Το νόμισμα του Ιράν έπεσε στη χαμηλότερη τιμή του έναντι του δολαρίου την Τρίτη, μετά από εβδομάδες εθνικών αναταραχών που τάραξαν τη χώρα. Ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις έχει επίσης επιβαρύνει πολύ το ριάλ. Οι έμποροι στην Τεχεράνη αντάλλαξαν το ριάλ με 338.000 το δολάριο, από 332.200 τη Δευτέρα.
Το νόμισμα του Ιράν βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση στα 32.000 ριάλ ανά δολάριο την εποχή της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που ήρε τις διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα αυστηρούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το νέο χαμηλό του ριάλ έρχεται εν μέσω διαμαρτυριών που πυροδοτήθηκαν για πρώτη φορά από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου, υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής τάξης της χώρας. Συνελήφθη για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.
Οι διαδηλώσεις έχουν σαρώσει τη χώρα και έχουν μετατραπεί σε μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για τους κυβερνώντες κληρικούς του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 270 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περίπου 14.000, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα. Οι διαδηλωτές έχουν βάλει στο στόχαστρο την κρατική μαντίλα του Ιράν, ή χιτζάμπ, για τις γυναίκες. Αλλά η αρρωστημένη κατάσταση της οικονομίας του Ιράν είναι επίσης η κύρια δύναμη που οδηγεί τους Ιρανούς στους δρόμους.
Οι αυξανόμενες τιμές, η υψηλή ανεργία και η διαφθορά έχουν τροφοδοτήσει την αναταραχή. Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν οδεύει προς κατάρρευση από τότε που οι συνομιλίες σταμάτησαν πριν από μήνες. Μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν για τη βάναυση μεταχείριση των διαδηλωτών και την απόφασή του να στείλει εκατοντάδες drones στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις για να ματαιώσει εντελώς τη συμφωνία. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση «δεν ζητά συγγνώμη» για την άρνησή της να κηρύξει τη συμφωνία νεκρή.
Η οικονομία του Ιράν έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2018 και αποκατέστησε τις ασφυκτικές κυρώσεις στους κρίσιμους πετρελαϊκούς και τραπεζικούς τομείς του Ιράν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας