λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενη στις σημερινές διαβουλεύσεις, την αποτυχία των οποίων προεξόφλησε.
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι συμφωνία δε θα υπάρξει στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη και άρα το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που επιδιώκει έτσι κι αλλιώς η Γερμανία.
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστική καθίζηση στα εισοδήματα
Με ρυθμούς 6% θα «τρέξει» φέτος η ελληνική οικονομία, ενώ από την επόμενη χρονιά η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αυτά τα δύο σημεία περιορίζονται τα καλά νέα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις...
Πληθωριστική καθίζηση στα εισοδήματα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά την απειλή βέτο, η Κομισιόν υπόσχεται τώρα πλαφόν
Σύμφωνα με κοινή επιστολή της τσεχικής προεδρίας και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να παρουσιάσει νομοθετική πρόταση πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 24...
Μετά την απειλή βέτο, η Κομισιόν υπόσχεται τώρα πλαφόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προμηνύεται σκληρή μάχη για το Σύμφωνο
Ξιφούλκησε ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατά της πρότασης της Ευρ. Επιτροπής για ανά χώρα ρυθμό μείωσης του χρέους ● Θετικές αποχρώσεις από τους υπ. Οικονομικών Ισπανίας, Ολλανδίας και...
Προμηνύεται σκληρή μάχη για το Σύμφωνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότα και μαστίγια για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως το γνωρίζαμε, έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Καρότα και μαστίγια για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας